Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 78

Wątek: Obiektyw (portrety)

Nic dzięki wszystkim za posty

Wszystkie wasze posty dały mi dużo do rozmyślania na szybkiego kupował nie będę wole to dokładniej przemyśleć

Poczekam może jeszcze ktoś doda zdjęcia bo fotki z ZD bardzo mi się podobają lubie ostre wyraźne zdjęcia właśnie takie aż do bólu jednak podoba mi się pięknie rozmyte tło, pewnie będe kupował ZD poczekam tylko jeszcze na jakieś zdjęcia oglądając Zdjęcia z powyższego linku jak i zdjęcia zonkinho dużo przemawia za ZD.
    Ostrzenie ZD jakoś przeboleje

Dziękuję za poświęcenie chwili czasu

Alleg_pl
    Gość
    naraze się, ale z kita tez uzyskasz b.ostre zdjecie, odowodnil to kiedys mirek na ircu, robiac zdjecie kobiety oswietlonej 2 monitorami, i kitowym szklem,

a potem szuruburu photoshop, umiejetne wyostrzanie, i zdjecie zyleta.

a daze do tego ze finalne zdjecia ogladane tu sa to pliki po postprocessingu, czyli wedle zamyslu autora podkoloryzowane i wyostrzone.
    tak ostrych jak prezentowane na forum zdjec nie da ci zaden obiektyw, chodzby i za 20 tysiecy dolców. tu wchodzi w gre umiejetna obrobka i przygotowanie do prezentacji w sieci.

moim zdaniem duzo waznejsze od "ostrosci" szkla, jest bokech, i aberracje.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez odzi_2005 Zobacz posta
    A może powiem inaczej

Jak byście mieli przed sobą Sigme 50mm F1,4 i ZD 50mm F2,0
    I musieli byście dokonać wyboru z którym obiektywem wyjdziecie ze sklepy który byście wybrali?? ...
    Na początku kręciło mnie makro (a fuj ) wybór był więc oczywistą oczywistością. A ponieważ jak już się ma takie szkło, to przy okazji można było ustrzelić sobie portret. Z biegiem czasu preferencje ewoluowały, bardziej skłaniam się ku innym kategorią fotograficznym więc bardziej niż prawdopodobne, że gdybym miał teraz dokonywać wyboru, wybrałbym Sigmę 50.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Nic dzięki wszystkim za posty

Wszystkie wasze posty dały mi dużo do rozmyślania na szybkiego kupował nie będę wole to dokładniej przemyśleć

Poczekam może jeszcze ktoś doda zdjęcia bo fotki z ZD bardzo mi się podobają lubie ostre wyraźne zdjęcia właśnie takie aż do bólu jednak podoba mi się pięknie rozmyte tło, pewnie będe kupował ZD poczekam tylko jeszcze na jakieś zdjęcia oglądając Zdjęcia z powyższego linku jak i zdjęcia zonkinho dużo przemawia za ZD.
    Ostrzenie ZD jakoś przeboleje

Dziękuję za poświęcenie chwili czasu
    I właśnie dla tych nie mierzalnych, subiektywnych wartości kupiłem ZD50 (i wdepnąłem w olka)
    Jeśli przebolejesz niespieszność AF tego szkła to jest dla Ciebie
    Ostatnio edytowane przez Jamsborg ; 23.02.10 o 20:45 Powód: Automatyczne scalenie postów
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC

zonkinho
    Gość
    Pokażę teraz kilka moich przykładowych fotek z ZD50:

F/2.0

a tu cała postać też na 2.0

też 2.0 aczkolwiek tutaj widać, że ciut mniejsza GO by się zdała, więc 1.4 bardzo przydatne

i kolejne f/2

znów cała postać f/2

Jak widać, bardzo rzadko używałem przysłony innej niż f/2, chyba że robiłem bardzo wąski kadr twarzy i żeby mieć ostrość na obu oczach przymykałem lekko obiektyw.

Jak widać fotki super tylko czy ostrość Sigmy dorówna ZD ?? Podobno w ZD jest lepsza optyka

Tzn. powiem tak żebym miał sklep w którym dostał bym Sigme i mógł ją sprawdzić czy nie jest wadliwa bez zastanawiania się wziął bym sigme jednak z moim szczęsciej do zakupów i towaru jaki otrzymam wacham się nad jej zakupem z powodu wiadomego jakim jest to że dużo jest wadliwych sztuk.
    Dlatego rozważam ZD ponieważ nie ma ich aż tyle wadliwych a zdjęcia które zaprezentowaliście są naprawde fajne chociaż przyznam racje że przy pełnej postaci GO czasem jest za duże
    Ostatnio edytowane przez odzi_2005 ; 23.02.10 o 21:29

zonkinho
    Gość
    Jak widać fotki super tylko czy ostrość Sigmy dorówna ZD ?? Podobno w ZD jest lepsza optyka
    Ludzie używają Canonowskich i Nikonowskich 50/1.4, które są gorsze optycznie od tej Sigmy i robią świetne zdjęcia. Wiele zależy od umiejętności wykorzystania takiego szkła.

Tu masz foto z Canon 50mm/1.4 na f/1.4

Ostrość jak dla mnie bomba.

Jak kupisz przez neta z wysyłką szkło, to masz 10 dni na oddanie towaru bez podawania przyczyny. Zresztą zawsze można się dogadać.
    Ostatnio edytowane przez zonkinho ; 23.02.10 o 21:32

Hmmm może i tak zrobię że napisze wpierw do sklepu że z tego typu obiektywów dużo jest wadliwych i czy będzie możliwość wymiany nie wiem zobacze jeszcze przemyśle sprawe mam czas do nowego miesiąca wtedy kupie.

Tylko nie wiem czy brać z allegro czy ze strony jakiegoś sklepu

Znalazłem sklep 60km odemnie gdzie mogą ściagnąć sigme a że się tam ucze zajade i zapytam o tą Sigme
    Ostatnio edytowane przez odzi_2005 ; 23.02.10 o 21:44

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Jeżeli weźmiesz przez net masz 10 dni na oddanie bez podania przyczyny (oczywiście w idealnym stanie).
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

darkelf
    Gość
    Używam dwóch obiektywów do fotografowania modelek, ZD 50 w plenerze, bo tam zawsze można daleko odejść i światło jest dobre do F/2.0, oraz ZD 14-54 w studiu, bo zawsze można sobie odzoomować, ostatnio próbowałem z ZD50 studyjnie i też daje radę, ale trzeba iść na kompromisy wtedy.

Awatar nikodemf
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cześć,

Swego czasu używałem ZD 50 z E-1.
    Rzeczywiście wolno ustawiał ostrość, ale to jest spowodowane konstrukcją obiektywu (z założenia przeznaczony do macro) - czyli bardzo duży "wysów", czyli silnik musi się nakręcić, zanim dojedzie do odpowiedniej ostrości.
    Przy ostrzeniu, też się trzeba nakręcić pierścieniem - ma to swoje zalety (można bardzo precyzyjnie ustawić ostrość na "punkt") ale chwilami troszę męczy, jak chciało by się zmienić pozycję aparatu i szybko ręcznie przeostrzyć.
    Zdjęcia zonkinho powalające dopracowaniem....

Pozdrawiam,
    Marek.
    E-450 + ZD 14-54, FL-50, E-1 który niestety zakończył żywot (lustro zablokowane, buczy)