Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 154

Wątek: gdybanie.... profi czy nie profi

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Zoom, fajny masz tekst pod postami .

Napisałem profi (to tylko nomenklatura), ale wydźwięk mojego postu jest chyba jasny. E1 nie był i nie jest sprzętem profesjonalnym. Choć tak nazwali go inżynierowie z Olympusa, ale to było myślenie życzeniowe. Życie pokazało, że nie jest profi, bo jak wspomniałem w poprzednim poście, rynek profesjonalny nie kupił E1.

Aparat posiada kilka cech charakterystycznych dla kamer profesjonalnych. Ale jego wady (pisałem o nich w poprzednim poście) plasują go na półce niższej niż profi. I jak już dwa razy napisałem życie pokazało, że nie jest profi (bo nie trafił do profi, tylko do amatorów).

Żeby być precyzyjnym, najlepiej pisać, że E1 to sprzęt półprofesjonalny (znowu nomenklatura ).

ps. Jak powiedział Wielki Szu - "Niech się nazywają złodziejami, byle tylko nie kradli". Fakt jest taki, że niezależnie od tego jak nazywamy E1, jest to bardzo fajny aparat, którym można robić profesjonalne zdjęcia. Podobnie jak innymi aparatami...

ps. Używając skrótu myślowego nadal będę pisał o E1, że jest profi.

Pozdrawiam wszystkich
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Używając skrótu myślowego nadal będę pisał o E1, że jest profi.
    I tego się trzymaj
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s

Ja tam też wczoraj widziałem wojskową, potem kolega blacha prawdopodobnie zmienił...
    To zle widziales, mam tyle wspolnego z wojskiem ,co ksiadz z sexbiznesem.

Jeśli będzie posiadał cechy sprzętu profesjonalnego będzie nim niezależnie od ceny.
    Choc jedno madre zdanie (z pozoru) , gdyz w kontekscie wypowiedzi Zooma, jest to przyznanie racji mojej wypowiedzi (pewnie tego nie zamierzal,ale niezrozumial kolejnego zdania)...

Z zalem musze przyznac,ze poziom niezrozumienia przez zooma przekazu pisanego powaznie mnie zasmucil...do tego stopnie,ze stwierdzilem,ze czytajac-improwizuje.

Niezrozumieniem przykladu Apolla,wrecz mnie rozbawil i zazenowal zarazem.

Przyznaje sie tym samym,ze nie mialem racji co do migawki E1-jest to niewatpliwa wielka zaleta tego aparatu,jej wytrzymalosc bije na glowe pozostale firmy.

Ale na tym sie koncza nowatorskie technologie w tym aparacie.
    Zoomie, popros kogos aby przeczytal ci w slowniku definicje pojecia "profesjonalny" a potem aby ci ja wytlumaczyl.
    Nastepnie wycisz sie, skup,kup sobie paluszki i chrupiac je,przemysl czy aby Blacha nie mial racji,ze profesjonalny oznacza "byc na najwyzszym poziomie" a E1 jest juz po porstu bardzo dobry,ale nie jest juz WZOREM.

Igrabun---
    Ba! W Foto Relax na tyłach warszawskiej Galerii Centrum zdjęcia paszportowe robią jakimś małpiastym Canonem. Typowy sprzęt profesjonalny. Świetna definicja!
    Zapewne nie poswieciles nawet chwili,aby pomyslec,kto aby jest prawdziwym autorem tej tezy ktora tak wysmiales.
    Poszukaj w googlach. Zarumienisz sie .

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blacha
    Cytat Zamieszczone przez luc4s

Ja tam też wczoraj widziałem wojskową, potem kolega blacha prawdopodobnie zmienił...
    To zle widziales, mam tyle wspolnego z wojskiem ,co ksiadz z sexbiznesem.
    No to może jestem ślepy, przyznaje, że czasami mi się to zdarza. Ale co do tego drugiego to nie byłbym tego taki pewien...
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mozna spotkac opinie ze nikon d70 jest profi...
    Niedawno bawilem sie e-330. Nie jest to aparat profi, ale w fotografii stolowej (np. produkty, reklama) dzieki LV bije na glowe wszystkie inne aparaty (moze oprocz hasela itp srednioformatowcow). No wiec mozna tym aparatem zarabiac (choc nie jest profi).
    A czy E-1 jest profi? Dla mnie osobiscie jest. Zarobilem nim spokojnie na E-X (tylko gdzie ta kasa :/). No wiec jest profi - bo zarobil na siebie. Czy nikon d-70 by nie zarobil ? zarobil by, ale mialbym z nim duzo wiecej pieprzenia i stresu ze nie da rady.
    Czy lada samara jest samochodem sportowym jak np. porsche? Oczywiscie ze nie, jednak masa lad samar jezdzi na rajdach samochodowych na calym swiecie i kiedys Andrzej (lub Grzegorz) Baran zdobyl na niej mistrzostwo Polski. No ale przeciez Lada samara nie jest samochodem sportowym!
    Wezcie pod uwage ze poza granicami polski ludzie kupowali E-1 jak byl drogi. I czesto kupowali go zeby zarabiac. Czyli w celach profesjonalnych.
    Jedno jest pewne: E-1 ma wysmienita jakosc zdjec i w 80% zastosowan zarobkowych sprawdza sie znakomicie. (czyli do uprawiania profesji fotografa).
    Pozatym ma zlacze PC do lamp blyskowych - a to cecha aparatow profesjonalnych

