Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 78

Wątek: Obiektyw (portrety)

Ostatnio była używana sigma 50mm f1.4 z Filtrem UV HOYA za 1300zł ale szybko poszła niestety nie mogłem w tym momencie jeszcze jej kupić.

I właśnie tu jest problem jeden ma swoje + i drugi
    Sigma napewno
    + światło 1,4
    Jednak nie wiem jak ostrość przy tym otworze

ZD
    + Ostrość
    + Mniejszy
    + Macro

Alleg_pl
    Gość
    macro.
    to obiektyw macro.
    bez E-3/E-30 osiwiejesz zanim wyostrzy. (E400 i ZD50 to bylo bardzo specyficzne przezycie, jak szybko zalozylem tak szybko zdjalem i wrocilem do 14-54. wieksza GO ale chociaz zdjecia mozna robic.)

Tak ale na jakieś 80%+ obiektyw będzie wykorzystywany do portetów a jakieś 20%- to do innego typu zdjęć

Już teraz sam nie wiem co kupić hehe ;P
    I znów mam problem a miałem brać ZD 50mm f2,0 teraz po ostatnich postach znów mam dylemat tak to jest jak nie jest stać na 2 obiektywy ale niestety moge wybrać tylko 1

zonkinho chyba masz największe doświadczenie z ZD 50 możesz powiedzieć coś więcej na jego temat??
    Chodzi mi o rozmazanie (bokeh) czy głębia ostrości przy 2,0 nie jest zbyt zaduża itp.
    Ostatnio edytowane przez odzi_2005 ; 23.02.10 o 18:41

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jak wrócę z pracy postaram się coś wygrzebać. Choć może nie będzie to prawdziwy portret w tego słowa rozumieniu.
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC

Alleg_pl
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez odzi_2005 Zobacz posta
    Tak ale na jakieś 80%+ obiektyw będzie wykorzystywany do portetów a jakieś 20%- to do innego typu zdjęć
    to tez o portrecie mowie.
    nie robilem nim macro. ale to obiektyw macro. jest wolny. naprawde.
    niewiem jakie masz body, zonk Ci moze powiedziec jak to chodzilo z moim E400. bo mielismy mocny ubaw jak usilowalismy zrobic jednej modelce zdjęcie.
    ogolnie przy starszych puszkach, obiektyw dla cierpliwych.

z E3 działa fajnie.

Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    to tez o portrecie mowie.
    nie robilem nim macro. ale to obiektyw macro. jest wolny. naprawde.
    niewiem jakie masz body, zonk Ci moze powiedziec jak to chodzilo z moim E400. bo mielismy mocny ubaw jak usilowalismy zrobic jednej modelce zdjęcie.
    ogolnie przy starszych puszkach, obiektyw dla cierpliwych.

z E3 działa fajnie.

Posiadam E-410 :P raz robiłem zdjęcie obiektywem ZD 14~42 (kit) który odpiełem od obiektywu i trzymałem odwrotnie co daje fajne makro jak znajde płytkę to dodam fotke to dopiero była zabawa jak polowałem na bąka

PS.
    chodzi mi o owada oczywiście

--------------------------------------------

Więc z twojego postu wynika żeby brać Sigme i tak to już jest jedni mówią ZD inni Sigma twardy orzech do zgryzienia ale zastanowie się jeszcze nad Sigmą (raz się żyje jak coś to sprzedam kupie ZD ) jednak boje się trafić na wadliwy model podobno jest to bardzo częste i ciężko trafić na dobrą wersje :/ wiecie coś o tym ??? Czy to tylko mity czy prawda
    Ostatnio edytowane przez odzi_2005 ; 23.02.10 o 18:56

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta

z E3 działa fajnie.
    Potwierdzam
    Nie odczulem dyskomfortu pracujac z ZD50 zapietego do E3, przez ten krootki czas odkad go zakupilem.
    Zdecydowanie szybszy niz ZD35 (choc i ten po przesiadce z E520 na E3 dostal dopala), szybszy niz 70-300, wolniejszy natomiast niz 14-54.
    Z sigmami nie porownywalem bo na razie poki co nie mam takowej (dopiero zbieram na 150)'
    Znajomy z pracy czai sie na sigme 50 f/1.4 wiec jak kupi to bede mial porownanie jak zapne go do E3
    pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Alleg_pl
    Gość
    ciezko to przesada. jedz poprostu tam gdzie maja wiecej jak jedna sztuke. przy deklaracji zakupu, z pewnoscia Pan z checia pozwoli ci sprawdzic np 3 sztuki.

chyba Qbic tak kupowal swoja 50'ke w krakowie.
    wybrał sobie ostrą sztuke i git majonez, szklo jest BOSKIE.

Mieszkam niedaleko Białegostoku (podlasie) w pobliżu nie ma żadnych sklepów z obiektywami a do krakowa to jest kawał drogi jak dla mnie hehe :P

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez odzi_2005 Zobacz posta
    Posiadam E-410
    Więc z twojego postu wynika żeby brać Sigme i tak to już jest jedni mówią ZD inni Sigma twardy orzech do zgryzienia ale zastanowie się jeszcze nad Sigmą (raz się żyje jak coś to sprzedam kupie ZD ) jednak boje się trafić na wadliwy model podobno jest to bardzo częste i ciężko trafić na dobrą wersje :/ wiecie coś o tym ??? Czy to tylko mity czy prawda
    Jeśli Twoim założeniem jest głównie portret w plenerze, to zdecydowanie coś o dłuższej ogniskowej czyli ZD 50 lub alternatywna Sigma 50 f1,4. ZD 50 jest ostre jak brzytwa, czasem aż do bólu, ładnie też rozmywa tło, bardzo miękko. Całkiem dobrze wypada Sigma 50mm, na tyle na ile maiłem czas ją przetestować. Natomiast Sigma 30 jest pożyteczna tam gdzie ciasno i mało światła. Choć wolałbym przygarnąć 30mm z tym światłem w wydaniu Zuiko, bo nie trzeba testów i gołym okiem widać że ZD jest ostrzejsze, nawet gdy domkniemy Sigmę do f2. Niemniej Sigma 30 f1,4 to pożyteczne szkło i mocno się z nią zaprzyjaźniłem a psioczenie na nie byłoby zbyt wielka przesadą.
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC