Ta Sigma na 1.4 daje mydełko i to jest normalne - czego oczekujecie? Trzeba domknąć do 1.8 i obraz zaczyna nabierać ostrości. Moja ostrzy jak należy, nawet w miarę szybko a mam podpiętą do E-330...
dziekan:
nie męcz się i po prostu kup...
Ta Sigma na 1.4 daje mydełko i to jest normalne - czego oczekujecie? Trzeba domknąć do 1.8 i obraz zaczyna nabierać ostrości. Moja ostrzy jak należy, nawet w miarę szybko a mam podpiętą do E-330...
dziekan:
nie męcz się i po prostu kup...
a przy 2.8 to już jest żyleta![]()
O L Y M P U S E-510 + 14-42mm + 40-150mm + ZD 50mm F/2 Makro + FL 50R + Sandisk CF 4gb + statyw HAMA + filtr polaryzacyjny HAMA + Helios 58mm F/2 + pierścienie pośrednie + kilka kolorywych szkiełek do fotografii czarno-białej. POZDRAWIAM
ja już zdecydowałem - tylko ktoś mi sprzatnoł z przed nosa upatrzone na alledrogo w dobrej cenie...
http://allegro.pl/item450666600_sigm...rumi_gwar.html
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Macie Wasze "mydełko"
http://chomikuj.pl/dog_master/Sigma+30mm+f1.4
JPG prosto z aparatu, nieśmigane, HQ 1/4, wszystko f/1.4, z EXIFami, 1&2&5 ISO400, 3&4 ISO100, na trzecim zaaberrowało [siatka + grzbiet bażanta]...
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
dog_master:
każdy ma swoje kryteria jakościowe... po pierwszych testach postanowiłem używać tego słoika na 1.8, bo 1.4 to przeginka w temacie ostrości. popatrz sobie co się dzieje poza centrum kadru przy F1.4.
Hej!
Mam problem z ostrością mojej Sigmy. Dzwoniłem do serwisu i odpisano mi abym poslał do nich obiektyw najlepiej razem z body. Troche zmartwiło mnie to. I pytanie do osób ktore dawały ową Sigme do serwisu do regulacji czy wysyłały ją z body czy sam obiektyw ? Skoro nie mam wiekszych problemów z ZD14-54 z ostrością wiec chyba z body wszystko OK. Wiec moze wystarczy posłać sam obiektyw ??
...był Olek jest A6000
Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....
Nabyłem właśnie Sigmę 30mm/1.4 Poniżej link do testowych fotek dla f=1,4, 2 i 4. Wg mnie jest całkiem nieźle. Na normalnych fotkach również jest dobrze, włącznie z 1.4, które jest jak najbardziej użyteczne.
http://chomikuj.pl/tymczasowy_/test/sigma30mm
Małe pytanie: po co Ci ostrość na całym kadrze przy f=1,4 jak przy tak malutkiej GO i tak poza centrum wszystko jest nieostre? Tablice testowe focisz?
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 6.10.08 o 18:01
Kisi- jaką decyzję podjąłeś w sprawie swojej Sigmy?
Pytam, bo nie rozumiem za bardzo istoty kalibrowania obiektywu pod dane body. To znaczy, że jak skalibruję 30-stkę Sigmy pod E3, to z moim E500 (nie wspominam już np. o innym egzemplarzu E3) będzie mieć ona problemy?
A pytam, bo przeprosiłem się z Panią Sigmą, na którą tutaj jakiś czas temu ostro narzekałem. Z braku laku ponoć lepszy kit, ale w końcu trafiłem egzemplarz który daje radę. Po przymknięciu do 1,8 właściwie można się już przestać stresować. Owszem, zdarzają się przestrzały, ale wynika to chyba z braku przyzwyczajenia do nieco innej specyfiki działania AF. Słabe krawędzie to standard i nie ma się co napinać. Światło miód, plastyka inna niż np. w ZD 50, ale zaczyna mi się podobać. Szybkość z E3 porównywalna do 14-54.
Poslalem body razem z obiektywem bo nie chce kilka razy reklamowac obiektywu. DL amnie tez to dziwne ale na moje pytanie do serwisu dostalem odpowiedz ze moga zestroic obiektyw z body serwisowym (albo wzorcowym). Mam nadzieje ze beda sie obchodzic jak z jajuszkiem - innej mysli nie dopuszczam...
...mam nadzieje ze w koncu bede mogl troche poszalec z tym obiektywem...
...był Olek jest A6000