Strona 35 z 42 PierwszyPierwszy ... 253334353637 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 417

Wątek: Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM Olympus

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Mam i ja. Moje pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Szybkosć AF wymiata z moją 510tką - tyk i jest. Światło rozwala mnie na łopaty. ZD 50 f2.0 to był max z czym miałem do czynienia na dłużej niż 1 dzień do tej pory, ale zejście poniżej f2 sprawia że na moje pozostałe szkiełka patrze teraz z niesmakiem i grymasem na ustach. Ostrość na f1.4 jest na zadawalającym mnie poziomie (nawet bardzo) a przy 1.8 i wyżej MZ to już miód. Kolorki i rozmycie jak to z sigmy rewelka. AF trafia w 90% w punkt. Te chybione są niecelne minimalnie i pewnie są winą płytkiej GO i mojej niepewnej reki. MZ jedna z lepszych Sigm jaką miałem do tej pory w rękach i choć zoomy mi nie zawsze pasowały (17-120, 50-200) to do wszystkich stałek tej firmy nie mogę mieć zastrzeżeń (150, 105 czy 30).POLECAM

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Moja 30stka wróciła z serwisu. Nie napisali nic co robili. Na emaila ktorego im poslalem tez nikt juz nie odpowiada. Teraz ostrzy tak jak powinna. Jestem happy.

PS.
    ... ciekawe jak dlugo bedzie tak ostrzyc bo podobno lubi sie rozjeżdżać...
    ...był Olek jest A6000

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kisi Zobacz posta
    ... ciekawe jak dlugo bedzie tak ostrzyc bo podobno lubi sie rozjeżdżać...
    Podobno Elvis żyje...

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Moja 30stka wróciła z serwisu. Nie napisali nic co robili. Na emaila ktorego im poslalem tez nikt juz nie odpowiada. Teraz ostrzy tak jak powinna. Jestem happy.
    Posyłałeś samą 30-stkę, bez body?
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Posyłałeś samą 30-stkę, bez body?
    Poslalem z body. Jesli poslesz bez body to ustawią to pod body serwisowe. Dziwne to ustawienie pod body użytkownika no ale tak jest.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Poslalem z body. Jesli poslesz bez body to ustawią to pod body serwisowe. Dziwne to ustawienie pod body użytkownika no ale tak jest.
    To sprawdz teraz jak działa z inną puszką i daj znac
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    To sprawdz teraz jak działa z inną puszką i daj znac
    Chetnie bym to zrobił ale nie mam zadnego olka innego poza puszką E1.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    A ja bez problemu obskoczyłem cały ślub tydzień temu, bez lampy i z E1
    E-1 prawie jak 1D

| OlyJedi Awatar Largo
    Mieszka w
    Słupca
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Exclamation Esensja wiedzy o Sigmie 30mm 1,4 HSM EX

Wybrałem to co ważniejsze w temacie, żeby było łatwiej znaleźć sens wątku. Sorki za błędy przy wpisywaniu nicków, ale jak niektórzy mają po trzy literki "x" a później "y' to mi się mogło pomieszać

Jak dacie radę to piszcie na temat, żeby znowu nie było bałaganu.
    Dzięki!

suchar
    Owszem, jest baaaardzo jasny, ale przeciez F 1.4 to tak mala glebia ostrosci, ze rzadko sie przyda... Chyba, ze do jakis eksperymentow. W sumie zawsze lepiej moc zrobic z tak mala GO, niz nie. Ja bym chcial wiedziec, jak szybki jest AF, bo ostrosc obiektywu juz mniej wiecej widze. Jest dobrze. Nawet bardzo. Posiadaczy tego szkla poprosilbym tez oprocz porownania szybkosci AF z innym popularny obiektywem o jakies fotki ze swiatle F8, F12... itd. Najchetniej jakies krajobrazy, ale wrzuccie co macie, jesli macie rzecz jasna. Chce zobaczyc, jak ten sloik sprawdza sie mniejsza dziurka, czy sie jakies dystorsje nie robia.
    Napisał suchar
    Patrzac na te fotki przykladowe dochodze do wniosku, ze bardzo ostra jest ta Sigma. pleg czy moglbys porownac ten obiektyw z jakims innym, np. 14-45 (lub jakis inny popularny), glownie pod wzgledem szybkosci AF?

