Strona 23 z 42 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 417

Wątek: Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM Olympus

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ja tez o to walczyłem ale była za późno(

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Zauważyłem dziwną rzecz. O ile moja Sigma 30/1.4 rewelacyjnie pracuje z moim body E300, o tyle już z E400 pracuje kiepsko. Na 6 fot jakie nią zrobiłem 5 miało ostrość nie tam gdzie ustawiałem. Bardzo to dziwne. Jeszcze to muszę sprawdzić. W sobotę będę miał okazję.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Na tą chwilę to oto co moge powiedziec o moim egzemplarzu Sigmy:
    - w pokoju przy oświetleniu zarówką oszczędnościowa w okrągłym papierowym kloszu koloru ceglanego (nie czerwony) przy końcu pokoju obiektyw wcale nie łapie ostrości - ciekawostka bo robi takie cos: 3,4 razy bzyknie silniczkiem i sie poddaje i nic sie nie dzieje
    - przy małych wartościach przysłon (owa tajemnicza papierowa GO) nie udało mi sie trafić z ostrością tam gdzie chciałem a na fotkach nie chciało (nie udało) mi sie znaleźć miejsca gdzie jest ostro - być moze to kwestia wprawy.

Mam pytanko do osób które używaja dłużej owe szkło. Czy robiąc portretówkę z punktem ostrości np. oko, rzęsy, nos, usta - czy macie problem z trafieniem w ów punkt czy wykonujecie kilka fotek wśród których jest ta na której ów wybrany wcześniej punkt jest ostry ????
    ...był Olek jest A6000

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Ja daję radę na swoim E300. Sigme trzeba dobrze wyczuć i u mnie wygląda to tak, że muszę trafiać idealnie z punktem AF. Zuiko daje spory zapas, Sigma nie daje żadnego.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ciekawi mnie taka rzecz: jak wygląda GO przy zdjęciu całej postaci lub prawie całej w ZD 50 i Sigma 30 przy max dziurze. Pewnie dużej różnicy nie będzie?

dinx6
    Gość
    jest już w ogóle jakaś sigma pod 4/3 którą można kupić w ciemno bez obaw o FF/BF, tudzież o to, że za rok nie będzie się nic w środku telepać?

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    podobno (nie wiem na 100% bo nie mam) 150/2.8 makro spisuje się rewelacyjnie

Na swoją tez nie narzekam z body E300, ale to zachowanie z E400 trochę mnei zastanowiło, jutro będę miał okazję sprawdzić.

GO z 3 metrów (tyle trzeba mniej więcej dla całej postaci na 60mm/1.4) = 0,42m
    GO z 5 metrów (tyle trzeba mniej więcej dla całej postaci przy 100mm/2.0) = 0,6 m

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Switch
    Ciekawi mnie taka rzecz: jak wygląda GO przy zdjęciu całej postaci lub prawie całej w ZD 50 i Sigma 30 przy max dziurze. Pewnie dużej różnicy nie będzie?
    Inna GO to jedno - a inna perspektywa to drugie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    jestem już... zdecydowany na ten obiektyw (leica za droga jest nawet za 800$)
    przekonało mnie do niego:
    f1.4
    hsm
    reszty nie ma... chciałem zd 50 ale to nie jest lens na knajpowe szybkie portrety, leica odpada jak napisałem. Piszę tu, bo chcę szybkiego janego obiektywu, co z ostroscia hmm w portretach ta ostrosc czasami w zd jest za wysoka mówie o jpg bo narazie w rawy nie wchodzę. Ciekawe jak to sie będzie miało do zd 25 mm f2.8 czy ktos mi moze powiedziec czy af w takich konstukcjach pracuje? chodzi o szybkość.

proszę o ewetualne uwagi do niego (30 mm f 1.4) i dzieki z góry za info
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Wszystko było powiedziane.

AF jest bardzo ok.

Uwagi:
    1. przetestuj mocno dany egzemplarz, bo zdażają się niewypały
    2. licz, ze nic potem nie wyskoczy z jakoscią - vide przypadek willowa
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.