Ostatnio edytowane przez tomeczeks23 ; 22.03.10 o 20:58
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Robiłeś jpegi, czy wołałeś rawy? Miałeś włączoną gradację na auto, czy normal? Jaki miałeś ustawiony filtr szumów? Jaką redukcję zakłóceń - "on" czy "auto"?
A tak na marginesie, to testowanie zdjęć z założonym dekielkiem przypomina mi testowanie jak jeździ samochód z zaciągniętym ręcznym hamulcem. Wiesz, samochód sąsiada jeździ wtedy jakby trochę lepiej, niż mój. Hmm, czy myślisz, że powinienem skontaktować się z serwisem?![]()
jpegi. gradacja normalna, filtr szumów na off. dokładnie jak kolega który załączył w niniejszym wątku swój przykład z E-510.
A teraz w takim razie przykład bez dekielka - 30 sekund (ISO 100, normal, filtr off).
Albo ja czegoś nie rozumiem.. To jakie powinienem mieć ustawione parametry (gradacji, filtra itp)?
Przy takim czasie włącz redukcję zakłóceń (Noise reduct.).
Mówiłeś, że masz te piksele przy krótkich czasach, a pokazujesz 30sek. Pokaż coś z np. 1/20sek. Prawidłowo powinno być czysto.
Ale Filtr szumu nie ma takiej opcji - tą akurat ma Redukcja szumu. Dla mnie to głupie, bo dwie nazwy prawie takie same a co innego robiąNiepotrzebne zamieszanie w menu.
E-420 +14-300 oraz inne szpeje
From The Earth
No, jedna się powinna nazywać stopień redukcji ale pewnie się nie mieściło. Tłumaczenie menu na PL jest faktycznie miejscami dziwne, ale od tego jest instrukcja... Ewentualnie zawsze można napisać/zadzwonić do serwisu - wyjaśnią co i jak.
Tam gdzie jest "Auto/Wł/Wył" można śmiało dać na "Wł." lub "Auto" - wtedy jeżeli stopień odszumiania (druga zakładka) jest na "Wył.", to będzie tylko odejmować ciemną klatkę.
Ostatnio edytowane przez Moominek ; 27.03.10 o 23:26
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
[QUOTE=Moominek;616548]
Tam gdzie jest "Auto/Wł/Wył" można śmiało dać na "Wł." lub "Auto" -
Miałem to samo /E30/ przy bardzo długich czasach /ponad 10 sek/ "auto" przełączyłem na "Wł" i problemy się skończyły , do HDRów naświetlam po 40-60 sek. i jest czyściutko. pozdrawiam hb