wiec wstukaj sobie w google cos w stylu "jak prostowac perspektywe w PS CS2' i studiuj poradniki, potem cwicz na fotach![]()
wiec wstukaj sobie w google cos w stylu "jak prostowac perspektywe w PS CS2' i studiuj poradniki, potem cwicz na fotach![]()
Olympus E420 + 14-42 + 40-150 + 70-300 + duuuuzo checi
Nie jest to super trudne. Tj. samo dojście i zrozumienie co i jak. Inną sprawą jest potem dobrze wyprostować :P Tutaj sprawa się troszkę komplikuje![]()
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
Chwilkę się pobawiłem prostowaniem zdjęcia tego które najbardziej razi perspektywą (Rynek Wrocławski) i coś takiego mi wyszło:
Co o tym sądzicie?
no ja mysle ze dobrze Ci poszloskalowales zdjecie po prostowaniu perspektywy? mam na mysli to, czy "wyciagales" je do gory lub do dolu, zeby nie bylo splaszczone? no i jak Tobie samemu podoba sie zabawa z prostowaniem?
![]()
Trochę ciągnąłem do góry - jakieś śmiesznie małe budynki mi wyszły zaraz po prostowaniuA poszedłem trochę na łatwiznę z prostowaniem bo użyłem narzędzia "kadruj" (chyba prościej się nie da, choć mam wrażenie że jest coś lepszego czego odkryć jeszcze nie odkryłem
) - akurat poradnik z użyciem tego właśnie narzędzia znalazłem
PS. Nie wiem czy nie przesadziłem z podbijaniem nasycenia...
wiec sądzisz ze oplacalo sie poszperac za poradnikami w necie?po wyprostowaniu perspektywy zawsze splaszcza zdjecie, to normalne, wiec trzeba odpowiednio przeskalowac, zeby wygladalo normalnie
![]()
Nie zawsze.
Jeżeli prostujesz, rozciągając górę tak- spłaszcza zdjęcie w pionie. Natomiast można prostować, ściskając dół. Wtedy zdjęcie rozciąga się w pionie.
Wniosek jest taki, że najlepiej tyle samo rozciągać górę, ile ścisnęliśmy dół (lub odwrotnie)
Nie wiem co nazywasz przeskalowaniem, ja po wyprostowaniu perspektywy, jeżeli zdjęcie jest spłaszczone (przed zatwierdzeniem prostowania, tym samym narzędziem), rozciągam je w górę lub w dół do uzyskania właściwych proporcji. Dopiero wtedy zatwierdzam prostowanie.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Najgorsze to w tym wszystkim jest moja nikła chęć do siadania przy komputerze dla rozrywki (w końcu fotografią się tylko bawię) - po 8 godzinach w pracy ja mam komputera serdecznie dość
No i mała seryjka krajobrazu pozimowego (tak myślałem w dniu w którym robiłem te zdjęcia, lecz już wieczorem okazało się że zima niestety wróciła...) Parku Reptowskiego:
28. 29. 30.
Jak zwykle zapraszam do komentowania, wytykania błędów itp...
Jeżeli ktoś ma wizję pokazania zdjęć "inaczej" to również zapraszam do przedstawiania swoich wizji![]()
Ostatnio edytowane przez grizz ; 14.03.10 o 23:23 Powód: na zyczenie
Serduszko takie ladne, ale szkoda drzewa...
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO