o prosze, helmuth mnie wyprzedzili mnie pewnie gorzej wyszlo
ale o to wlasnie chodzi maestro, zeby tam gdzie trzeba, bylo prosto
![]()
o prosze, helmuth mnie wyprzedzili mnie pewnie gorzej wyszlo
ale o to wlasnie chodzi maestro, zeby tam gdzie trzeba, bylo prosto
![]()
Olympus E420 + 14-42 + 40-150 + 70-300 + duuuuzo checi
Dzięki za komentarze i podpowiedzi, będę starał się stosować do podpowiedzi. Ale mam wrażenie że zarówno helmuth jak i Tomashhh wyciągnęli aż za bardzo te budynki - teraz jakby się chyliły do przodu (chyba że coś mnie wzrok oszukuje...)![]()
Przy okazji dzięki wszystkim za odwiedzenie wątku.
Chyba będę musiał się przerzucić głównie na ławkichoć szczerze mówiąc bardziej chciałem iść w stronę portretu
![]()
Ostatnio edytowane przez Maestro1984 ; 10.03.10 o 19:40
Fajnie wyłapałeś te odbicia i to się podoba. Jak już pisano do ciekawego kadru potrzeba jeszcze trochę obróbki i bedzie znacznie lepiej. W stronę portretu idź ale jak sie ociepli bo widok tak zmarznietej modelki nie jest optymistyczny.
pozdrawiam Wiejo
MSZ: wybacz Helmuth, ale oryginał (nr 14) drugiego zdjęcia bardziej mi się podoba; bardziej naturalny jest; po Twoich poprawkach to nie bardzo wiem, o co w tym zdjęciu chodzi i czy to wogóle zdjęcie jest.
A oprócz tego to jeszcze zdjęcie nr 18 mi się podoba - fajna perspektywa.
Nawet jeśli stoimy obok siebie, nie musisz widzieć dokładnie tego, co ja... Zapraszam do mojego wątku.
Dzięki za kolejne pojawiające się komentarzeCo do zdjęcia nr14 - zgadzam się z michalzolnowski - jakoś przeróbka helmuth'a do mnie również nie przemawia, powiem że nawet próbowałem uchwycić cały budynek w którym odbijał się kościół, niestety trochę mnie przerażała i nadal przeraża wizja konieczności prostowania zdjęcia po użyciu obiektywu z krótszą ogniskową (pewnie jak się nauczę narzędzia to jeszcze będzie okazja wykonać podobne zdjęcie już z całym budynkiem
).
Jako, że znalazłem trochę czasu na pobawienie się PSem, porobiłem obróbkę zdjęć, które na pierwszy rzut oka jakoś mi nie pasowały, teraz jednak stwierdziłem że można je zamieścić do oceny![]()
Kilka portrecików (skorzystałem z trochę lepszej pogody i może już na nich aż tak zmarzniętej modelki nie widać):
23. 24. 25. 26. 27.
No i jedno pseudo macro:
28.
Zachęcam do komentowania, pochwał jak i wytykania błędów
Pozdrawiam.
Jak dla mnie 24. podoba sie najbardziej jak mam wybierac...![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
25 fajnie by było w pionowym kadrze zobaczyć![]()
28 fajne![]()
Nie gniewam się, masz prawo mieć swoje zdanieChcesz powiedzieć, że w oryginale wiedziałeś a po poprawkach już nie? Co w/g Ciebie jest nie tak?
Dokładnie o to samo co autorowi (chyba)- pokazanie odbicia kościoła w szklanej elewacji. W poście przedstawiłem moje zdanie na ten temat. Zdjęcie wyprostowałem i wykadrowałem tak aby pozbyć się niepotrzebnych (MZ) fragmentów elewacji.
Zależy co Twoim zdaniem jest a co już nie jest zdjęciem. Jeżeli Twoim zdaniem, tylko to co wyszło z aparatu jest zdjęciem, to to co ja pokazałem już zdjęciem nie jest.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
wizja koniecznosci? a kto narzuca Ci takowa koniecznosc?nikt
przedstawiasz zdjecia w sposob taki, w jaki uwazasz
a co do prostowania i robienia zdjec na krotkiej ogniskowej, czyli na szerokim kącie, to nie boj sie, tylko cwicz owo prostowanie, "zdejmowanie" beczki itp. to naprawde nic strasznego, znajdziesz w necie mnostwo instrukcji, chociazby do samego PS-a i to chyba wlasnie najwiecej do PS-a
takze dla chcacego nic trudnego Maestro
a z ostatniej wrzutki to jak dla mnie naj jest 28, bo portretow nie podejmuje sie oceniac, nie znam sie na nich
![]()
Olympus E420 + 14-42 + 40-150 + 70-300 + duuuuzo checi
24, na 25 mogłoby być trochę szerzej - kadr w pionie.