www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Jeśli bierzesz pod uwagę 50D + tamron to nie oczekuj super szybkiego AF, co innego obiektywy z ring USM, tutaj Canon będzie szybszy.
Jesli chodzi o szumy to oczywiście w Canonie są mniejsze i to sporo ale każdy kij ma dwa końce - zdjęcia z Canona nie są takie ostre jak z Olympusa również ze względu na mocniejsze odszumianie oraz ze względu na różnice w budowie matryc oraz różnicy ich wielkości.
Zaletą systemu Olympusa są tanie i dobre szkła i wbudowana w korpus stabilizacja oraz sterowanie lampami z korpusu.
Zaletą systemu Canona są mniejsze szumy, większa ilość szkieł (ale drogich).
Jeśli ja miałbym wybierać między C 50D + Tamron 17-50 f/2.8 czy
Olympus E-30 + 14-54 II to wybrałbym Olka, zresztą tak właśnie zrobiłem.
Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
Mark Twain
Miałem kiedyś rzeczonego Tamrona, co prawda z Nikonem, ale przypadłości z nim związane są akurat podobne dla obu systemów. Ponoć nawet dla Canona większe.
Ten Tamron na pewno jest bardzo dobry... o ile dobrze się trafi. Ja miałem szczęście trafić za pierwszym razem na egzemplarz wolny od BF i FF. Kolega trafił za szóstym razem.
P niecałym roku Tamron postanowił żyć własnym życiem - najpierw zaczął się ruszać pierścień mocowania filtra. Nie wpływało to na zdjęcia, ale było denerwujące. Gorzej, że przy fotografowaniu przedmiotów oddalonych o kilkanaście metrów obiektyw postanowił mieć FF. Do odległości jakiś 5 metrów było OK, im dalej, tym gorzej. Spotkałem się z opiniami, że ten obiektyw czasami lubi tak mieć. Gdy się na niego zdecydujesz, poza standardowym sprawdzeniem BF/FF na kartce, sprawdź jak to wygląda dla odległości kilku metrów.
"Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"
Polecam 550D. Swietna pucha, bardzo dobra matryca, kompaktowa obudowa i ma wiele milych nowych usprawnien.
Linia xxD to puszki dla ktorych bardzo istotna jest ergonomia, szybkosc i solidnosc wykonania. Na papierze xxD wychodza blado, w nich istotne sa detale ktore nie sa wyboldowane w specyfikacji.
Co do uszczelnień Canona, trzeba pamiętać, że pomimo ich obecności, gwarancja jaką daje Canon ich nie uwzględnia. Inaczej mówiąc - jeśli nie zadziałają to nikt Tobie kasy nie zwróci![]()
Witam !
Robilem Canonem i Pentaxem. Przy Olku... E-410 mialem pewien niedosyt
a teraz foce Olkiem E-620 i juz mi ten sprzet gra na 102.
Olkiem robie sesje nocne i na odbitkach 21x15 w 300 DPI nie
widze szumu.
Do 800 ISO Olek jest calkiem funkcjonalny a do ostatniej sesji
nocnej wystarczylo mi 250 ISO + statyw.
Co chwale sobie w Olku, ze mam... zawsze pieknie
wydziobany obraz a pewne szumy w cieniach mozna
latwo zniwelowac, wiec nie jest to zadna tragedia.
Bezproblemowo mozna z Olka uzyskac wysokiej jakosci obraz.
Kupilem dwa swietne szkla... ZD 14-54 i ZD 11-22 i
jestem bardzo zadowolony z efektow pracy tych szkiel.
Canon 50D to kawal niezlej maszyny o malych szumach
na wysokim iso ale co to jest warte bez dobrego szkla ???
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 19.02.10 o 00:22
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Co do tego,że szkła olka są tańsze nie zgodzę się.Jest zdecydowanie na odwrót.Jeśli zaś chodzi o ostrość to też nie ma wyraźnej przewagi olympusa.Wszystko zależy od obiektywu.Właśnie mniejsza matryca olka ,skutkuje mniejszą rozdzielczością.Ma też wpływ na głębie ostrości.Canon daje bardziej szczegółowe zdjęcia.Odszumianie Canona nie pogarsza ostrości zdjęć i sprawia,że mają one bardziej monochromatyczny charakter.
Faktycznie,sterowanie lampami z korpusu to plus dla olka,ale cena lamp to już przesada.FL-36R kosztuje prawie tyle co speedlite 430 EX II.Ale mocą błysku jej nie dorównuje.Cena FL-50R to już zwykłe zdzierstwo.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No bez przesady.Tu akurat Canon całkiem oszalał i wpakował w matrycę APS-C 18 mp !! Już 7D pokazał,że to za dużo.
Ostatnio edytowane przez act ; 19.02.10 o 01:30 Powód: Automatyczne scalenie postów
Zatem kup Canona
w czym problem. Aparat kupujesz Ty kup ten co Ci się bardziej podoba. Z testów, etykiety, ilości liter w nazwie, tego jak lezy w dłoni, kjakości obrazu, jakości szumu, itp itd....
kup sobie 50 D skoro CI bardziej lezy
i pisze to jak najbardziej poważnie bez cienia ironii czy "szydery"![]()
Ostatnio edytowane przez dobas ; 19.02.10 o 01:41
Skoro jest tylu znawców Canona 50D to proszę niech mi ktoś wyjaśni co to za częsta wada z zacinającą się migawką.
Czy to taka uroda tego modelu czy ludzie mieli pecha?