Przeczytałam wątek. To zdjęcie w Twoim poście jest prawie identyczne z tym co widuję na swoich fotkach robionych nowym E3. Do tej pory miałąm stare E500 i nigdy nie widziałam podobnych efektów. Zrobiłam też testy z zamkniętym dekielkiem przed (mapowaniem matrycy) na obu aparatach z tymi samymi ustawieniami. Jestem w szoku. Teraz to ja zaczynam się zasyanawiać czy nie reklamowac aparatu. os samego poczatku co prawda byłam złą na piksele w nocnych fotkach, ale łudziłam się ze to kwestia może przypadku. jednak nocne robione E500 na długich czasach nie miały połowy tych pikseli. Po dzisiejszych testach wychodzi na to, że w E3 mam sporo białych krop i trochę kolorowych a na E500 jest może wiecej kolorowych przy 8 sek ale nie ma białych, no przynajmniej ja nie widzę. jednak bardziej amrtwi mnie taki efekt jak ten u Ciebie w tym zdjeciu powyżej. Cały czas jak patrzę na swoje foty przy lekkim powiekszeniu na monitorze to mnie szlag trafia bo amm wrażenie że zdjęcie zostało utkane z fragmentów włosów
Nie wiem teraz czy to normalne w tym aparacie czy powinnam coś z tym zrobić. Dla ciekawosci zamieszczam 4 foty. 2 zrobione E3 z wyąłczona i włączona redukcja szumów i z E500 tak samo. Są w rozdzielczosci 314 ale zmniejszone do rozmiaru 800x600. Nie wiem czy coś będzie widac na nich.
1. E500 WYŁ RED
2. E500 WŁĄCZONA RED
3. E3 WYŁĄCZONA RED
4. E3 WŁĄCZONA RED SZUMU NA SŁABO
"Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs
moze to normalne dla cmosów.
ja nie mialem takich jazd na CCD'kach. zadnym.
nie wiem jak w innych matrycach. Nigdy mnie nie interesowało techniczne rozwiazanie, a konkretny efekt, czyli to co widać. E3 jest pierwszym jaki kupowałąm sądząc ze przy tych paramaetrach jakie podaja będzie w efekcie leszy obraz, ale wychodzi na to, że pomimo gorszcych parametrów pewnie cześciej bede korzystać z rozpadajacego sie już E500
W sumie do nocnych zdjęć i tak z reguły korzystam z Nikona bo akurat pod tym wzgledem sprawdza sie o wiele lepiej.
"Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs
No i wygląda na to że spowodowałem masowe sprawdzanie hot pixeli![]()
W sumie to nie tyle spowodowałeś, co sprowokowałeś do wypowiedzi bo dopiero teraz znalazłam post, któy mówi o tym co mnie martwiło od czasu zakupu. Wcześniej skarżyłam się znajomym fotografujacym i podpytywałam czy to normalne, ale potem miałam długą przerwę ponad 2 miesiace w foceniu z uwagi na chorobę wiec temat przycichł. Teraz zaczynam brać aparat do ręki na nowo więc temat odżył. Aparat kupiłam w listopadzie, chciałam go przetestować dokąłdnie wczesniej no ale nie wyszło, a teraz zaczynam mu się na nowo bliżej przygladać, zwłąszcza, ze jak do tej pory każdy sprzęt któy kupowałąm okazywał się felerny i był reklamowany w ramach gwarancji E500 też był reklamowany poniewaz przepalił się w nim flesz z niewiadomych powodów. Na szczęście o serwisie Olympusa złęgo słowa pwoiedzieć na razie nie mogę. Wszystko odbyło się bezproblemowo i szybko.
Pozdrawiam
ciąg dalszy historii:
Otóż zadzwoniłem do głównej szefowej która od razu zaproponowała (jeszcze przez telefon że na czas powtórnego oddania do serwisu da mi zastępczy! - co się rzeczywiście stało). Pojechałem, kulturalnie, pokazałem przykład zdjęcia z forum i swego - przyszedł jakiś lepsiejszy technik i od razu stwierdził, że coś nie tak z matrycą. Potem testowo zrobiłem na tych samych ustawieniach na tym zapasowym i gdy moim oczom ukazały się jedynie 5-6 pikseli na 30 sekundach bez aktywnego odszumiania aż się wzruszyłem.
To już będzie 5-te oddanie mego Olka do serwisu także pamiętając że po 4-ech należy się wymiana na nowy o co zapytałem główną szefową, poprosiłem o takową wymianę z uwagi na to że rok temu już wymieniali matrycę (i być może coś skopali...). Dzisiaj już aparat znalazł się w Czechach, w poniedziałek mam zadzwonić to będę wiedział co dalej.
A tą zastępczą sztuką focenie to bajka :P
PS. Oczywiście focenie jest możliwe jedynie wtedy kiedy uprzednio żona mi go sprzed nosa nie sprzątnie![]()
To powiedzcie mi że mam te sam problem jak tomeczeks23, nigdy na to nie zwracałem uwagi ale teraz to mi się nie podoba...ISO 100, 60 sek., wył. obie redukcje...
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1270892632
E-420 +14-300 oraz inne szpeje
From The Earth
Ehhh... 60sek. czarny dekiel bez redukcji i chce czystą czerń... nie przesadzacie troszkę?
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK