Mam nadzieję, że to będzie coś extra virgin - w końcu będzie można solidnie pogadać o nowym sprzęcie i nie trzeba będzie fotek robić, uf !
Mam nadzieję, że to będzie coś extra virgin - w końcu będzie można solidnie pogadać o nowym sprzęcie i nie trzeba będzie fotek robić, uf !
Jak dla mnie najlepszą nowością w 4/3 byłby nowy firmware do E-520 (i innych) z możliwością braketingu +/-3EV albo lepiej i dla 5 lub więcej klatek. Przydałoby się do HDR. Żadna filozofia dla programistów firmware, więc dlaczego dotąd tego nie ma? A może ruscy hakerzy to zrobią tak jak ze słynną swego czasu przeróbką firmware Canona D300?
Jeśli chodzi o sprzęt to niedawno na 43rumors.com było o jakimś następcy E-520/620. Miał się pokazać w pierwszym kwartale, więc ten licznik na www.evolve.com.my może się wiązać z tą premierą. Pewnie będzie filmowanie HD. Może zastosują matrycę BSI (z grubsza coś takiego jak w Alpha 550) - to byłby spory plus. Trzymam za słowo szefów Olka, którzy obiecali, że kończą z wyścigiem na megakropki.
E-520 dual kit + ZD18-180, Raynox DCR-250, filtry Cokin, Metz 48 AF-1, Metz 32CT3, trochę dupereli oraz Canon A710IS
Jak widzisz jest paru dziwaków, jak ja i Gundi, którzy widzą taką potrzebę. Może wiedzą po co. Co do E-520 to tą "starą" puszkę kupiłem nieco ponad pół roku temu z pełną świadomością wad i zalet i tą świadomość dalej zachowuję. I nie zamieniłbym jej na E-620 nawet bez dopłaty. Póki nie zarabiam na pstrykaniu jest dla mnie optymalna (możliwości/cena).
Swoją drogą marzy mi się by do E-xxx powstało coś takiego jak CHDK do kompaktów Canona. To główny powód dla którego trzymam A710 i gdy padnie (odpukać) kupię następnego. Ludzie robią z tym cuda o jakich w Olkach (i innych lustrzankach oraz większości kompaktów) można tylko pomarzyć! Sam zrobiłem sobie pilota do A710 i skrobnąłem 2-3 skrypty. W końcu każdy cyfrak to specjalizowany komputer, więc dlaczego nie miałbym sobie go poprogramować. Co z tego, że w CHDK są też gry - korzystam z tego co mi potrzebne, a nie biadolę, że gry to obciach, "niepotrzebne" itp.
A w grę pograła sobie moja 9-letnia pociecha, a potem zainteresowała się aparatem jako takim.
Przypomina to trochę niedawne wybrzydzanie na forach gdy w pierwszych lustrzankach pojawiła się funkcja filmowania (nie "funkcjonalność" jak piszą niepełnosprawni użytkownicy języka polskiego). Pewnie wielu z tych "purystów" od razu zaczęło zbierać na taką "obciachową" puszkę z filmowaniem. Założę się, że gdy pojawił się w sprzęcie autofocus też byli tacy, którzy twierdzili, że to amatorszczyzna. W końcu najbardziej profesjonalna jest camera obscura, no nie?
Ostatnio edytowane przez PawelG ; 21.02.10 o 22:50
E-520 dual kit + ZD18-180, Raynox DCR-250, filtry Cokin, Metz 48 AF-1, Metz 32CT3, trochę dupereli oraz Canon A710IS
Będzie w końcu E5 i kropka .
Dzis natknalem sie w sieci na ciekawa teze, iz bedzie to rewolucyjne polaczenie systemu 4/3 z u4/3.... A co za tym idzie brak lustra, elektroniczny VF, bardziej kompaktowe wymiary i calkowita kompatybilnosc z systemem szkiel do "doroslego" 4/3. Taka wersja bardzo by mi odpowiadala, tylko jedno ale... Co z wyroznikiem lustrzanek, naszym ukochanym klap,klap lustereczka? No ale moze marudze? Za pare dni sie okaze....ze to lokalny (Malezja) "szol" E-PL1...
Olympus E-420 + ZD 25mm (kieszonkowy potffór) na poważnie , Nikon D7000, Nikon D600 + pokaźne stadko słoików do zabawy
Jeszcze 4 dni i będzie pierwszy przeciek![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb