ale można wybrać jakość do ceny
a wiadomo że UV w cyfrówce to tylko ochrona szkła
PATRZ OCZYMA , FOTOGRAFUJ SERCEM - David du Chemin
Nie no, to przecież jest głównie generator flar. I ochrona szkła jak aparat bez kompendium spadnie optyką na kamień, lepiej się przed tym zabezpieczyć.
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Niezależnie od wyznawanej szkoły akurat do ZD 70-300 to bym sobie UV odpuścił. Soczewka tam, nawet bez osłony p. słonecznej, jest trochę schowana, nie ma dużych rozmiarów i - jak to w teleobiektywie, fotografujący jest daleko od potencjalnych czynników, które mogą ją uszkodzić...
W szerokich obiektywach jest odwrotnie - duża soczewka na wierzchu i często bardzo blisko fotografowanych motywów, można wręcz wpaść na coś podczas fotografowania i w takim szkle użycie filtra jest bardziej uzasadnione.
ja mam na wszystkich szkłach filtry HOYA
wolę wyczyścić filtr i w najgorszym przypadku go wymienić na nowy,niż kupić nowe szkło
stosunek ceny filtra do ceny obiektywu myślę że jest oczywista,
ale to takie moje skromne zdanie
PATRZ OCZYMA , FOTOGRAFUJ SERCEM - David du Chemin
Witam !
Uzywam filtry UV wielopowlokowe i chwale je sobie a ze sa opinie i opinie o ich uzywaniu czy nie uzywaniu... To juz indywidualna decyzja czy warto czy nie warto.
Na ostatnim weselu dostalem "z lokcia" w obiektyw i sie nic nie stalo
ale... bylo ciasno i kelnerki biegaly z talerzami i innymi sprawunkami.
Na malej sali bawila sie glownie mlodziez i dosc energetycznie sie
poruszali w stanie... lzejszej swiadomosci i wymachiwali
rekami i nogami we wszystkie strony a ja tam ze sprzetem
sie poruszalem i... jak nie na nich to na kelnerki trzeba bylo uwazac
Bywalo tez tak, ze innym razem gosc mi zlotym zegarkiem
przejechal przez sprzet.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 13.02.10 o 21:22
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Chciałbym zapytać niejako przy okazji postu ,którą szkołę zastosować dla obiektywów kitowych dla E-620 bądź też ,czy ma to w ogóle sens dla tych obiektywów.
Mam wiele testów przeczytanych ,stron i postów ale podpowiedź tak zacnego grona była by zapewne nie tylko dla mnie cenna wskazówką.
Za tę wskazówkę pewnie niełatwą albo i banalnie prostą
z góry dziękuję
pozdrawiam
"f.n" E-620 ...
Ja nie używam i nie ukrywam, że do kitów (które ceną na rynku wtórnym niewiele przewyższają cenę dobrego filtra) bym ich nigdy nie stosował.
Do 14-54 też bardzo rzadko zakładam (tylko gdy jest duża szansa upaćkania szkła). Lepiej sobie porządnego polara kupić.
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK