Strona 13 z 32 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 313

Wątek: Maestro1984 do oceny

| OlyJedi Awatar Maestro1984
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dzięki za rozpętanie dyskusji między dwoma użytkownikami po których tego się spodziewałem Też właśnie miałem wrażenie że trochę "przeprostowałem" i zaczęło uciekać w prawo... Może rzeczywiście niepotrzebne prostowanie - dzisiaj wrzucę prawie oryginał (lekko przekadrowany i sami ocenicie czy jednak lepiej nie prostować ). Dość mocno zdjęcie wyciągałem w górę żeby ludziki były w miarę naturalne, ale i tak wyszły mi jakieś grubiutkie mimo że uciekłem do formatu 3/2. Może rzeczywiście przy tak wysokim budynku naturalniej wygląda jak budynek się krzywi...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Portrety w Twoim wykonaniu bardzo ładne, z sporą dawką naturalnego oświetlenia które w bardzo symaptyczny sposób przedstawiło modelki. Z ogólnych zasad moża było pokusić się o wytuszowanie pieprzyków, podostrzenie oczu, ust, delikatne zmiękczenie cery do których to czynnosci wcześniej czy później się przekonasz. Jedne z bardziej sympatycznych to portret dziewczyny leżącej na ławce gdzie kadr bardzo wpadł w oko. Kościół Mariacki fajnie przedstawiony.
    pozdrawiam Wiejo

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dzięki wszystkim za odwiedziny.
    Wiejo pieprzyków za bardzo nie chciałem ruszać - uważam że jest to charakterystyczne dla tej dziewczyny i po prostu ich usunięcie od razu rzuciłoby się w oczy (przynajmniej dla ludzi którzy ją znają i dla niej samej zresztą również). Zmiękczenie cery rzeczywiście mogłoby się przydać, szczególnie przy zdjęciach robionych 50 - z tego co zauważyłem dość ostro ten obiektyw potrafi wyciągać to czego ludzkie oko nie zauważa...
    Cieszę się że podoba się zdjęcie na ławce, które dość mocno wyciągałem jeśli chodzi o ostrość - nie do końca udało mi się utrzymać ostrość przy mocno otwartej przysłonie (ciągle moje trzęsące się ręce nie potrafią utrzymać ostrości przy ustawieniu przysłony na 2 ).
    Przy robienie zdjęcia Mariackiego bardzo spodobało mi się padające światło już powoli zachodzącego słońca
    Ostatnio edytowane przez Maestro1984 ; 26.04.10 o 09:04

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    A ja dodam od siebie w kwestii architektury i krzywienia sie
    Ostatnio rozmawialem z fotografikiem starej daty, wieloletnim i padlo wlasnie (m. in.) na kwestie foto architektury, perspektyw, krzywienia sie itp., itd. Czlek ten stwierdzil, ze owszem prostowanie ma sens, ale nie zawsze. Czasem kiedy stoimy blizej budynku, albo sam budynek jest wysoki, a chcemy go ukazac w miare calej bryle lepiej zostawic krzywy, a zdjecie strzelac tak jakbysmy sami patrzyli na budynek, z zadarta glowa, troche przekrzywiona w lewo/prawo. Ponoc takie ujecie oddaje sposob patrzenia czlowieka na wysokie budynki.
    Chodzi o cos takiego:
    Téléchargement de photo Flickr : PC020190_@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3168/3108673984_53a075f3cb_d.jpg@@AMEPARAM@@3108673984@ @AMEPARAM@@53a075f3cb

I teoretycznie chyba to fakt, bo pozniej wyczytalem cos podobnego w dosc starej juz publikacji (lata 70-te) dot. kompozycji w fotografii. O ile mnie pamiec nie myli to autorstwa Witolda Dederki

Tom
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Tak jak obiecałem wcześniej dodaję Mariackiego prawie nieobrabianego (minimalne wykadrowanie no i oczywiście zmniejszanie i wyostrzanie), wydaje mi się że jednak przydałoby mu się lekkie prostowanie, choć może w mniejszym stopniu niż to zrobiłem. To już pozostawiam waszej ocenie
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4245128_zmniejsz_bezprost.jpg
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	206,7 KB
ID:	32436  

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Maestro1984 Zobacz posta
    Tak jak obiecałem wcześniej dodaję Mariackiego prawie nieobrabianego (minimalne wykadrowanie no i oczywiście zmniejszanie i wyostrzanie), wydaje mi się że jednak przydałoby mu się lekkie prostowanie, choć może w mniejszym stopniu niż to zrobiłem. To już pozostawiam waszej ocenie
    Kiedys podobne ujecie robilem,jak ten czas leci

Alleg_pl
    Gość

Lekkie? panie kurde...

Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Popiram Twoje stanowisko i nie namawiam. Ja także preferuję bardziej w stronę natury oddanie twarzy. Wypada życzyć tak trzymaj, ale czy panoszący sie trend przetrzymasz?
    pozdrawiam Wiejo

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dzięki ludzie za odwiedziny

Czyli widzę że zdania co do prostowania są podzielone, tak więc już nie wiem jak lepiej . Wiem że w swojej wersji wyprostowanej trochę przesadziłem z prostowaniem - zaczęła się wieża wyginać w prawo... Wydaje mi się że jednak wersja prostowana lepiej wygląda, choć może by jednak zostawić lekką krzywiznę? Widzę że Mirek też wolał kościół wyprostować, a miejsce do zrobienia zdjęcia widzę że wybrałem podobne
    Wiejo jak widać na wcześniejszych zdjęciach też już zacząłem "eksperymentować" z wygładzaniem, usuwaniem niepotrzebnych elementów itp. ale tu po prostu uznałem że jest to zbędne, po prostu nie fotografuję "dziewczyn z okładki"

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Kiedys podobne ujecie robilem,jak ten czas leci
    Mam nieodparte wrażenie, że to Twoja wizja zdjęcia Maestro. Nie dość, że stałeś w tym samym miejscu, to jeszcze księżyc był w tym samym miejscu?
    ...wydaje mi się że jednak przydałoby mu się lekkie prostowanie, choć może w mniejszym stopniu niż to zrobiłem.
    Lekkie!
    Wydaje mi się, że w tym ujęciu nie należy kościoła (zbieżności) całkiem prostować. MZ tak wystarczy.
    PS
    Zdjęcie lekko obróciłem (czego ślady widać w dolnych rogach) aby środek kadru był pionowo.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	k_mariacki.jpg
Wyświetleń:	64
Rozmiar:	183,1 KB
ID:	32483  
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA