Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 78

Wątek: Obiektyw (portrety)

zonkinho
    Gość
    hmm co moge powiedziec o ZD50? Optycznie swietne szklo, do portretow w stylu twarz jak najbardziej dobra GO. Do tego ostrosc pierwsza klasa, choc nieraz az za bardzo gdyz na cerze widac kazdy szczegol. Do kadrow od pasa w gore rowniez sie sprawdza. Gorzej jest gdy chcesz osiagnac mala GO przy calej postaci w kadrze i to wlasnie tu Sigma ma przewage poniewaz swiatlo jest lepsze, przez co glebia jesz mniejsza (co niektorzy okreslaja blednie jako wieksza GO :P). Sigma na pewno bedzie szybsza. Mialem na poczatku Zuiko z E-510 i mulilo strasznie, a juz zlapac ostrosc przy bocznym punkcie bylo czasami ciezko. z e-3 odzylo. ALe do szybszych akcji i tak za wolne. Z funkcji makro praktycznie nigdy nie korzystalem.

Jesli chodzi o zastosowania portretowe to bralbym Sigme. widzialem jak dziala i jakie daje efekty u qbika. Na Olku nie mialem okazji testowac, ale bedzie dobrze tak mysle.

zarzuce przyklady jak wroce do domu, bo teraz jade pociagiiem

Hmmm a czy te ostrzenie to naprawde tak długo trwa że jest tu wymieniane na - w starszych body ????

Nie wiem trwa ono minute czy jak (z minutą oczywiście żartuje)
    Ale jest to bardzo często spotykane spostrzeżenie że wolniej ostrzy ale nie wiem o połowe wolniej czy jak????

Sorki że tak wypytuje ale poprostu chciał bym dokonać zakupu którego nie będę żałował a w Sigmie przeraża mnie te trafienie na odpowiedni model
    Ostatnio edytowane przez odzi_2005 ; 23.02.10 o 19:47

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Ja chwilkę próbowałem na OM System 50 mm, ale jednak 30 mm daje większą uniwersalność. Lepiej zrobić cropa, niż nie mieć połowy głowy

Alleg_pl
    Gość
    nikt za Ciebie nie podejmie decyzji, a nasze rady nalezy brać z dystansem. Bo cos co mi przeszkadza, Tobie moze się nawet nie rzucać w oczy.

A może powiem inaczej

Jak byście mieli przed sobą Sigme 50mm F1,4 i ZD 50mm F2,0
    I musieli byście dokonać wyboru z którym obiektywem wyjdziecie ze sklepy który byście wybrali??

Alleg_PL
    Wiem że to mój wybór ale zapytać nie boli a czasem pomoże i da do myślenia te wszystkie wasze odpowiedzi dadzą mi więcej do myślenia za i przeciw jakie mają obiektywy każda odpowiedź każde zdjęcie prowadzi bliżej wyboru

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez odzi_2005 Zobacz posta
    Hmmm a czy te ostrzenie to naprawde tak długo trwa że jest tu wymieniane na - w starszych body ????

Ale jest to bardzo często spotykane spostrzeżenie że wolniej ostrzy ale nie wiem o połowe wolniej czy jak????

Sorki że tak wypytuje ale poprostu chciał bym dokonać zakupu którego nie będę żałował a w Sigmie przeraża mnie te trafienie na odpowiedni model
    Idź do sklepu/znajomego i sobie porównaj
    zd50 po prostu lubi sobie pomielić - jak się przestrzeli, to potrafi z 2-3 sekundy pojeździć. Jak cały czas masz obiektyw wycelowany w modela i jedynie "dostrzasz" to jest błysk (zazwyczaj).

Jednak stricte do portretu brałbym sigmę.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Idź do sklepu/znajomego i sobie porównaj
    zd50 po prostu lubi sobie pomielić - jak się przestrzeli, to potrafi z 2-3 sekundy pojeździć. Jak cały czas masz obiektyw wycelowany w modela i jedynie "dostrzasz" to jest błysk (zazwyczaj).

Jednak stricte do portretu brałbym sigmę.
    Niestety test nie wchodzi w gre, nie mam żadnego sklepu w białymstoku w galeri białej fotojoker proponuje 3 obiektywy kit i 2 których nie chcę napewno.
    Jedyna opcja dla mnie to zamówienie przez internet

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Niestety test nie wchodzi w gre, nie mam żadnego sklepu w białymstoku w galeri białej fotojoker proponuje 3 obiektywy kit i 2 których nie chcę napewno.
    Jedyna opcja dla mnie to zamówienie przez internet
    Zamów (najlepiej oba na raz), sprawdź i odeślij jak nie spasuje.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Tommy_G
    Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    A czy ktoś mógł by zaprezentować portrety z ZD ????
    http://foto.moon.pl/zdjecie/73110/tytul/Magdalena

tu masz całą osobę zrobioną zd 50
    E-3, 8, 9-18, 12-60, 30, 50, 70-300, metz 58AF-1
    Mój wątek
    Mój blog

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Przed E-30 miałem E-510, z tym korpusem faktycznie wolniej ale określenie "muliło" można użyć w odniesieniu do słabego i b.słabego oświetlenie. W normalnych warunkach, gdy światła jest pod dostatkiem chodziło przyzwoicie. Powiem tak, demonem szybkości to ono z pewnością nie jest ale nabyłem je jeszcze do E-330 i nie dla szybkości tylko dla jakości optyki, i dla miękkiego bokehu, o którym wspomniałem. Myślę, że do statycznego portretu sprawdzi Ci się wyśmienicie. Jeśli myślisz o dynamiczniejszych ujęciach to sigma 50mm.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez rakukrakow Zobacz posta
    Ja chwilkę próbowałem na OM System 50 mm, ale jednak 30 mm daje większą uniwersalność. Lepiej zrobić cropa, niż nie mieć połowy głowy
    Z tym cropem bym uważał. 30mm vs 50mm to jednak różnica, szczególnie przy olkowm przeliczniku. Lepsze wrogiem dobrego czyli dobrze jest wyrobić sobie nawyk poprawnego kadrowania i co najwyżej kadrować później w granicach rozsądku.
    Ostatnio edytowane przez Jamsborg ; 23.02.10 o 20:19 Powód: Automatyczne scalenie postów
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC