Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Problemy z filtrem polaryzacyjnym

| OlyJedi Awatar qazy
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A co to za filtr polaryzacyjny w ogóle jest ? Jakiej firmy ?
    Osobiście się z takim dziwnym działaniem nie spotkałem. Aczkolwiek spotkałem się z miejscowym działaniem filtra polaryzacyjnego Polaryzował tylko górny środek kadru a w wizjerze wszystko widać było cacy. To był tani filtr Hama 72mm.
    Było: Panasonic GX1, Olympus E510
    Jest: Panasonic GX7

Awatar Gaudama
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qazy Zobacz posta
    A co to za filtr polaryzacyjny w ogóle jest ? Jakiej firmy ?
    Osobiście się z takim dziwnym działaniem nie spotkałem. Aczkolwiek spotkałem się z miejscowym działaniem filtra polaryzacyjnego Polaryzował tylko górny środek kadru a w wizjerze wszystko widać było cacy. To był tani filtr Hama 72mm.

Ten filtr to tani produkt marki SELCO. Też bym nie miał do niego zaufania, gdyby nie to że z Nikonem d80 pracował poprawnie.

| OlyJedi Awatar PawelG
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gaudama Zobacz posta
    Chyba koledzy nie dokładnie przeczytali co napisałem. W wizjerze widać wyraźnie działanie filtru, natomiast na zdjęciach już nie. .... . Ktoś mi powiedział może to wynikać z budowy filtrów matrycy. Chcę się dowiedzieć czy ktoś z was zetknął się z podobnym przypadkiem.

Zrobiłem te test z monitorem LCD i udało mi się go "skręcić" do ciemno niebieskiego. ... . Mój monitor ma matrycę PVA więc nie wiem czy z tego powodu nie uzyskałem czerni w wizjerze, czy z powodu (być może) małej gęstości filtru.
    Ja przeczytałem dokładnie, co nie znaczy, że widzę w tym sens lub jakieś wytłumaczenie. Filtry matrycy nie mają nic do rzeczy - aby zniwelować efekt działania polaryzatora musiałyby odtwarzać część światła o polaryzacji zredukowanej przez polaryzator. To fizycznie niemożliwe. No, w zasadzie możliwe (rozdzielenie wiązki przepuszczonej i resztek zredukowanej i wzmocnienie tej drugiej) tyle, że bez sensu. Opisz dokładniej sytuację. Co pstrykasz?, na zewnątrz czy w pomieszczeniu?, z jakiego kierunku masz słońce?, czy słońce jest na czystym fragmencie nieba, czy za chmurami?
    Co do PVA to na tych matrycach czerń rzeczywiście jest nieszczególnie czarna - mają za to inne zalety. Tyle, że nie wiem po co do tego eksperymentu z LCD zakładać filtr na obiektyw - przecież można go trzymać w ręce.
    E-520 dual kit + ZD18-180, Raynox DCR-250, filtry Cokin, Metz 48 AF-1, Metz 32CT3, trochę dupereli oraz Canon A710IS

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Problem z archiwum X To niemożliwe aby filtr działał w jednym, a nie działał winnym aparacie. Polaryzacja światła działa niezależnie od aparatu i nie da się jej "odwrócić" (tzn. - światło spolaryzowane jest spolaryzowane i wg mojej fizycznej wiedzy, nie istnieją "depolaryzatory"). Myślę więc, że albo w Nikonie filtr nie działał (bo nie jest polarem), albo w olku działa tylko nie dostrzegasz jego działania bo efekt jest zbyt słaby.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pozwole podłączyć sie pod ten temat prosząc o poradę. Który z niżej wymienionych filtrów polaryzacyjnych najlepiej zakupić, innymi słowy który będzie najlepszy nie psując jednocześnie zdjęć np nieba i nie utrudniając działania auto focusowi.

1. http://cgi.ebay.co.uk/58mm-Marumi-CP...item35a745e161

2. http://cgi.ebay.co.uk/Marumi-58mm-DH...item35a72a2bc9

3. http://cgi.ebay.co.uk/MARUMI-58mm-DH...item5d28183c88

4. http://cgi.ebay.co.uk/Marumi-58mm-SU...item3a57c923d2
    5. http://cgi.ebay.co.uk/MARUMI-CPL-DHG...item518c188024

Moje szkła to kitowy obiektywy Olympusa 58mm - 1. 14-42mm, 2. 40-150mm, lustro to e420

Proszę też zwrócić uwagę czy przypadkiem niektóre z nich nie wyglądają na podróbki, na ile to oczywiście możliwe.

