Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Foty produktowe

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Zresztą pytaj Mirka- on jest specjalista.
    Co mnie,co ja?Ja tu sprzatam.
    Tak aparat nizej.Swiatlo z prawej za mocne,tlo za wyraziste.Postaw na szkle,niech zagra odbicie lub w szopie sie pobaw-slyszalem,ze mozna je zrobic.Nazwa produktu musi byc czytelna,szum zlikwiduj.Dobra fota to prawie grafika teraz.Juz chyba nawet nie foca tylko maluja-nie mam pojecia.
    Jesli odbiorca zadowolony to sie nie przejmuj.Moze kontrast lokalny jak podciagniesz bedzie lepiej.

Mieszka w
    Szczecinek, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Jak robię z jedną parasolką to na ogół po skosie i lekko z góry
    jak robie z dwiema to ustawiam je symetrycznie krzyżowo

robiąc zdjęcie daję korekcję na plus potem mam mniej roboty w programie graficznym
    jak mam poważne zlecenie to etykietę zamieniam na artworki

jak nie to zostaje jak zrobiłem

Sądzę że nie jestem jakimś guru i znadą się bardziej doświadczeni w tej materii
    ale z wyników jestem raczej zadowolony

wszystko na manualnych ustawieniach. wtedy mam powtarzalność...

aaa.... co do szkła to ostatnio gdzieś się dogrzebałem do tutoriala gdzie facet daje czarne tło z tyłu tak aby podkreślic kontury szkła... pewnie to mądre rozwiązanie... tyl;ko nie pamietam gdzie znalazłem tutka
    Ja widziałem to na youtube poza tym Radek na www.fototv.pl ma chyba ten filmik też jak dobrze pamietam...

Z tego co widzę to trzeba pokazać trójwymiarowość produktu...
    Bo np tutaj http://www.pl.avon.com/PRSuite/slot_c.page ten kremik jest jednolicie naświetlony.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Co mnie,co ja?Ja tu sprzatam.
    Tak aparat nizej.Swiatlo z prawej za mocne,tlo za wyraziste.Postaw na szkle,niech zagra odbicie lub w szopie sie pobaw-slyszalem,ze mozna je zrobic.Nazwa produktu musi byc czytelna,szum zlikwiduj.Dobra fota to prawie grafika teraz.Juz chyba nawet nie foca tylko maluja-nie mam pojecia.
    Jesli odbiorca zadowolony to sie nie przejmuj.Moze kontrast lokalny jak podciagniesz bedzie lepiej.
    Te kartoniki są pokryte lekko błyszczącą foliom i wkurza mnie to, że widać na nich odbicie koloru tła :/ i tak jak chłopaki mówią pewnie na białym, w namiocie, nie będzie tego problemu...
    http://www.pl.avon.com/PRSuite/slot_j.page tutaj sie nic nadprogramowo nie odbija od butelek...
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Kolorowe tło na kosmetyki jest dla wirażki artysty. W 99% powoduje tylko kłopoty. Kolor opakowań na przykład w twoich zdjęciach jest nie za bardzo. Przynajmniej z perspektywy fotografii produktowej.
    Butelki, kremy łapia kolor tła, nie nadają się już do szparowania.
    Światło inne i lepiej prezentujące produkt. Przy grupowaniu produktów oświetlenie "stereo" daje fatalne wyniki - produkty zacieniają się wzajemnie.
    Ja lubię główne światło miękkie z góry i odrobinę z przodu. Ale tego nie uzyskasz z pomocą halogenowych lampek nocnych.
    Mam jeszcze dwie błyskowe z parasolkami białymi 100Ws + namiot bezcieniowy 60x60x60 w kostce...
    Ostatnio edytowane przez Pieciek ; 15.02.10 o 02:18 Powód: Automatyczne scalenie postów

