Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Problem z wyświetlaniem na monitorze... ręce opadają.

| OlyJedi Awatar furmun
    Mieszka w
    opolszczyzna
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Sugerowałbym jak napisał Radio Erewan -sprawdzenie na innym monitorze -może zaoszczędzić wiele nerwów,lub też jak napisał Alleg_pl sterowniki ze strony http://www.omegadrivers.net/ mnie osobiście te sterowniki ożywiły kartę ATI 9600 w laptopie mediona od znajomego ,tak sobie naraz przestała działać, (co ciekawe pasowała tylko jedna wersja z całej gamy sterowników) teraz pracuje ale też bez akcleracji 3D wraz ze startem sytemu ,tak więc problemów może być wiele albo czasem banał ale jak to mówią diabeł siedzi w szczegółach ,życzę szybkiego i spokojnego rozwiązania problemu

pozdrawiam
    "f.n" E-620 ...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    ja bym zasugerowal uzycie sterowników typu Omega, czy coś. takie pozbawione smieci.

Sterowniki Della albo ati, pod specyficzny laptopowy chipset moga byc "stuningowane" zeby lepiej wyswietlac obraz na marnej jakosci matrycy.
    kiedy przesiadasz się na dobry monitor, wszelkie ulepszenia zaczynaja psuc obraz.

pozatym jesli masz windows 7 to radze pogrzebac w profilach bo sam mialem z nim jaja (jescze za czasow RC, i niestety w oficial relase nie naprawili tego. zeby uzyskac prawidlowe kolory musze uzywac profilu kolorow do innego monitora niz mam :< wiem ze to glupio brzmi ale dziala.)

opisywalem moj problem na forum, razem z obrazkami, ginely mi pewne zakresy tonalne.
    tak to mniejwiecej wygladalo:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=69971

i np czesto brazowy przechodzil w zolty... ogolnie kupa straszna i bardzo mnie to denerwowalo.
    Alleg_pl - to moze być jakiś trop... a jak poradziłeś sobie z problemem? Tzn - jak "grzebać" w profilach (i gdzie? w profilach ICC?)

W międzyczasie udało mi sie ustalić, że do mojego monitora producent ne przewidział indywidulanych profili bo "winda sama wykryje, a więc będzie zawsze monito PnP"... ech...

Alleg_pl
    Gość
    napisz do mnie na GG to bedziemy coś kombinowac, ja tak naprawde metoda prób i bledów doszedlem do obecnego stanu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar magnum
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A może przywrócić ustawienia fabryczne w monitorze? Czytałem gdzieś że LUT może być przesyłany do monitora przez kabel sygnałowy i to nawet dsub chyba(pomimo że to sygnał analogowy). Może Ci siedzi jakiś LUT w monitorze.
    Dziwny przypadek.

Albo spróbuj odpalić jakieś dirstro linuxa i zobacz co sie bedzie działo.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Byłem po południu u znajomego sprawdzić jak obrazek będzie wyglądał na jego Eizo. Było ok. Wygląda więc na to, ze problem może leżec po stronie monitora... a więckolejny zakup przede mną
    Co nie rozwiązuje jednak zagadki - dlaczego na starym kompie było ok

Reputacje porozdawane, dzięki za pomoc!

Alleg_pl
    Gość
    a masz starego kompa pod reka? bo jesli na starym pc DALEJ jest ok, wina lezy po stronie wspolgrania laptop-monitor, a nie po stronie laptop LUB monitor.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    a masz starego kompa pod reka? bo jesli na starym pc DALEJ jest ok, wina lezy po stronie wspolgrania laptop-monitor, a nie po stronie laptop LUB monitor.
    Tak, to rozumiem, nie łapię jednak dlaczego tak jest

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Wyglądało na to, że faktycznie jakieś ustawienia zapisały się w monitorze bo skoro działa ze starym komputerem, a z laptopem nie chce, a sam laptop na innym monitorze ok...
    Czeka Cię lektura instrukcji monitora/grzebanie po opcjach.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar PawelG
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Byłem po południu u znajomego sprawdzić jak obrazek będzie wyglądał na jego Eizo. Było ok.
    ... więc sprawdź jeszcze w drugą stronę - Twój monitor z innym laptopem. Jeśli będzie źle, to wina po stronie monitora lub kabla. Połączenie kablem VGA to słaby pomysł - filtry wyjściowe karty grafiki mogą obcinać pasmo sygnału, bo do tego złącza zwykle w laptakach podpina się projektory. Mają one znacznie mniejszą rozdzielczość niż Twój monitor więc dla nich pasmo jest wystarczające. Potwierdzałoby to miganie monitora, o którym wspomniałeś. Karta zmniejsza częstotliwość odświeżania by lepiej wykorzystać dostępne pasmo. Podpinałeś też przez DVI, ale to niczego nie rozstrzyga. Pełne DVI (DVI-I) zawiera też złącze analogowe - te 4 szpilki ustawione w kwadrat z "blaszką" w środku (włąśnie one są wyprowadzane na przejściówkę D-Sub). Z jakiegoś powodu monitor/laptak (albo ta kombinacja monitor-Twój laptak) może wymuszać przesyłanie "po analogu". Żeby się upewnić kup/pożycz kabel DVI-D (nie będzie miał tych 4 szpilek) albo zrób sobie - po kilku zgięciach te szpilki odłamią się, "blaszkę" możesz zostawić, to masa analogowa, nie przeszkadza.
    Jedno mnie dziwi (podobnie jak RE) - piszesz najpierw o DVI/HDMI, a dalej o HDMI. Masz w laptaku złącze HDMI i używałeś go, czy chodzi Ci o DVI/HDCP? W tym drugim wypadku HDCP to protokół zabezpieczeń przed kopiowaniem, używany w złączu HDMI i DVI. Jeśli rzeczywiście masz i podpinałeś przez kabel HDMI to zapomnij o moim wywodzie - w tym złączu nie ma sygnału analogowego, jest to praktycznie DVI-D z inną wtyczką.
    Sprawa sterowników to wg mnie ślepa uliczka - przecież ich nie zmieniałeś przed podpięciem do Eizo.
    Ostatnio edytowane przez PawelG ; 25.02.10 o 23:22
    E-520 dual kit + ZD18-180, Raynox DCR-250, filtry Cokin, Metz 48 AF-1, Metz 32CT3, trochę dupereli oraz Canon A710IS