Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Wątek: e-30 vs. d90 vs. 550d

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Nie wiem skad masz wiadomosci, ale wiekszosc znanych mi testow wskazuje, ze d90 robi takie same fotki jak d300 a nawet ciut lepsze ( matryca w nowszej aplikacji).
    Czesc.Ch.
    Przepraszam - wyraziłem się nieściśle - matryca niemal taka sama. ale aparat wcale nie taki sam. Jak już masz rawa wyciśniesz z niego zapewne tyle samo z każdego z tych obu aparatów i efekty będą tak doskonałe jak znakomite są umiejętności obróbki użytkownika aparatu.

posłużę się znanym Ci zapewne fragmentem podsumowania z testu "Optycznych" -
    " D90 nie jest na pewno tańszą kopią D300, choć takie wrażenie można by odnieść ze względu na częste porównania w naszym teście właśnie do tego modelu. Mimo wszystko są to dwie różne klasy aparatów i o tym nie możemy zapominać. D300 jest w pełni uszczelniony, lepiej wykonany, ma lepszy wizjer, wyraźnie skuteczniejszy autofokus i jest zauważalnie szybszy w trybie seryjnym. Można jednak powiedzieć, że D90 dostał od swojego starszego brata bardzo wartościowy prezent. To nic innego jak 12-megapikselowy CMOS, który zdecydowanie podnosi notowania D90 i sprawia, że jest on naprawdę doskonałym rozwiązaniem dla zaawansowanych i wymagających amatorów".

Interesowałem się D 90 gdy wchodził na rynek - podoba mi się D80 a potem policzyłem sobie ceny obiektywów od 10- 200 ( zoomów) i odpuściłem - dla moich potrzeb - spacerkiem wczesnym rankiem by pofocić kiczowaty wschód słonka i okoliczne Małe górki wystarczy mi E1 lub E520 z 11-22 i 14-54 i 50-200. Wieczorami niestety pracuję.
    Nie robię portretów, ślubów i kościołów ani filmów, nie zależy mi na małej GO ani na plastyce. Nie potrzebuję FF ani średniego formatu cyfrowego. potrzebuję ostrości a ta jest ciekawa np z ZD35.

Nie mam też ochoty być klientem serwisu Nikon Polska

PS. Plastik i trzeszczącą którąś klapkę znalazłem w opiniach użytkowników w necie. Spróbuję to odnaleść by mie być gołosłownym. Niestety to było około rok temu. Świetnie, że Wasze D90 są pozbawione takich wad i życzę by w każdych warunkach dawały Wam możliwość zamrożenia tych wspaniałych i niepowtarzalnych chwil i zrobienia najbardziej satysfakcjonuj ących zdjęć.

PS2. Do stolicy wyremontowali ode mnie na razie tylko zakopiankę - więc z mojej głuszy do macalni stołecznej mam wciąż 4 godziny jazdy w obie strony lub 3 godziny po sakramenckich dziurach przez Łączany- Liszki. I tak pozostanie minimum przez 4 najbliższe lata z powodu oporu sąsiedniej gminy papieskiej. Niestety.

Podrawiam forumowych Nikoniarzy. Dobrej nocy - apz
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

piotrek204
    Gość
    Jesli dla kogos mityczne trzeszczenie obudowy dyskwalifikuje sprzet to jego sprawa, mozna znalezc 101 innych powodow.

Sam ostrze sobie zeby na 550D, ma swietny stosunek wielkosc/mozliwosci/cena, z kitem jest naprawde maly.

Filmy nic nie waza, a moga sie przydac, w sobote kolezanka poprosila mnie o chwile krecenia, zabawa moze wciagnac. Pierwszy raz poza testami po zakupie uruchomilem ten tryb. Jakosc materialu niszczy wszelkie kamery w podobnym zakresie cenowym.

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jedynym problemem w 550D będzie brak regulacji AF w body (BF/FF). W Canonie bez tego ciężko. Trzeba każde szkło przed zakupem dokładnie badać, bo serwis dobrej renomy nie ma.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Ja mam d90 i średnio jest na co narzekać.
    Z chęcią wróciłbym do Olka, ale postanowiłem pójść na zakupowy odwyk w kwestii foto ...

