Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 77

Wątek: billboard z e510 / e30 - aproksymacja

  1. #11
    | OlyJedi Awatar Ruff
    Dołączył
    Nov 2008
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    163
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Bardziej mnie zastanawia czy RAW albo inny plik z tej puszki się nada czy mi będą marudzić. Obróbkę zostawiam agencji.
    mają tam chyba fachowców... Chociaż gdyby się okazało że nie to będę dopytywał...

    Pytanie brzmi czy agencja mając plik do dyspozycji zrobi z tym co potrzebuje czy mi będą marudzić...

    dzięki wszystkim za pomoc

    U mnie to wygląda tak, że ja bym marudził (w kwestii rozmiaru), ale jak stanie na tym, że nic lepszego nie dostane to dałbym sobie radę z tym co jest

    Więc jeśli naprawdę będą chcieli wykorzystać Twoje zdjęcie to raczej powinni już sobie sami się z tym bawić.
    Pozdr - Ruff
    (Olympus E-30 + 12-60 + 70-300 + 50 + 3xFL36R)
    przemekrafa.com

  2. #12
    Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Posty
    5.366
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ruff Zobacz posta
    Szczerze powiedziawszy nie mam żadnej tajemnej techniki, bo zazwyczaj staram się wymagać żeby materiał na którym mam pracować był we właściwej rozdzielczości. Jeśli już zachodzi taka potrzeba to używam w pracy filtra Genuine Fractal czy jakoś tak (mam na jednym kompie w pracy zainstalowany taki) a tam to się już suwaczkami pomajta i tyle
    Ale nie obawiałbym się spadku jakości nawet przy naciągnięciu 200% przy wydruku na billboard, bo jak pisałem wcześniej - takie wydruki się ogląda z większego dystansu, raster trochę ukrywa braki w jakości, a raster wychodzi wtedy na tyle duży, że z bliska i tak widać tylko gąszcz CMYKowych kropek.
    Chyba, że to ma być fototapeta to raczej będzie licho. Ja mówię o takim typowym reklamowym billboardzie.

    Ale co do powiększania, to wydaje mi się, że Janko Muzykant zdradzał tu na forum jakieś dobre techniki powiększania (tylko nie pamiętam w którym wątku), moznaby zrobić nawet osobny wątek, bo sam bym się też chętnie dowiedział czegoś nowego (bo w końcu nie zawsze jest pod ręką odpowiedni filtr).
    Ja raczej zmierzałem do podpytania, jaki radius ostrzenia dla tak dużych odbitek. Nie chodzi mi o nadmuchiwanie. USM do poligrafii na 200LPI jest inny jak na monitor i zapewne inny na wielki plakat.
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Bardziej mnie zastanawia czy RAW albo inny plik z tej puszki się nada czy mi będą marudzić. Obróbkę zostawiam agencji.
    mają tam chyba fachowców... Chociaż gdyby się okazało że nie to będę dopytywał...

    Pytanie brzmi czy agencja mając plik do dyspozycji zrobi z tym co potrzebuje czy mi będą marudzić...

    dzięki wszystkim za pomoc
    Agencja sie wypnie. Daj im TIFFa o zadanych rozmiarach.

    Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

  3. #13
    Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Dołączył
    May 2006
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Posty
    2.471
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Agencja sie wypnie. Daj im TIFFa o zadanych rozmiarach.

    Pozdrawiam
    Pewnie tak najlepiejo

  4. #14
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Dołączył
    Sep 2007
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Posty
    10.452
    Siła reputacji
    174
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Ja raczej zmierzałem do podpytania, jaki radius ostrzenia dla tak dużych odbitek. Nie chodzi mi o nadmuchiwanie. USM do poligrafii na 200LPI jest inny jak na monitor i zapewne inny na wielki plakat.


