Strona 12 z 22 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 218

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Odp: M.ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6

Cytat Zamieszczone przez erol Zobacz posta
    Wetnę wam sie troche w dyskusję i zapytam po laicku - czy np taki RAW z m.zuiko 9-18 wczytany do LR wymaga ręcznej korekcji zniekształceń (beczka, CA) ? Czy po prostu takie rzeczy zostaną z automatu skorygowane i - jeżeli zdjęcie mi odpowiada to - wystarczy RAWa wyeksportować do np jpg? W skrócie - import RAWa do LR -> zero kombinacji -> eksport RAWa do jpg -> plik wynikowy jpg jest skorygowany. Tak to działa?
    To ja spróbuję bo właśnie mnie trafia.... obrabiam orf'a z E-PL1 i o ile geometria jest po korekcie (bo jest dostępna dla każdego w rawie!) o tyle CA szaleje aż miło (14-150@14mm f/4 mocny kontrast) czyli po otworzeniu w LR geometrii nie musisz poprawiać, natomiast CA jak najbardziej, niestety... przynajmniej dopóty dopóki Oly nie dotrzyma obietnicy sprzed ~ roku, kiedy przedstawiciel Oly pozwolił się zacytować " za rok będziemy mieć CA korekcję" - epi nie podam źródła bo nie zlinkowałem (dpreview).
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Nie bardzo rozumiem, skoro geometria jest poprawiana z automatu do dlaczego nie CA? Przecież dane o CA też są zawarte w RAWie..chyba?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Nie w przypadku Oly, tylko Panasa.

Imho, jeszcze raz imho:

- dziadziuś* mi mówił: we don't have the info... hmmm... it's political issue; czyli

1. w rawie Panasa siedzi info jak korygować i CA i geometrię.
    2. w rawie Oly i każdym innym kompatybilnym z m/43 siedzi info o geometrii.

* - wywiad z dziadziusiem na optyczne
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Czyli CA w Oly jest korygowana z automatu tylko przez soft aparatu. Dziwne, bo to chyba nie jest wielki problem jakieś info o tym umieścić

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez erol Zobacz posta
    Czyli CA w Oly jest korygowana z automatu tylko przez soft aparatu. Dziwne, bo to chyba nie jest wielki problem jakieś info o tym umieścić
    ???
    A w ogóle jest korygowana?
    Imho jest to sprawa mocy obliczeniowej, w ogóle to może zmieńmy temat bo OJ jakby zobowiązuje do czegoś a kiedy CPU będzie odpowiednio mocne wystarczy, że puszczą oprogramowanie wewnętrzne do szkieł i... no właśnie dlatego polecam wszystkim raw+jpg, nawet tym, którzy nie wiedzą co to znaczy surowy

BTW. Testuje ostatnio konwerter rawów RT4 i jeden domyślny ptaszek defringe pięknie czyści całe (nie korygowane/"przed korekcją") CA z 14-150 w ostrym słońcu.
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

A w ogóle jest korygowana?
    Wg gostka z tego linku jest korygowana

http://e-p1.net/lenses/post-processi...ic-m43-lenses/

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Gostki inne niż Oly przedstawiciel i mój sprzęt mnie nie interesują. Mam otwarty teraz raw EPL1 14-150@14 f/4 w słońcu czyli najgorszy scenariusz dla tego szkła. PSE8@ACR 6.2 - w rogu (po geo) tragedia porównywalna z 24-105 analogicznie na f/4@5D. Kurczę szkoda, że sobie ostatnio przestawiłem z raw+jpg na raw bo bym miał dowód teraz pod ręką, ale każdy z nas PENowcow może sobie to sam sprawdzić wystarczy przestawić z raw na raw+jpg.

/edit/

w ogóle to czy nie byłaby możliwa współpraca Oly Japan via Oly Polska (Jack) z... Janko?
    Chodzi mi o to, że gdyby Oly pociągnął temat jotpegów (baza z EPL1 plus opcja z Trójki na zimniejszy WB) a konkretnie algorytm wyostrzania. Obecny to tragedia. Gdyby te PENy "ostrzyły" jotpegi jak Janko (opracować jakiś domyślny złoty środek pomiędzy suwakami) głęboko miałbym rawy...
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 12.08.11 o 11:53
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Możesz podać źródło?
    Tak, jak mialem pierwszy raz w reku Summiluxa 25 1.4 - to porownalem obrazek na korpusie 43 i G1.

