Bawiłem się niedawno 50D z wspomnianym Tamronem w jakimś Saturnie. Jeśli chodzi o puchę, nie miałem większych zastrzeżeń, choć przyzwyczajony jestem do E-3, lepiej mi w garści leży. Natomiast sam zestaw, jeśli mowa o pracy AF, chodził dość powolnie, przynajmniej takie miałem wrażenie.
W każdym razie, to akurat nie usatysfakcjonowało mnie. Wypadałoby jednak pobawić się dłużej, żeby wyrobić sobie bardziej miarodajną opinię.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Faktycznie była nawet przychylna,ale niezbyt rzetelna.Zresztą zwróć uwagę jak traktowane są inne systemy.Zazwyczaj każdy testowany aparat (canon,nikon ) otrzymuje rekomendację redakcji,za wyjątkiem aparatów olympusa ( jedyny wyjątek to E-3 ).Przeczytaj recenzję E-620.Recenzja w DFV jest zupełnie inna niż w dpreview.
Porównanie E-620 z Canonem 500D jest trochę nie na miejscu.W końcu Canon ma 15,1 mp.Szumy w E-620 są według dpreview,mniejsze niż w E-30.
Dwucyfrowe modele Canona fajne są, w tym 50D też jak sądzę, chociaż dłużej obcowałem z 30D i 40D. E-30 też, ale to jednak inna puszka, ma swoje zalety, których nie ma Canon, podobnie jak i wady. Nie brałbym jednak pod uwagę samej puszki, liczą się szkła. Tu jest pytanie jakie obiektywy masz, ew. jakie chcesz mieć. Porównaj oba systemy pod tym kątem i skonfrontuj z zasobnością kieszeni.![]()
Szczerze mówiąc, to nie zauważyłem.
Już pisałem, że w każdym czasopiśmie i w każdym portalu recenzje będę zupełnie inne, bo kryteria ocen są bardzo różne, tak samo jak procedury testowe. Dlatego najlepsze są testy nie takie, gdzie jest wykres, tabelka i ocena punktowa, lecz takie, gdzie jest porównanie zdjęć (które można sobie pobrać w całości, a nie jakieś skrawki niewiadomego pochodzenia).
No to co?
Nie znalazłem tam takiego stwierdzenia. Gdzie to piszą?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Tak żeby namieszać deczko, ale zupełnie szczerze. Gdybym miał teraz zmieniać to brałbym 50D z Tamronem, do tego bym sobie dorzucił Sigmę 50-150/2.8 (bardzo fajnie chodzi z tą puchą), dla urozmaicenia stałka (też pewnie Sigma) i styka w zupełności.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Przeczytaj końcową opinię.Nawet ocena jakości zdjęć jest wyższa niż w przypadku E-30.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
I tu niestety olympus przegrywa.Nie chodzi o jakość,bo obiektywy Zuiko są doskonałe.Ale o cenę i różnorodność.Canon dysonuje znacznie szerszym wyborem.Szczególnie tańszych obiektywów stałoogniskowych.Olympus chyba ostatnio odpuścił sobie system 4/3 na rzecz micro 4/3.
Ostatnio edytowane przez act ; 18.02.10 o 22:46 Powód: Automatyczne scalenie postów
Ta ocena jest relatywna. Odnosi się do oceny za jakość zdjęć, jaką uzyskała konkurencja, którą dla E-620 są puszki z najniższego segmentu. E-30 z klei został porównany do aparatów z wyższej półki, więc punktów ma mniej, mimo że jakość jest taka sama.
Mówiłem, nie licz punktów, tylko obejrzyj zdjęcia. Polecam rawy z imaging-resource.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
No nie wiem.Przeczytaj sam koniec:"
When we reviewed the Olympus E-30, we said it was the best Four Thirds DSLR yet - it didn't hold on to that crown for long. The E-620 crams most of the E-30's feature set into a much smaller, much less expensive package that competes more convincingly with its peers than any Four Thirds camera we've yet seen."
Jeśli chodzi zaś o rawy,to te zrobione w dziennym świetle są całkiem znośne.Ale zrobione na parkingu,pokazują już dość wysoki poziom szumów.