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pieciek Zobacz posta
    Te kartoniki są pokryte lekko błyszczącą foliom i wkurza mnie to, że widać na nich odbicie koloru tła :/ i tak jak chłopaki mówią pewnie na białym, w namiocie, nie będzie tego problemu...
    http://www.pl.avon.com/PRSuite/slot_j.page tutaj sie nic nadprogramowo nie odbija od butelek...
    Moim zdaniem to się odbija, ale może widzimy inne produkty (widać bliki na nakrętce). Namiot bezcieniowy zabija produkt.
    Dobre zdjęcia produktowe to bardzo dużo pracy, najczęściej z baaaardzo miękkim światłem. Czasem opakowania, czy produkty sa po prostu renderowane. Na przykład wiele aparatowych pakszotów to są renderingi...
    Mam jeszcze dwie błyskowe z parasolkami białymi 100Ws + namiot bezcieniowy 60x60x60 w kostce...
    <tryb zlosliwca>Standardowy pakiet sprzedawany przez handlarzy chinafrotto... Heh. A oświetlenia ciągłego ci nie porponowali?</tryb zlosliwca>
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 15.02.10 o 02:20 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Szczecinek, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Moim zdaniem to się odbija, ale może widzimy inne produkty (widać bliki na nakrętce). Namiot bezcieniowy zabija produkt.
    Dobre zdjęcia produktowe to bardzo dużo pracy, najczęściej z baaaardzo miękkim światłem. Czasem opakowania, czy produkty sa po prostu renderowane. Na przykład wiele aparatowych pakszotów to są renderingi...

<tryb zlosliwca>Standardowy pakiet sprzedawany przez handlarzy chinafrotto... Heh. A oświetlenia ciągłego ci nie porponowali?</tryb zlosliwca>
    Do zepsucia - to i 2 lampy od freepersa za 560 zł wystarczą :P nie chce kupować ekstra sprzętu, a potem sie kompromitować na forum a od czegos trzeba zacząć

Radek a pamiętasz pewien drucik i husteczke w akwarium? rozwiązania najprostrze czasem są dobre - sam tak mówiłeś
    Ostatnio edytowane przez Pieciek ; 15.02.10 o 02:30

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Do zepsucia - to i 2 lampy od freepersa za 560 zł wystarczą :P nie chce kupować ekstra sprzętu, a potem sie kompromitować na forum a od czegos trzeba zacząć
    Nie masz nic co daje miękkie światło. Spróbuj delikatnie puknąć z góry z przodu w te produkty. Tło białe.
    Aparat jak pisał Mirek, niżej. Im dłuższa ogniskowa, tym prostopadłosciany i butelki będą wyglądać lepiej (nie będą zadzierać kapsli do góry).

Radek a pamiętasz pewien drucik i husteczke w akwarium?
    co się stanie, jak powiem "nie"?
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 15.02.10 o 02:30 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Szczecinek, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie masz nic co daje miękkie światło. Spróbuj delikatnie puknąć z góry z przodu w te produkty. Tło białe.
    Aparat jak pisał Mirek, niżej. Im dłuższa ogniskowa, tym prostopadłosciany i butelki będą wyglądać lepiej (nie będą zadzierać kapsli do góry).

co się stanie, jak powiem "nie"?
    Hehe nie no był taki motyw z dyfuzorem z husteczki w moim ulubionym programie
    A tak poważnie - instalacja na te lampy softboxów i przykręcenie potencjometru mocy coś zmieni w tej sytuacji? bo szczerze powiem, że nie dość ze te 2 parasolki od kompletu mają 1m średnicy każda, moje pomieszczenie, w którym robie zdjecia ma 2metry, to jeszcze któregoś pieknego dnia coś mi z tego zestawu spadnie na głowe, albo wydłubie sobie oko o druta z parasolki, wiec softboxy byłyby najlepszym rozwiązaniem jesli chodzi o wygodę użytkowania... Te foty robiłem 12-60. Mam jeszcze 70-300 ale pomieszczenie ma 4m długości, i ten obiektyw troche za duży był, a cofnąć sie już nie dało rady

Jest jeszcze inna opcja - pstryknąć każdy z osobna i potem Photoshop i inteligentna gumka albo lasso, ale chyba jestem troche za leniwy na to...
    Ostatnio edytowane przez Pieciek ; 15.02.10 o 02:42

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    a mi się takie podejscie podoba

oczywiście zawsze łatwiej jest wydać masę kasy na dany sprzęt tylko jak się nie ma alno jak nie wiadomo czy to ma sens, czy się spodoba czy będa klienci itp itd... to moim zdaniemrozsądniejsze są rozwiązania delkiatnie mówiąc partyzanckie

żeby daleko nie szukać gdyby RE nie pamiętał chusteczki i chałupniczych niskobudżetowych rozwiązań to wklejam takie cosik

http://www.fototv.pl/wideo/poradniki...roduktowa.html

Z jednej strony Wacek Wantuch pierwszy album robił oswietlając kobity halogenami aż te mdlały pociły się a skóra skwierczała im z ciepła.

z drugiej strony też jest pytanie o ile lepszy był by jego pierwszy album gdyby użył takiego oświetlenia jak w drugim..