Nic mi w d90 nie trzeszczy, zrobiony jest sehr gut.
    Spokojnie można używać wysokiego, bardzo wysokiego ISO.
    WB faktycznie trochę się mota przy świetle żarowym, ale chyba nie tylko w d90, generalnie żarowe to trudne warunki dla AWB.
    Dobry sprzęt, a Nikkorów jest tyle, że nie trzeba manuali używać (a propos braku pomiaru światła).
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Piotrek204 - niezły ten materiał filmowy z 550D, widać że aparat daje radę w tej dziedzinie. W D90 ostrzenie jest manualne, co raczej pozbawia możliwości ciekawszej zabawy jak na tym filmie.
    Jeśli chodzi o różnicę w obrazowaniu pomiędzy tymi trzema aparatami, to trudno mi się wypowiadać, ale przypomina mi się sytuacja z zeszłej wiosny, kiedy zabrałem ze sobą na fotografowanie pewnej imprezy Nikona D50 i Olympusa E-400. Jako że w Nikonie szybko wyczerpała się bateria, przeszedłem na E-400 psiocząc nieco na AF i malutki wizjer. Jednak po powrocie do domu i obejrzeniu zdjęć na ekranie stwierdziłem, że matryca E-400 ma więcej "substancji" w sobie, a ta w D50 jest bardziej "plastikowa". Obrazowanie E-400 bardziej mi się podobało, bo było w nim więcej zadzioru, realistycznie oddanych warunków, było bardziej "żywe". Obraz z D50 był jakby "uśredniony" w sensie zawartości. To tak, jakby porównywać dźwięk nienajlepiej nagranej płyty cd ze świetnie zrealizowaną winylową.
    Oczywiście rozdzielczość 10 vs 6 mpixeli oraz warunki też na pewno miały wpływ, było słonecznie i można było operować na najniższych czułościach. Kodakowski CCD pracował więc jak ryba w wodzie, choć przecież w D50 też siedzi jeszcze CCD. Niemniej uderzyła mnie aż taka różnica. Ciekawe, jak by wypadło porównanie w takich samych warunkach D90 (już CMOS) i E-400?

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emc2 Zobacz posta
    Piotrek204 - niezły ten materiał filmowy z 550D, widać że aparat daje radę w tej dziedzinie. W D90 ostrzenie jest manualne, co raczej pozbawia możliwości ciekawszej zabawy jak na tym filmie.
    Jeśli chodzi o różnicę w obrazowaniu pomiędzy tymi trzema aparatami, to trudno mi się wypowiadać, ale przypomina mi się sytuacja z zeszłej wiosny, kiedy zabrałem ze sobą na fotografowanie pewnej imprezy Nikona D50 i Olympusa E-400. Jako że w Nikonie szybko wyczerpała się bateria, przeszedłem na E-400 psiocząc nieco na AF i malutki wizjer. Jednak po powrocie do domu i obejrzeniu zdjęć na ekranie stwierdziłem, że matryca E-400 ma więcej "substancji" w sobie, a ta w D50 jest bardziej "plastikowa". Obrazowanie E-400 bardziej mi się podobało, bo było w nim więcej zadzioru, realistycznie oddanych warunków, było bardziej "żywe". Obraz z D50 był jakby "uśredniony" w sensie zawartości. To tak, jakby porównywać dźwięk nienajlepiej nagranej płyty cd ze świetnie zrealizowaną winylową.
    Oczywiście rozdzielczość 10 vs 6 mpixeli oraz warunki też na pewno miały wpływ, było słonecznie i można było operować na najniższych czułościach. Kodakowski CCD pracował więc jak ryba w wodzie, choć przecież w D50 też siedzi jeszcze CCD. Niemniej uderzyła mnie aż taka różnica. Ciekawe, jak by wypadło porównanie w takich samych warunkach D90 (już CMOS) i E-400?
    Ale co to wnosi do tematu, skoro d50 i d90 to 2 zupełnie różne matryce ?
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A może by tak porównać wizjery E30 vs D90 vs 550D

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez psemo Zobacz posta
    A może by tak porównać wizjery E30 vs D90 vs 550D
    W E-30 i 550D są podobnej wielkości. W D90 jest większy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    zalezy czego trzeba ja osobiscie wybral bym nikon->canon->olek (nie zlinczujcie mnie) pod uwage biore szkła (takze swietne uzywane), jakosc zdjec i na samym koncu wlasna wygode trzymania kita i tak sie zmienia na cos lepszego, ostrzejszego, jasniejszego a jak komus sie rece trzesa niech kupi statyw (tripod, monipod) nic innego nie pomoze

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rewddd Zobacz posta
    zalezy czego trzeba ja osobiscie wybral bym nikon->canon->olek (nie zlinczujcie mnie) pod uwage biore szkła (takze swietne uzywane), jakosc zdjec i na samym koncu wlasna wygode trzymania kita i tak sie zmienia na cos lepszego, ostrzejszego, jasniejszego a jak komus sie rece trzesa niech kupi statyw (tripod, monipod) nic innego nie pomoze
    Kto miałby Ciebie linczować - każdy dobiera sprzęt do własnych potrzeb i to jest jak 11 przykazanie...