Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 154

Wątek: gdybanie.... profi czy nie profi

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    mnie do profesjonalnego designu E-1 przekonało już kilka rzeczy a dwie najbardziej, choć znowu ktoś może powiedzieć ze to nie do końca świadczy o użytku profi. Po pierwsze przetrwał upadek z 1,5 metra na płyty chodnikowe. Po drugie i to już drugi raz przeżył niezłe moczenie. Raz w mega ulewie nad morzem, drugi raz przedwczoraj w śniegu - był kompletnie mokry, musiałem w domu ściagać mu muszlę oczną, żeby wytrzeć dokładnie, dziwne że w sumie nieuszczelniany 14-45 działa nadal i nie zaparował ani nic z tych rzeczy a był równie mokry.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Hihi Lessi, pod tym względem to większość produktów Olka jest profi . Mój SP500 spadł mi na lód z wys. 1m i tylko lampa mu się otworzyła , był na płaży zasypany drobniutkim piaskiem i dalej działa. W deszczu tez był i na lekkim mrozie. Czasem jeszcze gdzieniegdzie znajduje ziarnka. Czytałem, że chłopakowi żona wyrzuciła plecak z Sp500 z drugiego piętra na chodnik i też działał jakiś czas choć mu obudowa już pękła.
    Oczywiście E1 jest najbardziej profi wśród profi
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar PioRo
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    A mój E500 wytrzymał ostatnio upadek z ok. 1,5 metra na twardą, terakotową podłogę
    Chomsky pięknie napisał...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Robilismy fotki, chyba z nudow, a moze dlatego by sie podroczyc. Oczywiscie RAW i kazdy konwertowal jak chcial i czym chcial. Motyw ten sam, ogniskowa ta sama, niestety rozne szkla ( nieprofesjonalnie), ale kazdy przeciez ma inne szkla w swoim systemie. Roznice byly jakies tam na monitorze ( E1 wypadl naprawde dobrze, szczegolnie motyw na zewnatrz budynku w swietle slonecznym). Potem na papier i co? Zrobila sie unifikacja, podobne buzki, plastyka, E1 wypadl dosc naturalnie, ale tylko dosc. Jednak bardziej naturalnie od Canona i Nikona. Nie wiem jaki wplyw ma na efekt koncowy oprogramowanie? Ale maszyna Agfa digilab 2, mocno to unifikuje i w sumie czasem mam wrazenie, ze czlek niepotrzebnie bawi sie w detale ( szczegolnie kolorystyka i kontrast).
    Wiec mozna sobie profesjonalnie powalic fotki, majac profesjonalny sprzet. Zapewne wazna jest bieglosc w obsludze programow ( niestety, ja nie bardzo). Oraz same programy- roznie traktuja RAW-y. To ma wiekszy wplyw na fotke niz ta, czy inna matryca.

A szukanie swiatla! Moze pogadamy o szukaniu swiattla! To bardzo ciekawy temat. Gdyby kto chcial mozna pociagnac taki temat. Na pewno byloby to inspirujace dla wielu i pouczajace.

czesc.Ch.

