Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 74

Wątek: e-30 vs. 50d

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez act Zobacz posta
    Ze względu na cenę.Wciąż jest za wysoka.Różnica prawie 1300 zł. za uszczelniony korpus i trochę większy wizjer,to zdecydowanie za dużo.Tańszy jest pentax k-7.Poza tym zakres dynamiki E-3 jest mniejszy niż ten w E-30.
    Nie wierz tabelkom i wykresom*, zgłupieć można

Dam Ci świetny patent, który zastosowałem kilka lat temu przy zakupie e-1.
    Ściągnąłem sobie kilka rawów z takimi samymi scenami +na różnych czułościach.

Część wywołałem w formacie 20x30, część wywołałem po swojemu, i zmniejszyłem do formatów używanych na www... (jak oglądasz zdjecia jeszcze inaczej np na tv - to tez możesz porównać)

Wtedy możesz zerknąć i oceniać, dynamikę i szumy...

Jeszcze ciekawiej jest jak pozmieniasz nazwy plików i dokadrujesz zdjęcia do tego samego formatu i masz normalnie cały wieczór zabawy w zgadywanie, które zdjęcie jest z mało szumiącego canona, a które z potwornie szumiącego olka

Dobrym sposobem jest też wejście na rożne galerie, albo zapuszczenie wyszukiwarki na flickr.com... szybko okazuje się, że problem leży nie tyle w puszcze i szkle, co w naciskającym spust

----

*chyba, ze bardzo je lubisz
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Czyli redaktorzy DFV po raz kolejny wykazali się niechęcią do aparatów olympusa ( albo swoją niekompetencją ).Można odnieść wrażenie,że dla DFV jedyny słuszny system to ten canona.
    Nie sądzę. Z tego, co pamiętam, to test E-30 w DVF był w miarę przychylny dla Olka.

Szumy może są niższe niż w poprzednich modelach,ale w porównaniu do konkurencji chyba raczej nie.
    W porównaniu do konkurencji szumy zawsze będą nieco wyższe, bo matryca jest mniejsza. Taka już jest specyfika tego systemu. Ale zamiast na wykresy, lepiej rzucić okiem na sample:

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos500d/page15.asp

Zwróć uwagę na tabelkę z samplami z rawów. Jest tam co prawda E-620, a nie E-30, ale matryca jest ta sama i szumy wyglądają identycznie. Obok Canona 500D nie wygląda to wcale tak źle, a temu jest bardzo blisko do wyników 50D. Różnica jest, wydaje mi się, nie za bardzo istotna w amatorskich zastosowaniach.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

dinx6
    Gość
    Czy wszyscy tutaj od razu tak ostro reagują jak NightCrawler ? Nie jestem ani zapalonym fanem canona,ale też nie jestem zapatrzony ślepo w olympusa.Używam E-510 już dwa lata i wiem,że nie jest to ani zły aparat ani tez idealny.To samo może dotyczyć E-30.Podoba mi się w nim uchylny ekran LCD,ale brak mi uszczelnień korpusu,jakie ma canon.Jeśli chodzi o "szkła",to na początek do E-30 rozważam zakup 14-54 II.W przypadku canona Tamron AF SP 17-50mm F/2.8 XR Di II VC LD Aspherical (IF).
    Przeznaczenie to fotografia krajobrazowa i przyrodnicza.
    Skoro to nie ma być Twoja pierwsza lustrzanka więc jesteś już w stanie sam określić swoje potrzeby. Kupuj tak jak czujesz i tak jak kieszeń pozwala. Nie czytaj bzdurnych testów i opinii talibów z jakiegokolwiek forum. Wyrób sobie własną opinię- to najważniejsze kryterium! Sam ostatnio miałem podobny dylemat i przez jakieś dwa miechy zdążyłem obmacać kilka interesujących mnie aparatów. Gdy wnioski (własne) skonfrontowałem później z tzw. "powszechnymi opiniami" to złapałem się za głowę. No po prostu masakra, jakie bzdury ludzie wypisują. Często można odnieść wrażenie, że większość z nich sprzęt o którym potrafią zażarcie tygodniami dyskutować widziała co najwyżej na półce w sklepie a co najwyżej kilku ma doświadczenie praktyczne, uprawniające do wydawania sądów na temat jego faktycznych wad i zalet. Polecam udać się do sklepu z kartą pamięci, strzelić własnoręcznie kilka zdjęć, potrzymać aparat w dłoni itd. Nikt nie będzie wiedział lepiej niż Ty sam, czego naprawdę potrzebujesz.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    ...brak mi uszczelnień korpusu,jakie ma canon.
    W sumie to nie byłbym taki pewien tego, że E-30 nie ma uszczelnień. Na klapce komory baterii jest uszczelka. Co ona tam robi w rzekomi nieuszczelnionym korpusie? Nie wiem... Na klapce slotu kart pamięci uszczelki już nie ma. Z tego, co mi wiadomo, w Canonie też nie ma, więc nie jest to aż tak szczelny korpus, jak np. E-3. A czy jakieś uszczelki są w miejscach łączeń poszczególnych elementów obudowy e E-30? Może są, może nie ma. Trzeba by rozebrać jakiegoś E-30, żeby sprawdzić.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Ketstian
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Dobrym sposobem jest też wejście na rożne galerie, albo zapuszczenie wyszukiwarki na flickr.com... szybko okazuje się, że problem leży nie tyle w puszcze i szkle, co w naciskającym spust
    Jeśli chodzi o wyszukiwarke to genialna jest ta. Wpisujesz co Cię interesuje i możesz porównywać/oglądać do woli.

UWAGA!
    Straszny pożeracz czasu!

http://fiveprime.org/flickr_hvmnd.cg...it=Search+Tags
    Dużo chęci... i DMC-LX3, Metz 36 C-2, Phottix Aster.
    Galeria: http://www.photoblog.pl/kkphoto

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Gdy wnioski (własne) skonfrontowałem później z tzw. "powszechnymi opiniami" to złapałem się za głowę. No po prostu masakra, jakie bzdury ludzie wypisują.
    vs LCD jego ostrośc i oddanie expozycji , mozesz sie zaskoczyć po zgraniu na kompa i będziesz pan

ciekawe który daje ostrzejszy obrazek

e30 + 14-54 czy 50D 17-50

| OlyJedi Awatar ektomek
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ketstian Zobacz posta
    Jeśli chodzi o wyszukiwarke to genialna jest ta. Wpisujesz co Cię interesuje i możesz porównywać/oglądać do woli.

UWAGA!
    Straszny pożeracz czasu!

http://fiveprime.org/flickr_hvmnd.cg...it=Search+Tags
    No jeżeli te wodospady "wyszły" z E-30 to w takim razie posiadam dobry sprzęt. Gorzej z umiejętnościami

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez psemo Zobacz posta
    vs LCD jego ostrośc i oddanie expozycji , mozesz sie zaskoczyć po zgraniu na kompa i będziesz pan
    To któryś z w/w modeli nie wyświetla histogramu?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    50D i koniec kropa. E-30/E-3 to nie to samo niestety.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    To któryś z w/w modeli nie wyświetla histogramu?
    nie histogram miałem na myśli

tylko o to co widzisz na lcd

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów