ja mialem to samo e-3 + 14-45 . Dobrze ze pozbylem sie tego szkla
ja mialem to samo e-3 + 14-45 . Dobrze ze pozbylem sie tego szkla
Witam,
u mnie też jest FF w E-520, już raz był naprawiany, bez efektu. Napisali ze problem z ekspozycją, "przyczyna CCD - naprawiony".
Aktualnie czekam na powrót aparatu z kolejnego serwisowania, z tymże już wiem, że znowu do body stwierdzono to samo co poprzednio,czyli CCD - tym razem napisano "wyregulowany".
W przypadku obiektywu14-42 wymieniono płytę główną, tylko że problem był też z obiektywem
40-150, a w jego przypadku podano tylko "wyregulowany, sprawdzony, wyczyszczony" Ten drugi akurat niemal wcale nie używałem.
Aparat mam mieć w poniedziałek, ale już się martwię, bo sądzę, że serwis po prostu nie zna rozwiązania i tak udaje tylko, że naprawia.
Nie bardzo rozumiem, co ma CCD do autofocusa, może ktoś się orientuje?
Aparat źle ostrzył w całym zakresie ogniskowych, z tymże im dłuższa ogniskowa, tym FF był mniejszy. W trybie LV aparat zwykle mierzył poprawnie, nawet bardzo poprawnie, szczególnie w porównaniu do standardowego AF.
Pozdrawiam,
Sebastian.
Od niedawna jestem posiadaczem 50-200 SWD i też zaniepokoiło mnie dziwne zachowanie AF.Poczytałem Wasze doświadczenia i opinie,a potem natrzaskałem mnóstwo fotek w plenerze i na "kartce".Na Focus Test Chart problem znika w całym zakresie ogniskowych,a w terenie,nawet przy bardzo dobrym oświetleniu,na 50 mm obiektyw ma problemy,lecz z tego co zauważyłem,tylko na obiektach słabo kontrastowych do tła.Zielona gałązka iglaka na tle trawy jest nie do sfotografowania,ale o 1 cm dalej przyżółkła gałązka na tym samym tle już została "złapana".Może dodam,że odległość do gałązki to około 4-5 metrów.Myślę,że BF i FF nie dotknęły mnie,ale te 50 mm w tym obiektywie to jakaś wada.Mając większe doświadczenie,podpowiedzcie proszę,czy powinienem zareagować wysłaniem do serwisu?