Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 218

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Rawy by się przydały, bo może okazać się (i prawdopodobnie tak jest), że któryś z jpegów jest bardziej wyostrzony i przez to porównanie nie jest do końca miarodajne.

Jedna rzecz przychodzi mi na myśl, co już sam zdążyłem wcześniej zauważyć na podstawie własnych doświadczeń: kiepska ostrość na brzegach i w rogach na FF to mit.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jedna rzecz przychodzi mi na myśl, co już sam zdążyłem wcześniej zauważyć na podstawie własnych doświadczeń: kiepska ostrość na brzegach i w rogach na FF to mit.
    To już kwestia słoika, który się do owego FF przykręci. Akurat Nikkor 16-35 jest bardzo dobrym i nowym szkłem, wynik więc nie dziwi, zaważywszy też na jego cenę i wagę. To porównanie, nawet na JPGach jest fajne, olkowy mikrus wyszedł jak najbardziej obronną ręką, nawet nie chce mi się liczyć ile razy jeden zestaw jest lżejszy od drugiego. W sumie to te zestawy nie są konkurencją dla siebie, jeden jest do poważnego pstrykania, drugi świetny do fotografii nazwijmy to podróżniczo-turystycznej. BTW, chciałbym na natywnym ISO w mikro takie obrazki jak z D700
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    To już kwestia słoika, który się do owego FF przykręci.
    Jak i kwestia słoika, który się do nieFF przykręci.

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    To porównanie, nawet na JPGach jest fajne, olkowy mikrus wyszedł jak najbardziej obronną ręką, nawet nie chce mi się liczyć ile razy jeden zestaw jest lżejszy od drugiego.
    Zgoda. Biorąc pod uwagę różnice w cenie i wadze, maluch wypadł może nawet lepiej, niż można było się spodziewać.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar AdSR
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Ja wole realne zdjecie niz tablice, ale RAW to jednak podstawa. Tak to testujemy rozne programy tworzace JPG, w dodatku zmieniajace sie z roznym firmware. Nawet ZERO wybrane jako paramter wyostrzania co innego znaczy u roznych producentow. Dzieki!
    Nasuwa mi się jedna drobna uwaga, trochę obok wyostrzania: Może mi się wydaje, ale coś mi się o uszy odbiło, że ten Zuiko jest z założenia przewidziany do korekty w korpusie, więc żeby było sprawiedliwie, beczkę i CA trzebaby w wywoływarce skorygować przed porównaniem.
    Bo w życiu trzeba być twardym, jak bułka z Biedronki.
    Flickr | Panoramio

| OlyJedi Awatar tomtomek
    Mieszka w
    Kalisz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam
    Strzeliłem dzisiaj parę fotek różnymi obiektywami w celu uzupełnienia porównania.
    Do porównania stanęły:
    D700 + 24-120/4
    LX5
    GF1+9-18
    GF1+14-45

Na pierwszy ogień poszła wspólna dla wszystkich 4 ogniskowa 28 mm (FX).
    Przesłony najlepsze dla obiektywów, czyli 8 dla 24-120, 5,6 dla m43 i 3,5 dla lx5.
    Tym razem zgodnie z sugestiami robiłem RAW-y, wywoływałem w PS5 z tym samym WB (6600K) i ustawieniem wyostrzania.

Pliki RAW są tutaj:
    http://wyslijto.pl/plik/ratx6tmtwe

A tutaj wycinki w celu porównania:

Wnioski (hmmm..., poproszę mądrzejszych o konstruktywne)
    1. Matryca lx5 mocno odstaje od m43 i FX, obiektyw wydaje się ponad możliwości matrycy.
    2. 28 to dobra ogniskowa dla obydwu obiektywów m43 i nie odstają od 24-120
    3. 14 mm to tak naprawdę ok. 30 mm w FX, z uwagi na korygowanie obiektywów w RAWach

Za jakiś czas zamieszczę też porównanie dla 18 mm (FX) z D700+16-35 i GF1+9-18, też w RAWach.

Pozdrawiam
    tomtomek

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: M.ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6

A ja siedze sobie od dwoch tygodni w Beskidach z rodzina, G3 i owym Olkiem M.Zuiko 9-18. I powiem wam, ze jestem zachwycony!!! Wroce to przemiele pare RAWow i puszcze w tym watku, bo warto. Ten obiektywik ma niesamowity potencjal! Podczas wedrowek mam go prawie zawsze z przykreconym fitrem polowkowym. Czasem (zdjecia dzieciarni w potokach) zakladam mu polarek. Jest to male, lekkie, genialne szklo. Nawet nie wiem jaka jest teoretyczna min odleglosc ostrzenia, ale jedna fote mam taka, jakby to bylo "ultraszerokie macro". Aktualnie jest to moj obiektyw nr1! Nr dwa to 100-300, a dopiero potem 20mm (o dziwo). Nie wiem, czy sie skusze na 12/2, bo to co 9-18 robi na 9mm z NDG to sie nie da opisac.

Dla jasnosci, dotychczas moim podstawowym szerokim zestawem bylo D700 & 16-35 VR, ale... po pierwszym dniu z Olkiem 16-35 siedzi w torbie, a D700 wyciagam tylko do nocnych low-light'ow i ewentualnie portretow z na 1.4 (plus ze dwie lampki zdalne) co jest jednak nie do doscigniecia przez m43.

9-18 to megarewelacyjne szklo jest i basta!
    Ostatnio edytowane przez PiterM ; 8.08.11 o 14:13

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Ogladalem testy tego szkla i miro ZD 9-18 wypadl optycznie lepiej od ZD 9-18.
    W sumie bardzo ladnie sie zachowuje i polecam ale cena... jest powyzej 2 tys zl.

Piekne Foty... z tego szkla ;')

http://www.mu-43.com/f38/olympus-mzd...ce-diary-3685/

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Tomtomek, nie wiem dlaczego na podstawie Twoich zdjęć przykładowych wysnułeś wniosek, że Lx5 odstaje jeśli chodzi o matrycę. Wg. mnie te sample pokazują, że ten aparat jest zdumiewająco dobry. Nie odstaje od FF, a jeśli już to minimalnie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Nie wiem, czy sie skusze na 12/2, bo to co 9-18 robi na 9mm z NDG to sie nie da opisac.
    Ja się nie skusiłem na 12/2 i nie żałuję. Wybrałem 9-18 i mogę potwierdzić, że szkło jest świetne, chociaż mam go dopiero od kilku dni. Między 12mm a 9mm jest kolosalna różnica, a do tego szkło jest super ostre (w porównaniu do panasa 14-45). 100% zadowolenia