Strona 20 z 32 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 313

Wątek: Maestro1984 do oceny

| OlyJedi Awatar Maestro1984
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Tak masz rację że to Orla (od strony Krzyżnej). Też jeszcze się szlakiem tym nie przeszedłem - przechodziliśmy tylko przez przełęcz Krzyżne i postanowiłem spróbować wykonać jakąś panoramkę

Tu akurat poszczególne składowe zdjęcia robione "z ręki" (akurat w ten dzień jakoś mnie nie naszła chęć brania statywu, czego pożałowałem przy składaniu panoramki , akurat w drodze na tą przełęcz nie uświadczy się żadnego łańcucha, drabinki czy też klamer) stąd też trochę aparat uciekł mi w poziomie i musiałem ciąć znaczną część góry i dołu (o dziwo pion udało się w zadowalającym stopniu utrzymać).

Ale powiem Ci, że moja 510 z kitami "zadowoli się" najtańszym i przy okazji mało zajmującym miejsca i mało ważącym statywem, stąd też nie było problemu aby brać statyw na łańcuchy (kwestia to dobrze zamocować go do plecaka, ewentualnie też włożyć do środka, zdarzyło mi się wejść z nim np. na przełęcz Kozią gdzie już zabezpieczeń w postaci łańcuchów jest sporo...). Inna sprawa że MZ do robienia panoramy nie jest potrzebny jakiś wysoki statyw - kwestia żeby można było obracać głowicą w poziomie

| OlyJedi Awatar rol6
    Mieszka w
    Skórzewo/Poznań
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    W drodze na Krzyżne faktycznie nie ma żadnego ubezpieczenia, a Twoja panorama robiona z ręki, dzięki temu nabiera dodatkowej wartości, ponieważ mimo, że przesunięcia miałeś nie tylko w poziomie, ale również w pionie to dobrze wyszła.

Co do statywu to w zeszłym roku wchodziłem na Zawrat od strony Czarnego Stawu Gąsienicowego. Ubezpieczeń jest tam sporo, statyw miałem podpięty do torby biodrowej więc specjalnie nie przeszkadzał.
    Jednak nie spotkałem tam nikogo kto dźwigałby statyw.

Tak na marginesie to nie polecam na trudne szlaki zestawienia plecak do ekwipunku i jedzenia/picia i torba biodrowa do sprzętu foto - gdy robi się bardzo stromo to nie jest to komfortowe zestawienie. Dlatego w tym roku sprawiłem sobie duży plecak foto, który pomieści również dodatkowe ciuchy oraz jedzenie i picie.
    OMD, kilka puszek i wiadro słoików

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Masz rację że raczej tam u góry ludzi ze statywami niewielu się spotykało, choć nawet na dole takich ludzi też raczej nie widziałem... Może to dlatego, że jak ja byłem na górze (a było to ok. 12/13) to już fotograf któremu zależało na świetle był na dole lub dopiero się wybierał

Ja nosiłem małą torbę (aparat z założonym obiektywem max 40-150 - w wersji nowszej, nie wiem czy ze starszym bym zmieścił ) przypiętą do paska - łatwiej wyciąga się w aparat w miejscach gdzie zdjęcie plecaka jest prawie niemożliwe. Drugi obiektyw sobie leżał w plecaku.

| OlyJedi Awatar rol6
    Mieszka w
    Skórzewo/Poznań
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Ja miałem trochę ciężej

E-3 ze standardem czyli 14-54, a do tego na krajobrazy 9-18 i na ewentualne zwierzaki 70-300, o filtrach zapasowych bateriach nie wspominam - wszystko w torbie biodrowej. Jeszcze Slik 330 DX. Ważyło to trochę, ale dałem radę.

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Po górach czas na powrót do portretu - tym razem trochę walki ze światłem błyskowym. Proszę o komentarze

64.

65.

66.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Pierwsze najfajniejsze. Swiatło się w oczy nie rzuca.

W drugim paskudnie się skóra błyszczy. Wyłania się też coś z tła, ale zdecydowanie za mało zdecydowanie - albo to bardziej wydobyć, albo zaciemnić.

Trzecie - Ostre, wyraźne światło, odbłyski na skórze - niefajnie. Doświetlasz też twarze dodatkowo, bo zarówno na tym jak i na poprzednim mają zupelnie inny kolor niz reszta ciała.
    I ułożenie nogi modelki... piętą w górę! Zawsze w górę. Łydka wyszła paskudnie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dzięki grizz za komentarz. Właśnie nie wiem z czego wynika ten "numer" z twarzą, wszystko robione przy jednym źródle światła - lampa rozpraszana przez parasolkę (ewentualnie dodatkowo kontra lampą odbitą od blendy, nie zastosowana przy 65). Może to kwestia makijażu?
    Co do trzeciego i odblasków - osłabiać źródło światła czy może próbować usunąć je na komputerze (choć ta sztuka jest dla mnie jeszcze obca)?

| OlyJedi Awatar rol6
    Mieszka w
    Skórzewo/Poznań
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Wypowiadałem się w temacie górskim wypowiem się również w temacie portretowym.

Mnie również pierwsze najbardziej się podoba. W drugim i trzecim zwraca uwagę błyszcząca skóra, co nie wpływa korzystnie na odbiór foty.

Na marginesie, to zazdroszczę równorodności modelek.

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rol6 Zobacz posta
    ...Na marginesie, to zazdroszczę różnorodności modelek.
    Różnorodność wzięła się tylko z tego, że było to spotkanie w większym gronie, jak można zauważyć na poprzednich moich zdjęciach to na większości występuje tylko modelka nr 1 no i 2 też się pojawiła w jednej serii zdjęć

Dzięki za komentarz

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Oj dawno nic nie wrzucałem. Jako że zaczyna się powoli robić zimowo to dziś zaproponuję Anię w jesiennych barwach.

67.