Pleg
    Zdecydowanie ostrzejszy, co do pozostałych to się nie wypowiem za krótko, choć nie ukrywam, że jak jest ciemniej to warto trochę ręką pokręcić. Ze wstępnego testu (własnego - ten sam obiekt, te same warunki oświetleniowe) wynika, że mydełko się kończy na przesłonie 2.0, ale to wymaga jeszcze potwierdzenia.

kali999
    A więc tak na świeżo powiem coś o 30mm, bardzo jasny obiektyw, cieszy no i widać jakość obrazu po powiększeniu jest bardzo dobra. Niestety był za duży bałagan żebym mógł podejść spokojnie do modelki i strzelić jakieś bliskie ujęcia(a o zmianie natężenia światła nie wspomnę), a autofocus u mnie niestety przedostrza a przy tak małej przysłonie niestety to boli. Natomiast zrobiłem parę zdjęć dzwoneczków ostrość i rozmycia wzorowe. Wręcz niesłyszalny autofocus. Cieszyć może napewno cena obiektywu z tego co pamiętam, co mówił przedstawiciel około 1600zł. Ale jednak przy tak małej przysłonie brakowało mi macro jak nic.

grrubberr
    generalnie jest ostry od pełnej dziury.na 1.4 czasem zdarzy się zauważyć aberrację. przy ciasnych ujęciach 1.4 to mało - sztuka trafić z ostrością, bo głębia to naprawdę milimetry. ostrzy szybko i pewnie, do tego bezgłośnie. zdarzy się mu nie trafić, ale nie sest to częste. solidnie wykonany, robi wrażenie jak się go weźmie do łapki

Napisał Muzzy
    Willow: a to 1.4 to jak wypada w sigmie? bo mimo wszystko kusi bardzo...
    ale w sensie że co? Czy jest ostry od pełnej dziury? Jak dla mnie jest. Jaki ma bokeh? dla mnie bomba

dog_master
    Byłam, testowałam [w miarę... troszkę warunków nie było] i... pierwszy raz narzekam na zbyt ostre foty na f/2.8, na f/1.4 jest okej, tylko, że...
    Testowany przeze mnie obiektyw zdaje się mieć... bok-fucus? Ostrzy nie w punkt, a po lewej od niego :/ Stąd nie jest ostre oko, a kącik oka i skóra na twarzy... Dziwna wada, ale jest widoczna...
    Pierwsze wrażenie - super! AF też śmiga pięknie
    [tyko teraz kombinować kasę i dobry egzemplarz... :/]

Andytown
    Zbudowana fajnie.. wygląda super,, ostrzy szybko
    ale
    trafia nie precyzyjnie,,, dużo fotek to loteria - albo bardzo ostro, albo ostrość nie wiadomo gdzie, tendencja do BF/FF
    trzeba przymykać, duża odległość minimalna, czasami nie widzi jej aparat...
    w porównaniu z 50 f:2,0 wyraźnie wolę 50 F:2,0

Kisi
    Na tą chwilę to oto co moge powiedziec o moim egzemplarzu Sigmy:
    - w pokoju przy oświetleniu zarówką oszczędnościowa w okrągłym papierowym kloszu koloru ceglanego (nie czerwony) przy końcu pokoju obiektyw wcale nie łapie ostrości - ciekawostka bo robi takie cos: 3,4 razy bzyknie silniczkiem i sie poddaje i nic sie nie dzieje
    - przy małych wartościach przysłon (owa tajemnicza papierowa GO) nie udało mi sie trafić z ostrością tam gdzie chciałem a na fotkach nie chciało (nie udało) mi sie znaleźć miejsca gdzie jest ostro - być moze to kwestia wprawy.

Micszu
    A ja mam do was Panowie/Panie pytanie jak AF w waszych sigmach 30 ? Macie jakieś problemy czy wszystko jest OK? Bo ja w swojej widzę problemy ponieważ ustawia gdzie chce i jak sie jej chce. Wygląda na front focus, lecz czasem też ustawi przed taka loteria poprostu. Ustawia na bardziej kontrastowe elemanty fotografowanej sceny. Czasem zdaży się jej coś trafic, żeby było OK ale to jest jakieś 20% wykonywanych fotek. Potwierdza ostrośc i mniejwiecej widzę w wizjerze, że jest w porzadku, a na fotce kaszana nieziemska.Co radzicie na takiego fanta?

