działa z e-1 z lampą tylkoZamieszczone przez skow
ale wogóle co to ma do rzeczy?
działa z e-1 z lampą tylkoZamieszczone przez skow
ale wogóle co to ma do rzeczy?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Griz, ale to chyba ty zacząłeś się nabijać z trybów.Zamieszczone przez grizz
Gdybyś miał w E-1 na pokrętle "krokusa" lub "biegacza" to może też byś miał auto ISO nie tylko z lampą.
auto iso można w E-1 ustawić, czasem nawet warto bo przeskoki są o mniejsze wartości niż dwukrotność poprzednika
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Tylko, ze czasami zamiast mocnierj błysnąć ustyawia po prostu iso400 ;/
Jeżeli mamy czas to jednak auto iso lepiej wyłaczyć.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
IMHO autoiso jest bezużyteczne. Tak samo jak wszystkie programy. Wolę mieć kontrolę nad zdjęciem, a nie spuszczać się (mówiąc po staropolsku) na automat. Po to mam lustrzankę, a nie kompakt.
Byłoby bardziej uzyteczne gdyby miało możliwość definicji zakresu ISO, w którym operuje i np. minimalnego czasu otwarcia migawki - do streetphoto w rożnych warunkach oświetleniowych jak znalazł.Zamieszczone przez Rafał Czarny
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8
Nad zdjęciem będziesz miał kontrolę ale czy zawsze masz kontrolę nad fotografowanym obiektem?Zamieszczone przez Rafał Czarny
Używasz AF czy tylko w trybie MF?
Używam AF oczywiście, bo ustawia ostrość szybko i tam gdzie ja chcę. Nie używam programów, bo decydują za mnie o podstawowych parametrach (czas, przysłona).Zamieszczone przez skow
A co mi z autoiso, jeśli działa tylko z programem? Nie używam programów z powodów oczywistych. Gdyby autoiso działało tak jak napisał siwyjohn, to miałoby to sens.
A jak mierzysz światło?
Pozdrawiam,
Piotr.
Zdziwilem sie, ze blacha napisal, jakoby E-1 byl amatorskim aparatem, bo nie jest. Wlasnie do segemntu amatorskiego dodaja programy, a E-1 ich nie ma.
Tez nie uzywam programow, bo chce miec kontrole nad przeslona i czasem, zdarza mi sie nierzadko uzywac MF. Mi w zupelnosci wystarczaja tryby P (rzadko), A, S i M. Daja mi kontrole nad zdjeciem, moge robc to, co chce, a nie to, co uwaza aparat. Poza tym chce sie uczyc fotografii, a uzywajac tybow tematycznych sam niewiele, oprocz dobrania kadru, wnosze.
Pzdr