Strona 14 z 42 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 417

Wątek: Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM Olympus

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Swietne. Dawaj wiecej.
    Na pierwszym nawet GO nie widac ze to f1.4.
    Jakie ISO dla pierwszego zdjecia ?
    ...był Olek jest A6000

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Na pierwszym nawet GO nie widac ze to f1.4
    Jest podana f 1.8

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Swietne. Dawaj wiecej.
    Na pierwszym nawet GO nie widac ze to f1.4.
    Jakie ISO dla pierwszego zdjecia ?
    ISO 100 f1/8, po więcej zapraszam do galerii, nie chcę z tego wątku robić prywatnej wystawki

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Awatar historikus
    Mieszka w
    mazowiecka wieś
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    no i stało się, Sigma 30mm f/1.4 jest moja Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne kawał solidnego szkiełka, AF działa bezszelestnie wręcz, solidnie wykonane.
    2 fotki zrobione na szybko przy f/1.4 a drugie f/2.0

1.

Obrazek]źródło[/center]

2.
    Obrazek

dokładniejsze testowanie dopiero w piątek, ale nie liczcie na zdjęcia tabelek i tym podobnych pierdółek, takie testy to nie ja

pozdrawiam
    Witam
    A może pokusił byś się o subiektywne zestawienie tej sigmy z zuiko 50mm. Interesują mnie głównie portrety, czasem reporterka, jakieś klimaty klubowe przy świetle zastanym. Od kilku miesięcy, przy założeniu, że w mojej torbie ma być tylko jedna stałka, mam ból głowy, co wybrać. Jesteś chyba jedynym forumowiczem, który jeśli się nie mylę, posiada oba interesujące mnie szkiełka. Opinia będzie tym cenniejsza, że Ty dla mnie jesteś Miszcz przez duże M oczywiście!
    Pzdr
    H.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez historikus
    Witam
    A może pokusił byś się o subiektywne zestawienie tej sigmy z zuiko 50mm. Interesują mnie głównie portrety, czasem reporterka, jakieś klimaty klubowe przy świetle zastanym. Od kilku miesięcy, przy założeniu, że w mojej torbie ma być tylko jedna stałka, mam ból głowy, co wybrać. Jesteś chyba jedynym forumowiczem, który jeśli się nie mylę, posiada oba interesujące mnie szkiełka. Opinia będzie tym cenniejsza, że Ty dla mnie jesteś Miszcz przez duże M oczywiście!
    Pzdr
    H.
    będzie ciężko bo ja jestem zakochany w ZD50 i na dzień dzisiejszy wskazałbym na niego bo z Sigmą za krótko się znamy tak naprawdę dopiero za jakiś czas, po kilku sesjach będę mógł pokusić się o jakieś "subiektywne" porównanie. Na dziś mogę powiedzieć tyle że obiedwie stałki robią doskonałe pierwsze wrażenie a jeszcze zyskują przy bliższym poznaniu

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    willow32 to zrozumiale ze ZD50 jest na piedestale. Zasluzyla sobie na to. Ja szukam rowniez bardziej uniwersalnej stałki. Takiej ktora bede mogl weykorzystac zarowno do portretu, pleneru, okazyjnych imprez typu wesele, chrzest, ognisko.
    Wiem ze niezbyt to szklo sie nadaje do krajobrazow bo za wąsko to wiem i jestem swiadomy. Ale nie fotografuje zawodowo i dla mnie bardziej cenne jest jego światło (jasność?) anizeli wąski kąt. Obecnie nie rozstaje sie z 50 Pentacona i podoba mi sie glownie z powodu jego jasności, jednakże jest zbyt wąska, dlatego sadze ze Sigma 30mm moglaby aspirowac do miana uniwersalenj stałki, dzieki ktorej mozna by zrobic fotke tam gdzie juz jest zbyt ciemno nawet dla f2.0. Dlatego willow32 gdybys mogl z czasem napisac jakas małą recenzje pod kątem uniwersalnosci tego szkla, to bylbym wdzieczny.

PS.
    Wiem ze bardziej uniwersalna powinna byc Sigma 24mm/1.8 (ekwiwalent 50mm) ale jednak f1.4 kusi bardziej, byc moze jak sie pojawi na forum ktos kto posiada ten drugi obiektyw to moze sie nim zainteresuje...
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No i mam dylemat, bylem na 100000% przekonany do zakupu ZD 50 ale te sgimy 30 i 24 daly mi do myslenia. Dolaczam sie do prosby o bezposrednie porownanie tych obiektowyw jezeli ktos ma ZD 50 i ktoras z Sigm. Zupelnie juz nie wiem na co sie zdecydowac bo przedzial cenowy zblizony. Szukam czegos w miare uniwersalnego czyli w kolejnosci wykorzystania 1. makro 2. portret 3. plener... Co byscie brali?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez boomer
    No i mam dylemat, bylem na 100000% przekonany do zakupu ZD 50 ale te sgimy 30 i 24 daly mi do myslenia. Dolaczam sie do prosby o bezposrednie porownanie tych obiektowyw jezeli ktos ma ZD 50 i ktoras z Sigm. Zupelnie juz nie wiem na co sie zdecydowac bo przedzial cenowy zblizony. Szukam czegos w miare uniwersalnego czyli w kolejnosci wykorzystania 1. makro 2. portret 3. plener... Co byscie brali?
    Jak w takiej kolejności to jednak zuiko
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    a 1. portret 2. makro 3. plener

może jednak

1. portret 2. plener 3. makro

też zuiko?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3