Dinx6
    Powracając do tematu, miałem tę Sigmę na testach przez tydzień. Napaliłem się na nią lekko, bo światełko, zakres, wiadomo. Niestety, nie jestem powalony. Być może to ten egzemplarz był nie teges, ale to potwierdza regułę.
    Wady:
    -więcej niż połowa pstryków nie w punkt. FF lub BF, jak buk da
    -światło w pełni IMO użyteczne powyżej 2, wcześniej mydło
    -ponoć szybkiego AF'u też dziwnym trafem nie stwierdziłem, doostrzanie trwa i trwa
    -ciężka i duża
    Zalety:
    -rysuje całkiem fajnie (jak już trafimy)
    -fajny zakres
    Być może byłbym bardziej wyrozumiały, gdyby nie fakt posiadania ZD 50 2.0 który 30-tkę bije dosłownie pod każdym względem na łeb na szyję.
    Czekam cierpliwie na naleśnika od ZD ze światełkiem 1,8 i ogniskową 24mm. Będzie?

Kris_1
    Zauważyłem u siebie dziwną przypadłość w Sigmie 30/1,4 - są dni kiedy odsetek niestrych zdjęć jest duży, ale są i takie kiedy na 30 fotek wszystkie trafione w punkt jak należy.
    Ponieważ miałem b. pozytywne doświadczenia z maską do M/42 (zniknęło mydło na 1,4) - postanowiłem spróbować tego tutaj. Wczoraj wieczorem wyciąłem maskę w trochę innym kształcie, ale otwór dla światła zrobiłem podobny jaki jest w EC-20 (w przybliżeniu) i na razie wszystko działa jak należy. Jedyny minus, to zmiana ekspozycji o 0.3 EV.
    Biorąc się za realizację tego szalonego pomysłu, porównałem średnicę soczewki Takumara 1,4 i Sigmy 1,4. Są prawie identyczne. Skoro sprawdziło się w Takumarze zasłonięcie części światła wpadającego do body, więc postanowiłem sprawdzić to tutaj i jak na razie jest 100% trafień.
    Zobaczymy za jakiś czas.....
    Niestety nie wyszło to tak jak w przypadku obiektywóch manualnych.
    Założenie maski powoduje tylko efekt identyczny jak przymknięcie przysłony.
    Być może różnica w odległości między maską a przysłoną właściwą powoduje że w szkiełku manualnym działa ok, natomiast w Sigmie nie.

Dinx6
    Mam pytanie do posiadaczy. Jak zachowuje się pierścień MF po przejściu zakresu? W ZD wskakuje na luz, przestaje się czuć ten opór silniczka. Jak jest w Sigmie 30?
    Dog_Master
    Podobnie. Jak kręcisz gdy jesteś w zakresie to czul lekki "chropowaty" opór, jak przekroczysz zakres to opór się zmniejsza i jest "gładki". Ale kręcić możesz cały czas :] Nawet w trybie AF niestety...

Mariush
    Wg mnie 50-ka w e-systemie jest zbyt długa na sluby (nada się tylko czasem do portretów panny młodej), a 30-ka jest akurat. Plus światło duzo jaśniejsze...
    Dlatego że ogniskowa jest zbyt długa - po pierwsze, wymusza krótszy czas (wg zasady "odwrotność ogniskowej" - 1/100 zamiast 1/60 w 30ce). Po drugie, jest zbyt ciasna - w pomieszczeniach nie pozwala na zbytnie szaleństwo kadrowe, a zdjęcia samych głów to mało trochę, panna młoda lubi oglądać się w całośc
    AF sigmy = AF 14-54
    Przynajmniej tak było z moją sigmą.

Dzemski
    pod śluby to zdecydowanie 30/1.4
    dokładnie AF sigmy = AF 14-54 (tak na oko owszem), ale z sigmą rzadziej jeszcze są problemy w ciemnych pomieszczeniach, zwyczajnie, jest sporo jaśniejsza. Jeśli zaś chodzi o celność, to po to mamy oczy żeby ocenić czy jest ostro, a wciśnięcie 2-3 razy spustu do połowy to ułamki sekundy. Ja tak focę, wciskam raz, jak widzę, że nie jest ostro to jeszcze raz i mam celność na zdjęciach na poziomie 99%.

filippohh
    bo żeby zrobić całą postać lub 3/4 to musisz daleko odejść a wiadomo że na ślubie czy weselu jest to cięzka srpawa

tymczasowy_
    Testowałem sobie Sigmę 30mm/1,4 na korpusie E-3.
    Pokrótce takie wrażenia: przy odległości ostrzenia od 0,5m do 1m wszystko w najlepszym porządku. Piękna ostrość od f=1.4, doskonała kontrastowość, celność i precyzja AF bez zarzutu. Brak FF/BF.
    Ale wystarczy zwiększyć odległość ostrzenia do 2m i wszystko szlag trafia:
    -pojawia się FF
    -totalna loteria w ustawieniu AF
    -a jak już coś ustawi w miarę przyzwoicie to na f=1.4 mydło totalne.
    Ogólnie AF ustawia szybko i cicho, tylko te jaja po odejściu od obiektu na większą odległość.
    Miał ktoś podobne doświadczenia z tą Sigmą?

