Swietne. Dawaj wiecej.
Na pierwszym nawet GO nie widac ze to f1.4.
Jakie ISO dla pierwszego zdjecia ?
Swietne. Dawaj wiecej.
Na pierwszym nawet GO nie widac ze to f1.4.
Jakie ISO dla pierwszego zdjecia ?
...był Olek jest A6000
Jest podana f 1.8Zamieszczone przez kisi
![]()
ISO 100 f1/8, po więcej zapraszam do galerii, nie chcę z tego wątku robić prywatnej wystawkiZamieszczone przez kisi
pozdrawiam
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
WitamZamieszczone przez willow32
A może pokusił byś się o subiektywne zestawienie tej sigmy z zuiko 50mm. Interesują mnie głównie portrety, czasem reporterka, jakieś klimaty klubowe przy świetle zastanym. Od kilku miesięcy, przy założeniu, że w mojej torbie ma być tylko jedna stałka, mam ból głowy, co wybrać. Jesteś chyba jedynym forumowiczem, który jeśli się nie mylę, posiada oba interesujące mnie szkiełka. Opinia będzie tym cenniejsza, że Ty dla mnie jesteś Miszczprzez duże M oczywiście!
Pzdr
H.
będzie ciężko bo ja jestem zakochany w ZD50 i na dzień dzisiejszy wskazałbym na niego bo z Sigmą za krótko się znamyZamieszczone przez historikus
tak naprawdę dopiero za jakiś czas, po kilku sesjach będę mógł pokusić się o jakieś "subiektywne" porównanie. Na dziś mogę powiedzieć tyle że obiedwie stałki robią doskonałe pierwsze wrażenie a jeszcze zyskują przy bliższym poznaniu
![]()
pozdrawiam
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
willow32 to zrozumiale ze ZD50 jest na piedestale. Zasluzyla sobie na to. Ja szukam rowniez bardziej uniwersalnej stałki. Takiej ktora bede mogl weykorzystac zarowno do portretu, pleneru, okazyjnych imprez typu wesele, chrzest, ognisko.
Wiem ze niezbyt to szklo sie nadaje do krajobrazow bo za wąsko to wiem i jestem swiadomy. Ale nie fotografuje zawodowo i dla mnie bardziej cenne jest jego światło (jasność?) anizeli wąski kąt. Obecnie nie rozstaje sie z 50 Pentacona i podoba mi sie glownie z powodu jego jasności, jednakże jest zbyt wąska, dlatego sadze ze Sigma 30mm moglaby aspirowac do miana uniwersalenj stałki, dzieki ktorej mozna by zrobic fotke tam gdzie juz jest zbyt ciemno nawet dla f2.0. Dlatego willow32 gdybys mogl z czasem napisac jakas małą recenzje pod kątem uniwersalnosci tego szkla, to bylbym wdzieczny.
PS.
Wiem ze bardziej uniwersalna powinna byc Sigma 24mm/1.8 (ekwiwalent 50mm) ale jednak f1.4 kusi bardziej, byc moze jak sie pojawi na forum ktos kto posiada ten drugi obiektyw to moze sie nim zainteresuje...
...był Olek jest A6000
No i mam dylemat, bylem na 100000% przekonany do zakupu ZD 50 ale te sgimy 30 i 24 daly mi do myslenia. Dolaczam sie do prosby o bezposrednie porownanie tych obiektowyw jezeli ktos ma ZD 50 i ktoras z Sigm. Zupelnie juz nie wiem na co sie zdecydowac bo przedzial cenowy zblizony. Szukam czegos w miare uniwersalnego czyli w kolejnosci wykorzystania 1. makro 2. portret 3. plener... Co byscie brali?
Jak w takiej kolejności to jednak zuikoZamieszczone przez boomer
![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
a 1. portret 2. makro 3. plener
może jednak
1. portret 2. plener 3. makro
też zuiko?
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
siZamieszczone przez blady
było sobie życie