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    dobrze chomsky piszesz, obróbka ma kolosalne znaczenie. Ostatnio robiłem A4 i 30x40 z e-1 na 100 iso i 15x20 na 800 iso.
    Pierwsze odbitki... zenada, mysle sobie, co ? profesjonalny aparat ?? ni grzyba, zero ostrosci, kolory nedza, kaszana straszna, wstyd pokazac, ale posiedzialem nad tym, w sumie 3 proba wyszlo miod, ostrosc elegancja, plastyka elegancja - jak sie z bliska patrzy to nie jest dobrze, widac ze 5 mpix ledwo zipie, ale juz z pół metra jest swietnie.
    Male odbitki na 800 iso, odszumiane jakimis ninjami... tez nie dobrze, mdle to wszystko, plastikowe, tez kiepska ostrosc, potem olalem odzszumianie, tylko przy konwersji z rawa odszumianie kolorow, sporo ostrosci... ostateczne odbitki... kurde miód dla oka... odpowiednia obróbka w fotografii cyfrowej to cholernie ważna sprawa i tego sie nie przeskoczy, łatwo coś zepsuć.
    Po tych doświadczeniach i po uzyskaniu finalnego efektu nikt mi nie wmówi że e-1 to dziadek i że obiektywy c i n sa lepsze . 800 iso się dobrze się broni (przy odbitce rzędu 15x20), bardzo mało przeszkadza w odbiorze, a plastyka zdjęcia, ostrość, kolory... do tego znakomita rozpiętość tonalna... po wydaniu kilku stów na odbitki wiem jedno - nie mogłem lepiej kupić niż e-1 z 14-54 - to jest mistrzowstwo świata! Widziałem raz odbitki z Canona 20d i Nikona D70... dużo słabsze, szczególnie z Canona (głownie kolory syntetyczne i sztuczne). Ale to mogła być wada obróbki oczywiście.
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konukera
    ...potem olalem odzszumianie, tylko przy konwersji z rawa odszumianie kolorow, sporo ostrosci... ostateczne odbitki... kurde miód dla oka... odpowiednia obróbka w fotografii cyfrowej to cholernie ważna sprawa i tego sie nie przeskoczy, łatwo coś zepsuć.
    Moze napiszesz co wiec zmieniles ze po korekcie obrazek z kiepskiego zrobil sie cool. To moze sie przydac kazdemu dlatego jesli ktos ma jakis swoj "przepis" na cos to walcie. Nie wstydzcie sie. To forum wlasnie ma powodowac wymiane doswiadczen i niech najlpierw temu sluzy.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    1. solidnie wyostrzylem - traktujac pixele jak ziarno, ziarno ostre, obrazek ostry. Ostrzylem w Adobe Raw ustawiajac przy konwersji Sharpen na jakies 10-20, potem powiekszanie w PS malymi kroczkami do 30x40, malymi kroczkami czyli, z 15x20 cm (rozmiar oryginalny przy 300 dpi) na 16x21, potem 17 na ile wyszlo itd, czyli nie od razu 30x40 tylko po 1/2 cm, po powiekszeniu zamiana na lab (albo i przed, niewazne) wyostrzanie w kanale jasnosci, ogolnie wyostrzanie dosc silne, na poczatku wyostrzalem po prostu za slabo. W filtrze Unsharp Mask i Smart Sharpen jest wazny parametr - radius, maly radius dziala na male detale i na "ziarno", duzo zdjec robie do internetu i przy obrazkach rzedu 800x600 pixeli stosuje radius okolo 0,4, to wszystko zalezy od obrazka, czasem ostrzylem przy duzym Radius a potem przy malym. Maly radius np. wyostrza trawe. Zdjecia dawalem na 260 dpi i wywolywalem w lab-net (naprawde dobre laboratorium!!).
    Na poczatku robilem odbitki w Profesjonalnym laboratorium w wawie na marszalkowskiej, niestety bylem za madry i skonwertowalem sobie plik do ich profilu co spowodowalo katastrofe kolorow . Kosztowalo mnie to krocie, 20 zeta za 30x40 . Potem robilem tylko w lab-necie - 6 zl za 30x40 . Co ciekawe i ci i ci uzywaja tego samego papieru, w wawie maja najnowoczesniejsza chyba w tym momencie maszyne (drust theta)... i co ? ten sam plik wychodzi gorzej (testowy z fotosite) (nie tylko moja opinia pokazywalem dwom osobom) niz w "amatorskim fotolabie" lab-net... jak sie popatrzy z lupa to widac np. pewne bledy maszyny (paskowania), a cena odbitki w wawie 15x20 cm 2,6 PLN, w lab-net ... 1,20 . Ogolnie bardzo polecam www.lab-net.pl bo sa naprawde dobrzy i trzymaja parametry.
    Co do 800 iso - odszumianie wynalazkami tylu ninja noise - efekt zly - siada szczegolowosc i plastycznosc i ostrosc. Usunac tylko Color Noise przy wywolywaniu z rawa. Aczkolwiek moze za ostro odszumialem, aczkolwiek nauczony wczesniejszymi doswiadczeniami odszumialem b. malo.
    Kolejna sprawa (to juz byla 3 korekta odbitek) - ustalenie mocnej czeni, tam gdzie jest np. cien nie nalezy bac sie czarnej plamy, ja przy puszczaniu 3 korekty odbitek wzialem curves w PS i ustalilem czarna pipetke na 2-2 ( w sensie kazdy kanal na 2), albo i czasem na zero (trzeba poproboiwac, rozne zdjecia roznie reaguja). Potem klikalem czarna pipetka na cien (tam gdzie bylo np 3 R, 6 G, 2 B - wartosci rgb oczywiscie). to dawalo mi ustalenie cieni na czern (2 r, 2 g, 2 b) - w niektorych zdjeciach bardzo to poprawilo kontrast.
    Sorki, dostalem telefon, musze spadac.... moze jutro walne jeszcez jakas rade, a tak na szybko - porobic pliki z roznym wyostrzaniem, z odszumianiem i bez, i wyslac do labu. Tutaj nie ma przebacz, czlowiek sie uczy na bledach - robie odbitke, co nie pasuje zmieniam i jeszcez raz.
    Napisz czego nie rozumiesz to jasniej wytlumacze, moze z domu.
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Też wywołałem 15x20 z ISO 800 i tylko odszumianie w RAW i jestem zadowolony
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Zrobilem sporo fotek na iso 800 bez lampy przy swiatlach zarowych ( mocne) i po odszumieniu- lekkim fotki byly dobre. Niektorych nie odszumialem - te mocniej naswietlone.
    Obrabiam RAW tylko w Olympus Studio, rzadziej konweruje do TIFF a pozniej w PS, tylko te
    ktore maja jakas wartosc, w sumie niewielki procent. Nie dostrzeglem by efekty z Olympusa Studio byly gorsze niz w innych programach, a wydaje mi sie, ze lepsze???
    Szczegolnie podglad fotek na ekranie daje fajne efekty, zywe kolry, dobra ostrosc itp. nie to co w przegladarkach.
    Czesc.Ch.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    robiłem ISO800 z Dziadka na formacie 45x30 i było spoko - nie idealnie ale nieźle. oczywiście, lab-net.pl

tak w ogóle to nieźle się nakręcacie w tym wątku a tu trzeba monetę na nowe body szykować.