Dinx6
    nie wiem czy to kwestia odległości. wydaje mi się, że trzeba go przymknąć by przestał mydlić (choć i tak nawet powyżej F2 nie był tak ostry jak ZD50mm). mało które szkło nie mydli na takiej przysłonie. przyzwyczajenie do jakości obrazu z zuików może być bolesne...
    jedno, co mnie ostatnio bardzo pozytywnie zaskoczyło, to duża podatność plików z Sigmy na wyostrzanie. mam wrażenie, że software przy mocniejszym wyostrzaniu nie powodował tylu artefaktów choć może to złudne.

Bodzip
    Nie, nie, nie - mam tą sigmę i złego słowa nie dam na nią powiedzieć. A pracuję z nią na E-400, któremu daleko do E-3.

Kaarool
    Ta Sigma na 1.4 daje mydełko i to jest normalne - czego oczekujecie? Trzeba domknąć do 1.8 i obraz zaczyna nabierać ostrości. Moja ostrzy jak należy, nawet w miarę szybko a mam podpiętą do E-330...

Fillipohh
    a przy 2.8 to już jest żyleta

pol189
    Napisał kisi

Hej!
    Mam problem z ostrością mojej Sigmy. Dzwoniłem do serwisu i odpisano mi abym poslał do nich obiektyw najlepiej razem z body. Troche zmartwiło mnie to. I pytanie do osób ktore dawały ową Sigme do serwisu do regulacji czy wysyłały ją z body czy sam obiektyw ? Skoro nie mam wiekszych problemów z ZD14-54 z ostrością wiec chyba z body wszystko OK. Wiec moze wystarczy posłać sam obiektyw ??

Wyślij całość - skalibrują obiektyw pod twoje body. Ostrość powinna wtedy trafiać w punkt. Oczywiście sprawdzą cały obiektyw pod względem poprawności działania!

Dinx6
    Kisi- jaką decyzję podjąłeś w sprawie swojej Sigmy?
    Pytam, bo nie rozumiem za bardzo istoty kalibrowania obiektywu pod dane body. To znaczy, że jak skalibruję 30-stkę Sigmy pod E3, to z moim E500 (nie wspominam już np. o innym egzemplarzu E3) będzie mieć ona problemy?
    A pytam, bo przeprosiłem się z Panią Sigmą, na którą tutaj jakiś czas temu ostro narzekałem. Z braku laku ponoć lepszy kit, ale w końcu trafiłem egzemplarz który daje radę. Po przymknięciu do 1,8 właściwie można się już przestać stresować. Owszem, zdarzają się przestrzały, ale wynika to chyba z braku przyzwyczajenia do nieco innej specyfiki działania AF. Słabe krawędzie to standard i nie ma się co napinać. Światło miód, plastyka inna niż np. w ZD 50, ale zaczyna mi się podobać. Szybkość z E3 porównywalna do 14-54.

Kisi
    Poslalem body razem z obiektywem bo nie chce kilka razy reklamowac obiektywu. DL amnie tez to dziwne ale na moje pytanie do serwisu dostalem odpowiedz ze moga zestroic obiektyw z body serwisowym (albo wzorcowym). Mam nadzieje ze beda sie obchodzic jak z jajuszkiem - innej mysli nie dopuszczam...
    ...mam nadzieje ze w koncu bede mogl troche poszalec z tym obiektywem...

Czmielek
    Mam i ja. Moje pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Szybkosć AF wymiata z moją 510tką - tyk i jest. Światło rozwala mnie na łopaty. ZD 50 f2.0 to był max z czym miałem do czynienia na dłużej niż 1 dzień do tej pory, ale zejście poniżej f2 sprawia że na moje pozostałe szkiełka patrze teraz z niesmakiem i grymasem na ustach. Ostrość na f1.4 jest na zadawalającym mnie poziomie (nawet bardzo) a przy 1.8 i wyżej MZ to już miód. Kolorki i rozmycie jak to z sigmy rewelka. AF trafia w 90% w punkt. Te chybione są niecelne minimalnie i pewnie są winą płytkiej GO i mojej niepewnej reki. MZ jedna z lepszych Sigm jaką miałem do tej pory w rękach i choć zoomy mi nie zawsze pasowały (17-120, 50-200) to do wszystkich stałek tej firmy nie mogę mieć zastrzeżeń (150, 105 czy 30).POLECAM
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
    www.adamkrol.com

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    że ci się chciało ale + za chęci
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8