To samo zrobil i potwierdzil Godfrey:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=35744504

Zauwaz, ze jak ja - wyraznie zaznacza:
    - na jakim firmware korpusow robil testy, gdyz to moze (nie musi) miec wplyw !
    - na jakim firmware szla robil test !

I do czego doszedl (dwa posty nizej zalinkowanego)?

Ze najprawdopodobniej metadane sluzace do korekcji zostaly zaszyte w Summiluxie wraz z firmware, ktory ukazal sie zaraz po wyjsciu G1.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    No i tu mam wątpliwości, czy LR w ogóle te metadane odczytuje.
    Epicure,
    powtorze ponizszy scenariusz, to krotkie zebranie wszystkiego co wiemy, my - uzytkownicy u43 na calym swiecie.

Dzieki za Twoja uporczywosc
    , gdyz dzieki niej pozbieralem sobie cala wiedze oraz przypomnialem dokladnie skad sie to wszystko wzielo!

Informacja ta pochodzi BEZPOSREDNIO od Andy Westlake - redaktor DP Review.
    Pisal on o tym wielokrotnie na forum DP Review, wlacznie z dlugim tasiemcem, bedacym polemika do Optycznych po tescie 14'ki.

1) Szkla u43 oraz Summilux 25mm 43 (nie wiem jak zoom'y Panasa 43) - maja zaszyte w swoim ROM'ie metadane sluzace do korekcji programowej wad optycznych
    (ROM moze byc aktualizowany poprzez wgranie nowego firmware)

2) Metadane sa dwoch rodzajow (samych parametrow oczywiscie moze byc wiele):
    a) distortion correction (Olympus, Panasonic) (RC)
    b) chromatic aberration (Panasonic) (CA)

3) Metadane sa komunikowane do korpusu kiedy szklo jest podpiete, komunikacja nawiazana za pomoca stykow
    - sa one uwzgledniane przy generowaniu podgladu w wizjerze oraz na ekranie LCD
    - sa one uwzgledniane przy generowaniu JPG przez korpus
    - sa one uwzgledniane przy generowaniu video przez korpus
    - sa one zaszywane w pliku RAW

4) Metadane zaszyte w pliku RAW sa rozpoznawane i automatycznie stosowane przez kompatybilne wolarki RAW.

Koniec kropka. Jak czegos nie rozumiesz - zaloz watek na DP Review, popros Andy Westlake o wiecej wyjasnien.
    Mysle, ze jak tylko dowiedzialby sie o takim watku - na pewno by odpowiedzial, gdyz nie stronil od swoich wyjasnien - prostujac glupoty, ktore ludzie wczesniej pisali. Ludzie, ktorzy czesto nie znajac specyfiki u43, patrzyli na wszystko z perspektywy luster.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Tak, jak mialem pierwszy raz w reku Summiluxa 25 1.4 - to porownalem obrazek na korpusie 43 i G1.
    Chętnie rzucę okiem na rawy.

To samo zrobil i potwierdzil Godfrey:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=35744504
    Znaczy co konkretnie potwierdził? Bo ja żadnej różnicy na tych samplach nie widzę.

I do czego doszedl (dwa posty nizej zalinkowanego)?

Ze najprawdopodobniej metadane sluzace do korekcji zostaly zaszyte w Summiluxie wraz z firmware, ktory ukazal sie zaraz po wyjsciu G1.
    Jak to wydedukował?

powtorze ponizszy scenariusz, to krotkie zebranie wszystkiego co wiemy, my - uzytkownicy u43 na calym swiecie.

(...)

4) Metadane zaszyte w pliku RAW sa rozpoznawane i automatycznie stosowane przez kompatybilne wolarki RAW.
    Piszesz, że wiesz, a tak naprawdę wcale tego nie wiesz. Nie ma żadnych dowodów na to, że wołarki wykorzystują te metadane.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Z mojej strony koniec tematu. Na Twoje pytanie dalszych informacji moze Ci udzielic ktos z wewn. Olympusa, Panasonica, Adobe lub wskazany czlowiek z DP Review.
    Moze Andy Westlake nie byc dla Ciebie dobrym zrodlem informacji, masz prawo.