fajne nieZamieszczone przez RadioErewan
![]()
![]()
fajne nieZamieszczone przez RadioErewan
![]()
![]()
było sobie życie
siwyjohn, zapraszam do działu E-system. Zapewne tego szukałeś.
było sobie życie
Dlatego proszę, żebyście pisali co konkretnie chcecie. W tym tygodniu jak dobrze pójdzie odbiorę zestaw Elinchromów 400Ws z całym stuffem, więc konkretnie jakieś powtarzalne testy w kontrolowanych warunkach mogę wykonać, ale reszta testów ma pokazać możliwości obiektywów - nie będzie liczenia MTF, dystorsji, winet, rodzielczości soczewk - będą za to odpowiednie zdjęcia z których każdy sobie sam wyciągnie wnioski co do zniekształceń, winetowania czy ostrości przy danej ogniskowej/przysłonie. Przestancie traktować fotografię jak naukę ścisłą![]()
Mamy czas wszystkie propozycje zostaną spisane i w miarę możliwości wykonane, piszcie o konkretnych zastosowaniach - ja np. wiem, że dużo osób chce porównania 50-200 vs. 35-100 w sporcie, halach. Może ktoś chce porównania bokehu na 50mm z 14-54, 50-200, 35-100 i 50 Macro? Może ktoś chce prównania ostrość 14-54 i 35 Macro w packshotach. Naprawdę nie wiem czego potrzebujecie, a chcemy Wam w jakiś sposób pomóc. Ja wiem jakie mam dylematy i co chcę sprawdzić. Na pewno zrobię obszerny materiał o 8mm rybie oko, ponieważ jest to w miarę tani obiektyw z lini pro.
Ja bym chciał porównanie dystorsji beczkowatej w obiektywach 14-45 i 14-54. W ciemnym kitowcu na szerokim końcu jest spora beczka niestety. Mam nadzieję, że w droższym jest zauważalnie lepiej.
Ja zyczyłbym sobie
zuiko 50-200 vs sigma 50-150 - ale to może za 2 lata
buhahhaha
Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.
Ja bym chętnie zobaczył zuiko 50-200+Tc14 vs. Sigma 135-400 (jak będzie w sprzedaży).
pzdr
E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII
ja optuję za Zuiko Digital 35mm Makro 1:3.5 vs. Zuiko Digital ED 50mm 1:2.0 Makro
A ja bym prosił o transmisję pojedynku :
ZD 35mm f3.5 VS Sigma 24mm F1.8 EX DG ASPHERICAL MACRO
prosze o wyznaczenie jednolitej procedury testowania.Zamieszczone przez celebrity plus
do pomiaru technicznych aspektow polecam Imatest Normana Korena (karmic najlepiej ORFami lub wywolywac TIFFa dcrawem z lub ACR, bez ostrzenia, z identycznymi parametrami)
jezeli chodzi o uzyte body, to najlepiej do takich testow uzyc z matryca o najwiekszej rozdzielczosci (wyjda wszystkie niedoskonalosci obiektywow) - na dzien dzisiejszy E400
oczywiscie, o stalych warunkach oswietleniowych nie trzeba wspominac
co do testu ogolnego (widok/portret/bokeh itd itp) to juz wedlug uznania
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
lolZamieszczone przez cra3y
![]()
hahahaha
Pozdrawiam
było sobie życie