Dodaj jeszcze ze wzor wszystkich aparatow profi (czyli markII) byl jedynym aparatem ktory swego czasu wygral na jakosc odbitki w magazynie Amateur Photography z E-1. A mark ma 3 razy wiecej pixeli i wieksza fizycznie matryce. O czyms to swiadczy.
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Panowie - profi - nie profi trochę dysputa pozbawiona sensu. Oczywiście można mówić o pewnych kryteriach sprzętu foto jak jakość wykonania, zdjęć, osiągi itp. i z pewnością znajdziemy puszki spełniające te kryteria. Często jednak owe aparaty są w posiadaniu pasjonatów technicznej strony fotografii, którzy nimi nie uprawiają działalności zarobkowej. Pomijam też szpanerów/pozerów, którzy kupują sprzęt żeby sobie podnieść mniemanie o samych sobie bądź prestiż wśród znajomych... - myślę, że w krajach gdzie ludzie nieźle zarabiają to dość popularna motywacja zakupu. Mają sprzęt profi, żadnego pojęcia o fotografowaniu i trochę rozczarowań na swoim koncie...
    Z drugiej strony z różnych względów (nie tylko finansowych) ludzie robią profi fotki sprzętem amatorskim. Jeden człowiek fotografujący dla Magnum używa Olka C-5050 i 8080...
    Znam przypadek robienia fotek na sprzedaż kompaktem Fuji - jako sprzętem dyskretnym...
    Czasem producenci określają przeznaczenie własnego produktu w sposób trochę naciągany - w instrukcji do Canona eosa 50e była wzmianka, że aparat jest przeznaczony dla zaawansowanych amatorów oraz fotografów zawodowych...
    Nie ma sztywnej granicy - profi - nie profi i nie ma sensu się kłócić czy dana puszka jest profi czy nie - np. Canon 5D - profi czy nie? Poza tym nawet o niektórych kompaktach sie mówiło - półprofesjonalne - np. seria G Canona...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Przyznaje sie do pomocnictwa w zrobieniu dna z tego watku (art.18 par3kk).
    Moje ,najwyrazniej odosobnione zdanie, na temat E1 , nie zmienia faktu,ze chetnie stalbym sie posiadaczem tej maszyny.

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Trochę dziwna i mało zrozumiała wydaje mi się ta dyskusja. Sprzęt profi oznacza po prostu highend na chwilę obecną dla danej grupy użytkowej. Wiadomo, że inne wymagania będzie miała osoba focąca w studiu, inne fotoreporter. To dlatego w Canonie 12Mpxl 5D jest profi (studio) jaki i 8Mpxl 1DMkII (reportaż). Canon, dostarczając rozwiązania dla rynku zawodowego ma zróżnicowanie sprzętu w tym sektorze, dostosowując aparaty do potrzeb.
    System Olympusa nie dysponuje takim zaangażowaniem w owym obszarze, dlatego rodzą się dziwne mity. E500 to puszka jak najbardziej amatorska. E1 - profi. Dlaczego? Powód jest jeden. Jest to puszka, któa działać powinna w każdych warunkach. Bez problemu można nią rozbić zdjęcia w skrajnie niskiich temperaturach focąc love story niedźwiedzi polarnych, by następnego dnia przedzierając się przez wilgotną dżunglę amazońską polować striptiz anakondy. Taki aparat ma po prostu działać i nie przeszkadzać w robieniu zdjęć. To nie jest sprzęt do głaskania i mamrotania pod nosem my precious, tylko od tego, by można go było wrzucić do samochodu np. marki Tarpan i przejechać się po Polskich drogach bez obawy, że Panie kierowniku, temu misiu oko odpadło.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Przerywając wasze PROFFFi rozważania napomknę, że własnie widziałem Dennisa Coopera (chyba tak się pisze) robiącego zdjęcia na meczu NBA Olympusem E-1
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Trochę dziwna i mało zrozumiała wydaje mi się ta dyskusja. Sprzęt profi oznacza po prostu highend na chwilę obecną dla danej grupy użytkowej. Wiadomo, że inne wymagania będzie miała osoba focąca w studiu, inne fotoreporter. To dlatego w Canonie 12Mpxl 5D jest profi (studio) jaki i 8Mpxl 1DMkII (reportaż). Canon, dostarczając rozwiązania dla rynku zawodowego ma zróżnicowanie sprzętu w tym sektorze, dostosowując aparaty do potrzeb.
    System Olympusa nie dysponuje takim zaangażowaniem w owym obszarze, dlatego rodzą się dziwne mity. E500 to puszka jak najbardziej amatorska. E1 - profi. Dlaczego? Powód jest jeden. Jest to puszka, któa działać powinna w każdych warunkach. Bez problemu można nią rozbić zdjęcia w skrajnie niskiich temperaturach focąc love story niedźwiedzi polarnych, by następnego dnia przedzierając się przez wilgotną dżunglę amazońską polować striptiz anakondy. Taki aparat ma po prostu działać i nie przeszkadzać w robieniu zdjęć. To nie jest sprzęt do głaskania i mamrotania pod nosem my precious, tylko od tego, by można go było wrzucić do samochodu np. marki Tarpan i przejechać się po Polskich drogach bez obawy, że Panie kierowniku, temu misiu oko odpadło.

I to kwintesencja tej dyskusji .
    Ja wiem, że każdy chciałby być profi ale nie nakręcajmy sie tak bardzo proszę,
    to nie Canon Board