Z góry dziękuję za wszelkie porady i sugestie.

| OlyJedi Awatar PawelG
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Najlepiej poczytaj na Optycznych:
    http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_test...zacyjnych.html
    z uzupełnieniem:
    http://www.optyczne.pl/8.1-Inne_test...%82nienie.html
    i zdecyduj sam. Testowali co prawda średnicę 72mm więc sporo droższe, ale do 58mm pewnie stosują te same materiały, a relacje cenowe między producentami są na pewno podobne.
    Ja zdecydowałem się na system Cokin i do niego kupiłem filtr polaryzacyjny - nie Cokina, choć zgodny. Poza oczywistymi zaletami tego systemu (filtry połówkowe szare) daje mi to oszczędność w postaci pojedynczego zestawu filtrów do wszystkich szkieł. Jeśli dojdę do wniosku, że ten polaryzacyjny jest marnej jakości to kupię lepszy i przełożę do ramki ("trybik") cokinowej.
    Przy okazji jeśli obawiasz się podróbek to po co szukasz na ebayu? Krajowi dystrybutorzy raczej nie robią "numerów", ceny nie muszą być wyższe, koszt przesyłki będzie mniejszy. No chyba, że "dzwonisz" z Londynu . Trochę drobnicy foto kupiłem w sklepach działających na Allegro i jestem zadowolony - mam to czego się spodziewałem za określoną cenę.
    Na Marumi DHG masz kilka ofert poniżej 140zł:
    http://allegro.pl/19933_58mm.html?id=19933&p=2
    Podróbki rzadko "wyglądają" na podróbki, tylko "w praniu" wychodzi dziadostwo.
    Ostatnio edytowane przez PawelG ; 2.03.10 o 23:21
    E-520 dual kit + ZD18-180, Raynox DCR-250, filtry Cokin, Metz 48 AF-1, Metz 32CT3, trochę dupereli oraz Canon A710IS

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PawelG Zobacz posta
    Przy okazji jeśli obawiasz się podróbek to po co szukasz na ebayu? Krajowi dystrybutorzy raczej nie robią "numerów", ceny nie muszą być wyższe, koszt przesyłki będzie mniejszy. No chyba, że "dzwonisz" z Londynu .
    No właśnie o to chodzi, że dokładnie rzecz biorąc to mieszkam w Irlandii Północnej i stąd też pisze.
    To nie Polska niestety i tutaj w specjalistycznym sklepie foto marżami mogą Cie zabić, na ebayu ceny są średnio 3razy mniejsze i stąd też moje poszukiwania.
    Poza tym filtry to nie jedyna rzecz w którą muszę zainwestować na już - muszę zakupić też dobrą lampę a to już niemały wydatek i ziarnko do ziarnka i sam rozumiesz.

Pytanie dotyczy raczej tego czy są jakieś różnice pomiędzy tymi filtrami, bo ja nie bardzo sie na nich znam i nie łatwo jest mi wychwycić takowe.
    A firma - wszystkie są od tego samego producenta - przynajmniej w teorii.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria
    Od ponad roku używam polara SUNPAK (rebrandowany Marumi DHG). Polecam do rozpatrzenia bo jest trochę tańszy. W mocowanie 58mm na allegro można go kupić z dostawą za 140zł.
    Mam wersję 72mm i jestem z niego bardzo zadowolony.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    W specjalistycznym sklepie raczej napewno kupisz orginal.Na ebaju to na dwoje babka wrozyla.Ja osobiscie kupowalem w sklepie,nie zaluje.Wejdz,pogadaj,potarguj sie-to nie boli.Popatrz na opakowanie Hamy-taki z bolczykiem do krecenia z boku.Czesto jest to Hoya czasem Marumi.Hame za 40-50€ to juz kupisz dobrej firmy.

| OlyJedi Awatar PawelG
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RobinCzWa Zobacz posta
    ... na ebayu ceny są średnio 3razy mniejsze i stąd też moje poszukiwania.
    Sprawdziłem - faktycznie sporo (ok. 30%) taniej niż w Polsce.
    Poza tym filtry to nie jedyna rzecz w którą muszę zainwestować na już - muszę zakupić też dobrą lampę a to już niemały wydatek i ziarnko do ziarnka i sam rozumiesz.
    Mogę polecić Metza 48 AF-1 - w cenie FL-36R, a sporo mocniejsza i zdecydowanie szybciej się ładuje. Mam taką od paru dni . Z "ziarenkami" - rozumiem, nazbierałem tych ziarenek za cenę prawie taką jak aparat ze szkłami .
    Pytanie dotyczy raczej tego czy są jakieś różnice pomiędzy tymi filtrami, bo ja nie bardzo sie na nich znam i nie łatwo jest mi wychwycić takowe. A firma ...
    Dlatego podesłałem Ci link do testu. Różnice to niejednorodność, odblaski, transmisja, rozproszenie... Zobacz podsumowanie (pkt. 4), masz wynik testu (punkty) i cenę, a dalej ranking "Ekono" - myślę, że Marumi DHG Circular P.L.D wypada najkorzystniej ,więc chyba dobrze wybrałeś. Różnicę między DHG i Super DHG masz opisaną na końcu testu tych konkretnie filtrów.

@banc
    Ciekawa informacja z tym Sunpakiem, tyle że raz mogą "zrebrandować" (fuj!) Marumi, a innym razem nie wiadomo co. Tak jest w wielu branżach. Globalizacja .
    Ostatnio edytowane przez PawelG ; 3.03.10 o 00:29