Ale ja jestem zwolennikiem małych kroczków. zaliczyłem już w swoim zyciu tyle ślepych odnóg ewolucji że gdybym we wszystko miał inwestować grube pieniadze to miał bym wielki dług i przestrzelone 3 kolana
    styknie Ci 70 - 300 spokojnie

to szkło to takie troszkę makro jest i wcale na więcej jak 4 metry nie musisz odchodzić...

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Popatrz na to ustawienie.
    http://www.studiodaily.com/images/ar...1135882843.jpg

Jak fajnie wypełniają łabądkami cienie...
    Cały artykuł http://www.studiodaily.com/studiomon...ssue/5883.html
    Parasole (zakładam, że masz parasole odbijające) dają ostre światło. Jak bym miał wybór, to za diabła do tego bym nie użył parasolek. Ale są ludzie, którzy je bardzo lubią.
    Co do ogniskowej. Napisałem ci tylko, że im większa ogniskowa, tym lepsza perspektywa. Linie równoległe, są "bardziej równoległe". Zdecydowanie 60 mm na 12-60 będzie lepsze od 12. Chyba, że masz jakiś pojechany koncept.

Dobas. Nie namawiam na jakiś wielki wypas. Uczę czasem ludzi, którzy przychodzą do mnie po podstawy i wiem, że lepiej jak idą do sklepu po kursie. Wiedzą czego będą potrzebować z własnego doświadczenia. Nikt po takim spotkaniu nie kupił namiotu bezcieniowego. A przynajmniej nie kupił go, by używać na co dzień. Co ciekawe, ludzie tacy wydają więcej pieniędzy na sprzęt, ale inny.
    Pakiet dwa światła i kostka to standard, który dostają ci, co chcą fotografować swoje produkty i wchodzą do sklepu z ulicy.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Szczecinek, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    a mi się takie podejscie podoba

oczywiście zawsze łatwiej jest wydać masę kasy na dany sprzęt tylko jak się nie ma alno jak nie wiadomo czy to ma sens, czy się spodoba czy będa klienci itp itd... to moim zdaniemrozsądniejsze są rozwiązania delkiatnie mówiąc partyzanckie.
    Dokładnie - ja zaczynałem kupując statyw z 2 żarówkami spiralnym i parasolką ale zostały mi same żarówki bo reszta sie rozleciała

żeby daleko nie szukać gdyby RE nie pamiętał chusteczki i chałupniczych niskobudżetowych rozwiązań to wklejam takie cosik

http://www.fototv.pl/wideo/poradniki...roduktowa.html
    To już przerabiałem tak samo jak robienie fot dymu z kadzidełka

A tu moje próby:
    http://foto.yapis.net/zdjecia.php?ka...bum=kadzidelko

Z jednej strony Wacek Wantuch pierwszy album robił oswietlając kobity halogenami aż te mdlały pociły się a skóra skwierczała im z ciepła.

z drugiej strony też jest pytanie o ile lepszy był by jego pierwszy album gdyby użył takiego oświetlenia jak w drugim..

Ale ja jestem zwolennikiem małych kroczków. zaliczyłem już w swoim zyciu tyle ślepych odnóg ewolucji że gdybym we wszystko miał inwestować grube pieniadze to miał bym wielki dług i przestrzelone 3 kolana
    styknie Ci 70 - 300 spokojnie

to szkło to takie troszkę makro jest i wcale na więcej jak 4 metry nie musisz odchodzić...

A można gdzieś te albumy zobaczyć? bo właśnie zasięgając porady Jacka odnośnie zakupu tego całego wyposażenia (czy jest sens na 8 m2 bawić się w tła, softboxy, itp), powiedział mi o tych właśnie zdjęciach...

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Tak dla jasności, to nie przy świetle żarowym, tylko przy ciągłym oświetleniu fluorescencyjnym Elfo.