www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ale ten filmik pochodzi z 5D mkII - wiec trzeba by go porównywać chyba z kamerą zblizona do 10 tys. zł.
Troszkę jestem rozczarowany Olkiem , a właściwie do jego kitami i zastanawiam się nad sensem rozbudowy systemu ... sporo mniejszy wybór szkieł i droższe akcesoria mniej dostępne niż u konkurencji. Momentami wkurzony ograniczeniami związanymi z posiadanymi obiektywami, koniecznością ich szybkiej zmiany, dźwigania "szklarni" i tak niewystarczającej, np. jeśli chodzi np. o jasność szkieł, mały zoom itp. zastanawiałem się czy nie przesiąść się na jakąś hybrydę z super zoomem. Lubię robić zdjęcia i koncentrować się na fajnych chwilach, a nie szukać w torbie obiektywu. Ponieważ myślę też o zakupie kamery HD (raczej Canon) ... ale mam od jakiegoś czasu dylemat ... a może lustrzankę np. tego 550D do foto i filmów. Bzdurą jest kręcenie np. 2 godzinnych filmów (kto będzie miał czas to kiedyś oglądać), najlepiej chyba kręcić kilkunasto sekundowe sekwencje odpowiednio zmontowane w kilkunastominutowe filmy ... wszystko co dłuższe może nudzić. Tylko jak taki 550D sprawdzi się jeśli chodzi o stabilizację, nocno-wieczorowe ujęcia ... obawiam się, że może nie być najlepiej zwłaszcza przy dynamicznych scenach bez statywu. Gdyby był więcej warty może zdecydowałbym sie na jego sprzedaż i zakup np. na tego Panasonica GH1 (ot już nie lustrzanka, ale wymienne obiektywy, kitowy uniwersalny tele ... ale cena hmm).
Mam duuży dylemat ... chyba jednak Olek zostanie ... nie opłaca się sprzedawać ... kosztuje grosze, ale czy 550D czy osobno kamera ???
Pozdrawiam ...
Nie ma kamer za 10tys z taka matryca, nie ma tez kamer za 50tys z kamera wielkosci tej w 550D. Nawet crop dystansuje to co otrzymasz z kamery.
Dlugie ujecia nie maja kompletnie sensu, tak sie kreci filmy z komunii ktorych i tak nikt nie oglada. Z matryca lustrzanki mozesz krecic w nocy:
ISO 1600
Warto poczytac co pisza uzytkownicy tego aparatu, chwala doskonala jakosc na wysokich ISO. Przyklad z forum canona,
http://canon-board.info/showthread.php?t=58666&page=40
550d + 15-85@46mm, f5, 1/13s, ISO6400, NR L=10,C=0
http://img710.imageshack.us/img710/892/iso6400.jpg
Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 23.03.10 o 09:22
Ja mam ten problem od dłuższego czasu.
Robiłem już nawet jedno podejście (czyt. Leica Digilux 2), ale szybkość (a właściwie powolność) AF i jakości EVF ...
Myślałem nad jakąś nowszą konstrukcją np. s100fs albo s200exr, ale chyba jednak odpuszczę ze względu na jakość obrazka w trudnych warunkach (niskie używalne ISO) i skończę na d90 i jakimś 18-200mm. Z drugiej strony szkoda mi też rybiego oka![]()
Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...
Cytat:
Napisał kris_kjk Zobacz post
[...] zastanawiałem się czy nie przesiąść się na jakąś hybrydę z super zoomem. Lubię robić zdjęcia i koncentrować się na fajnych chwilach, a nie szukać w torbie obiektywu. [...]
sn00p; Ja mam ten problem od dłuższego czasu...
a myślałem że jestem jedyny co nie chce mieć wielkiego korpusu z baterypackiem który wygląda jeszcze bardziej PRO i zooma wielkości 1,5l pet'a; moje życzenia na zajączka chcę takiego C-8080 ze szkłem powiedzmy 24mm-120mm (dla 35mm) ale jak by odświeżyli staruszka C8080 też bym się nie obraził![]()
Kup LX3, w dodatku miesci sie w kieszeni.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ja jestem bliski zakupu 550d z c18-200. Szklo jest zadziwiajaco dobre jak zakres i cene, puszka swietna.
Sigme 18-200 mialem w rekach, moze mam gdzies jeszcze zdjecia, tak dramatycznego obrazu nie widzialem nigdy, mogliby ja reklamowac jako szklo do lomofotografii.
Na odbitce 10x15 widac spore braki w jakosci.
W sprzecie pro wielkosc i ciezar sa mniej istotne niz pancernosc i trwalosc.
Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 2.04.10 o 10:35 Powód: Automatyczne scalenie postów
Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...
Nikkor 18-200 jest bardzo przyzwoitym szkłem, nie tylko jako ultra zoom, ale ogólnie. Oczywiście jakości stałkowej to nie ma, ale uniwersalność powala.