Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 76

Wątek: e-30 vs. d90 vs. 550d

zonkinho
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Jest - D300
    Ano jest ale kosztuje drugie tyle. To już lepiej dołożyć i mieć D700...

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    fakt ze troche minus z tym pomiarem swiatla w N, ale zato w C nie ma potwierdzenia ostrosci.
    wiec ja jednak wybieram D90 z potwierdzeniem ostrosci na manualach.
    No patrz, u mnie w C dziala

Alleg_pl
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    No patrz, u mnie w C dziala
    zapewne zalezy od puszki, tak jak w N ze swiatlomierzem
    Dxx nie ma swiatlomierza,
    Dx/Dxxx ma.
    zapewne podobnie jest u C, ze niektore puszki takowy dalmierz maja, niektore nie.

Baaaj de łej, nie zebym sie jakos tam bardzo kłucił, ale Miałem Samyanga 85/1.4 i C5DmkII (chyba nie jest to jakas okrojona puszka) w rekach na 2 dni z okazji wyjazdu ze znajomym. I tak z tego co pamiętam, to światełko mierzy, ale niestety, ostrości nie potwierdza w zaden sposob.
    ale co ja tam moge wiedziec...

a jesli znasz sposób na odpalenie tego, mysle ze rzesze Canoniarzy beda ci wdzieczne, bo z tego co wiem to trik zeby miec potwierdzenie z w/w brzmi szklo na nikona, Adapter z potwierdzeniem n=>c, i dopiero wtedy bangla...
    ale co ja moge wiedziec...
    Ostatnio edytowane przez Alleg_pl ; 21.02.10 o 03:13

rodzyn
    Gość
    obiektywy Zeiss Contax, Olympus OM i Nikkory - działa w C potwierdzenie przez adapter z chipem- czyli wszystkie szkła N mają potwierdzenie w C (inną kwestią jest kontrola przysłony- gdzie jest pierścień - to jest)- więc gdyby Samyang był z moc N to potwierdzenie by działało, ale to plus Canona , w N canonowskich szkieł nie użyjesz!.
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 21.02.10 o 08:37

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    a jesli znasz sposób na odpalenie tego, mysle ze rzesze Canoniarzy beda ci wdzieczne, bo z tego co wiem to trik zeby miec potwierdzenie z w/w brzmi szklo na nikona, Adapter z potwierdzeniem n=>c, i dopiero wtedy bangla...
    ale co ja moge wiedziec...
    Dokladnie, przelotka z potwierdzeniem. Dlatego mam przelotke n->c z chipem, kupujac szklo na N mam potwierdzenie i wieksza szanse na pozniejsza sprzedaz

Canon ma troche przyjemniejszy bagnet do podpinania innych szkiel, np m42 bez soczewki itd.

zonkinho
    Gość
    Mnie jakoś nie kręci podpinanie różnych dziwnych szkieł i bawienie się po manualu. Aczkolwiek jeśli ktoś lubi, to N to gorszy wybór.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    e-30 vs. d90 vs. 550d - każdy ma inne kryteria, dla mnie w tym towarzystwie Canon zdecydowanie odstaje. Nawet jakby miał lepszą matrycę, filmy i inne cechy, których brak konkurentom, jest aparatem z półki niżej i to czuć w ręce, brak drugiego kółka i górnego wyświetlacza doskwiera, o ile ktoś korzysta z takich udogodnień. Dlatego sampelki, tabelki to nie jest IMHO dobry sposób na porównywanie aparatów - można dojść do wniosku, że D5000 to prawie to samo co D300 . Z drugiej strony, im aparat bardziej amatorski, tym lepszy pod niektóre zastosowania.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 21.02.10 o 12:08
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Nie wiem jak Ty wybierzesz - ja wybiorę E-30 z ZD 12-60.
    przeczytałem wiele opinii użytkowników o plastikowości i trzeszczeniu D90. Zdjęcia podobno robi niezłe ale daleko mu do D300. Wiem - to nie ten budżet. A do filmów mam EP-1 w domu.
    Nie wiem skad masz wiadomosci, ale wiekszosc znanych mi testow wskazuje, ze d90 robi takie same fotki jak d300 a nawet ciut lepsze ( matryca w nowszej aplikacji).
    Czesc.Ch.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    e-30 vs. d90 vs. 550d - każdy ma inne kryteria, dla mnie w tym towarzystwie Canon zdecydowanie odstaje. Nawet jakby miał lepszą matrycę, filmy i inne cechy, których brak konkurentom, jest aparatem z półki niżej i to czuć w ręce, brak drugiego kółka i górnego wyświetlacza doskwiera, o ile ktoś korzysta z takich udogodnień.
    Może czuć, może nie czuć - ja biorę od razu dwa albo trzy do pracy ze względu na jakość i film.
    Dlatego sampelki, tabelki to nie jest IMHO dobry sposób na porównywanie aparatów
    Jeśli oczywiście kupuje się je do innych celów niż robienie zdjęć

qbic
    Gość
    Dlatego sampelki, tabelki to nie jest IMHO dobry sposób na porównywanie aparatów
    Wręcz idealny sposób, potem tylko obmacać puszkę czy coś nie przeszkadza....