a inne obiektywy ? tylko jeden? stałka, zoom ?
to może być wina obiektywu a nie od razu body
a inne obiektywy ? tylko jeden? stałka, zoom ?
to może być wina obiektywu a nie od razu body
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
prawde mówiąc nie sprawdziłem używam 14-54
Bracia, rodacy! Problem z AF w E-3 nie jest nowością, został przerobiony na ten temat cały wątek, który pewnie można wykopać z przepaści tego forum. Z wypowiedzi użytkowników E-3 w tym wątku wynikają 3 rzeczy, w zasadzie E-3 rzeczy:
1. Problem istnieje
2. Serwis załatwia sprawę
3. Przywrócenie (na własne ryzyko) oprogramowania 1.2 załatwia sprawę częściowo.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
kolego bez nerwów spokojnie co ci przeszkadza że koledzy mi pomagają?
Jeżeli jest tak jak Eddie mówi i jest to wina softu - no to serwis.
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
Jakaś reguła być powinna. Mój E-510 miał front focus w świetle żarowym i tylko w nim i tylko dla szerokich kątów. W połowie zakresu było już ok. Wrócił z serwisu i naprawili tak, że w każdym świetle na szerokich kątach był front focus, ale tym razem tylko na obiekty oddalone o kilka metrów. Tablica testowa z racji tego, że ma wypełniać kadr, więc jest blisko, była trafiona. Po drugiej wizycie w serwisie znowu były kłopoty w świetle żarowym, znowu dla szerokich kątów i znowu dla obiektów oddalonych. W świetle dziennym problemów brak. Aparat jest w serwisie trzeci raz.
Może to pomoże w ustaleniu reguły. Długo myślałem, że ucieka mi obiekt albo pechowo nie trafiłem z ostrością, bo jak kiedyś sprawdziłem na kartę testową z bliska i w dziennym świetle, to nie było ff/bf. A jest. I jest reguła. I serwis sobie nie radzi.
Pozdrawiam![]()
Ja jestem spokojny jak uprawa chmielu w szklarni. Koledzy wiele Ci nie pomogli, ale wybór należy do Ciebie, możesz myśleć dalej. Jak już Ci się znudzi to zerknij tam gdzie gotowce leżą od dawna.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nie tylko ja ten materiał przerobiłem.
Odnośnie reguły. Dla E-3 i 14-45/14-54 błędy występują przy:
1. kontrastowym tle
2. szerokim kącie
3. 2-4 metrach oddalenia od obiektu.
W przypadku punktów 1 i 2 bez znaczenia jest odległość od obiektu.
Ostatnio edytowane przez Eddie ; 11.02.10 o 22:43 Powód: Automatyczne scalenie postów
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
spokojnie na gwarancji mam e - 3 a obiektyw juz bez , regulacja obietywu to chyba 600 pln jaka jest wasz rada?
BernArt - Moje zdjęcia
niestety obiekty kupiłem bez papierów