    Pozdrawiam
    Ja nie umiem tego wytlumaczyc,ale moze ten wykres pomoze.Jest raczej w skali zrobiony.Filtr USM zalezy chyba od tego jak chcemy pokazac ostra krawedz w zaleznosci jakie mamy na niej przejscia z tonow jasnych do ciemnych

  5. #15
    | OlyJedi Awatar hadan
    Dołączył
    Aug 2009
    Mieszka w
    pomorskie
    Posty
    1.192
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Dobas, nie widzę problemu. Masz głowice do panoram, to ją użyj.
    Jeżeli nie chce się Tobie bawić w składanie , to chętnie Tobie pomogę
    moim automatem. W 2-3 godz. zrobi fotki, poskłada i zapisze w TIFie.
    Rozdzielczość będziesz miał taką jaką będziesz chciał.
    Jeżeli zainteresuje Ciebie moja propozycja to napisz na PW i podaj tel.
    kontaktowy.

    Pozdrawiam.

  6. #16
    Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Posty
    5.366
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Ja nie umiem tego wytlumaczyc,ale moze ten wykres pomoze.Jest raczej w skali zrobiony.Filtr USM zalezy chyba od tego jak chcemy pokazac ostra krawedz w zaleznosci jakie mamy na niej przejscia z tonow jasnych do ciemnych
    Użycie USM/Smart Sharpen jest zależne od wielkości kopii, odległości obserwacji, metody produkcji i jeszcze kilku czynników. To nie jest rozwiązanie uniwersalne. Najlepiej zapytać kogoś, kto ma doświadczenie z konkretnym medium - robi na przykład billboardy raz na tydzień.

    Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

  7. #17
    Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Dołączył
    May 2006
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Posty
    2.471
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hadan Zobacz posta
    Dobas, nie widzę problemu. Masz głowice do panoram, to ją użyj.
    Jeżeli nie chce się Tobie bawić w składanie , to chętnie Tobie pomogę
    moim automatem. W 2-3 godz. zrobi fotki, poskłada i zapisze w TIFie.
    Rozdzielczość będziesz miał taką jaką będziesz chciał.
    Jeżeli zainteresuje Ciebie moja propozycja to napisz na PW i podaj tel.
    kontaktowy.

    Pozdrawiam.
    aaaaa jak by to był landszaft to bym gigapanorame zrobił ale ja musze raczej ruchliwe zwierzątko ująć na matrycy. Nie jest to jakiś demon prędkości ale na pewno nie ustoi zbyt długo w miejscu w bezruchu

  8. #18
    | OlyJedi Awatar NightCrawler
    Dołączył
    Jul 2008
    Mieszka w
    Katowice
    Posty
    1.538
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta

    Pytanie brzmi czy agencja mając plik do dyspozycji zrobi z tym co potrzebuje czy mi będą marudzić...

    dzięki wszystkim za pomoc
    W zasadzie powinni zrobić, ale przede wszystkim powinni Cie poinformować jeżeli jakość/wielkość jest niewystarczająca. To Ty płacisz i wymagasz. Oni muszą tylko wydrukować, więc nie powinni robić problemów.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

  9. #19

  10. #20
    | OlyJedi Awatar ehosonda
    Dołączył
    Oct 2008
    Mieszka w
    WRO
    Posty
    269
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria
    tylko jak im dasz RAWA, to po ptokach, a tak mozesz jeszcze na licencji zarobic. ja bym im TIFFa dal

Podobne wątki

  1. E510 & e30 & e3
    By kasprzyk in forum Korpusy 4/3
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 26.07.10, 10:54
  2. e510 AF
    By aikidudi in forum Korpusy 4/3
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 4.06.09, 10:35
  3. e510 - cf vs. xd
    By krzysiekz in forum E-System
    Odpowiedzi: 43
    Ostatni post / autor: 28.03.08, 16:35
  4. teleobiektyw dla e510
    By taxman in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 36
    Ostatni post / autor: 14.03.08, 00:01
  5. E1 i E510
    By HrabiaMiod in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 77
    Ostatni post / autor: 20.11.07, 13:03

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.