Ławka świetna!
Ławka świetna!
Jako że w ten weekend udało mi się wybrać do Wrocławia i mimo że pogoda nie do końca była taka jak sobie wyobrażałem, udało mi się zrobić kilka zdjęć. Jak zwykle proszę o ocenę, jako że lekko również poPSułem (głównie nasycenie i ostrzenie) proszę o zwrócenie uwagi również na ten element
Na początek 4 zdjęcia:
14. Jedna z fasad Katedry św. Marii Magdaleny odbijająca się w pobliskim budynku.
15. Widok od ściany wschodniej (jeżeli się mylę to proszę o poprawę) na Rynek Główny.
16. Kościół Dominikański (bodajże św. Wojciecha) odbijający się w na fasadzie Galerii Dominikańskiej.
17. Kościół Dominikański bardziej składany w puzzle.
Pozdrawiam![]()
16 troche krzywo1 zdjecie z setu jakos mi sie najbardziej podoba
![]()
Tak zdjęcie nr 14 najlepsze z serii![]()
e520 + 14-42 + 40-150
Mój wątek -> http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=71233
Mnie również 14 najbardziej przypadłą do gustu, 15 może być, dwa kolejne wg mnie dziwne kadry.
MZ 14 najlepsze, ale Maestro poszperaj w necie o prostowaniu perspektywy, bo budynki leca w rozne stronynr 15 mam zwlaszcza na mysli
Ostatnio edytowane przez Tomashhh ; 10.03.10 o 14:27
Olympus E420 + 14-42 + 40-150 + 70-300 + duuuuzo checi
Jak dla mnie rowniez 14.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Dzięki za komentarze. Próbowałem 15 prostować narzędziem "korekcja obiektywu" ale zaraz musiałbym dół ciąć i zaczęłaby wychodzić panorama, czego nie chciałem.
Jeszcze kilka zdjęć z Wrocławia. Jak zwykle zachęcam do komentowania:
18. "Zabytki" Psiego Pola (dzielnica Wrocławia jakby ktoś pytał)
19. Coś dla miłośników "okienek"
No i na koniec portreciki:
21. 22.
Pozdrawiam![]()
Masz dar do robienia zdjęć ławkom![]()
e520 + 14-42 + 40-150
Mój wątek -> http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=71233
Filtry > Korekcja obiektywu?
Zabrałeś się do tego niewłaściwym narzędziem. Wygodniej jest Obraz > Przekształcenie > Zniekształcenia. Tu możesz "ciągnąć" każy róg i przekaszać każdy bok z osobna a więc skuteczność prostowania jest większa (zał 1). Korekcja obiektywu najlepiej sprawdza się przy korekcji zniekształceń obiektywu typu beczka czy poduszka.
Pomysł na odbicia miałeś dobry, niestety kadry kiepskie. Jeżeli masz takie "czyste" odbicie, niezakłócone elewacją, jak na 14, skup się na samym odbiciu. Nie pokazuj elewacji a te fragmenty, które muszą być w kadrze, staraj się wyprostować (zał 2)
W zdjęciach, gdzie elewacja zajmuje znaczną powierzchnię zdjęcia, staraj się pokazać właśnie tą elewację. Odbicie jest tu raczej drugorzędnym elementem
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA