Sigma jest tak ciężka przy olku, że z gripem nie trzeba się spieszyć - ciężar obiektywu jest tutaj bardzo przydatny i moim zdaniem wystarczający![]()
Sigma jest tak ciężka przy olku, że z gripem nie trzeba się spieszyć - ciężar obiektywu jest tutaj bardzo przydatny i moim zdaniem wystarczający![]()
Witam serdecznie.
Od kilku miesięcy używam ZD50 z E-3 i jestem nim zachwycony. Jest świetny pod każdym względem. AF rzadko się gubi. Musi być naprawdę ciemno. Różnica w GO w porównaniu do OM 50 1,4 jest niewielka. Raczej 1,4 musiałem przymykać do 2.0 niż brakuje mi 1,4.
Jednak w portrecie ZD50 jest zbyt ostry. Całe postacie OK, ale przy węższym kadrze trzeba zmiękczać twarze. Zonkinho zmiękczałeś trochę swoje zdjęcia? Przy takich kadrach skóra modelek na twarzy wygląda z ZD50 jak papier ścierny. Trzeba mieć albo modelkę z idealną, jedwabistą cerą albo zmiękczać.
Pozdrawiam.
Jedne dziewczyny się rodzą piękne, inne trzeba upiększać. A tak serio to zależy od cery danej osoby. Przy niektórych nawet mi nie przyszło do głowy aby wygładzać skórę, przy innych to konieczność.
Dla przykładu tej pani nie trzeba nic wygładzać:
![]()
używałem zuiko 50mm z e-620. Taki komplet potrzebuje dobrego swiatła inaczej idze po grudzie. odnotowałem duzy problem z trafieniem olka w ostrość. Do pracy na zewnątrz nie miałem zastrzerzeń. tyle, ze portrety to często w domowym studiu powstają i do tego trzeba dobrego swiatła. dość szybko zrezygnowałem z 50tki i zmieniłem na 14-54 - tu było już znacznie lepiej. od niedawna mam E-3. Ten aparat z 50 śmiga aż miło. trafia pewnie nawet z przy użyciu LV (620 często nie dawała rady zrobić wogóle zdjęcia) mogę więc potrwierdzić, ze przy niższych modelach 50mm może mieć problem z udowodnieniem swoich walorów.
Zastanawiam się natomiast nad kupnem 50 sigmy. posiadając zuiko 50mm zyskam coś na tym zakupie ? Jak to pracuje z e-3 ?
Witam,
Zastanawiam się nad wyjściem poza zestaw Kitowy, chodzi mi po głowie jasny obiektyw portretowy, myślałem o stałce 35mm lub 50mm.
Czytałem testy i opinie obu obiektywów, i jeden i drugi ma swoje za i przeciw. Pomijając wszystkie aspekty macro, który z tych dwóch polecilibyście do portretu?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
to wybrało się samo.
Dobrych fotek.