Mi się podoba. Przepał nie razi, za to ładnie wydobył włosy z tła. Ładne światełko na twarzy. Może bym ucięła trochę wyżej na dole. I usunęła paproszki na bluzce. Może to jakaś aplikacja, ale wygląda jak paproszki![]()
Mi się podoba. Przepał nie razi, za to ładnie wydobył włosy z tła. Ładne światełko na twarzy. Może bym ucięła trochę wyżej na dole. I usunęła paproszki na bluzce. Może to jakaś aplikacja, ale wygląda jak paproszki![]()
Pozdrawiam, Jola
To na bluzce to jakaś (o)zdóbka (właśnie miałem dylemat czy retuszować czy nie - obawiałem się że to może być coś czego modelce będzie brakowało na zdjęciu).
Co do cięcia to się zgadzam - skupiłem się na kadrowaniu na szerokość przez co uciąłem dłoń - tu akurat przydałby się format 2/3 bo nie podobałoby mi się jakby z lewej pojawił się kawałek muru![]()
Dziś chciałbym przedstawić wam kilka zdjęć z mojego wypadu w Tatry. Jak zwykle proszę o wszelkie komentarze, zarówno te pozytywne jak i negatywne
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.![]()
Ostatnią serią trafiłeś mnie w czułe miejsce.
Trudno jest oceniać foty miejsc, z którymi jesteś emocjonalnie związany.
Ale postaram się...
56. Zapora w drodze do Kuźnic. Ujęcie z tej strony potoku podoba mi się - ja w zeszłym roku robiłem z drugiej strony. Znając to miejsce mogę w moim odczuciu za bardzo obciąłeś od góry.
57. Fajne ujęcie Giewontu ze strony chyba Upłazu. Jak dla mnie za dużo cieni dają chmury, ale na to nie miałeś wpływu.
58. Hala Gąsienicowa. Standardowe (dobre) ujęcie całości hali i otaczających szczytów od Świnicy do Żółtej Turni. W tym wypadku wolę by chmury były wyżej i pokazały się wszystkie szczyty, ale na to również nie miałeś wpływu.
59. Koń na Hali Pisanej. Jak dla mnie trochę zbyt centralnie i mogłeś uchwycić jeden zaprzęg, lub pokazać więcej "postoju". Druga dorożka w tle mnie nie odpowiada.
60. Tu mnie zagiąłeś..Nie wiem gdzie to jest. Przypuszczam, że Wodogrzmoty Mickiewicza. Woda bardzo fajnie rozmyta, tylko jak dla mnie kadr zbyt ciasny.
61. Wielka Siklawa w Dolinie Pięciu Stawów. Fajnie wyszła tęcza jednak efekt psuje ten duży cień po lewej stronie.
62. Sympatyczna kaczka. Tutaj uwag nie mam.
Generalna uwaga do 56-59 jak dla mnie trochę za ciemne.
Ogólnie bardzo fajne wakacyjne fotki.
Pozdrawiam
OMD, kilka puszek i wiadro słoików
Dzięki za komentarzW zasadzie trafiłeś ze wszystkim (nie jestem pewien tego Upłazu - zdjęcie robione z jednego miejsca na żółtym szlaku prowadzącym z Kuźnic do doliny Gąsienicowej). Teraz kilka moich wytłumaczeń do Twoich uwag
56. To właściwie jest crop z większego zdjęcia obejmującego właśnie górę i trochę boków - postaram się wrzucić wersję nie ciętą.
57. Zgadzam się z uwagą co do ilości cieni - mam chyba gdzieś też zdjęcie przy czystym niebie, ale jakoś wolę te z chmurami
58. Tu podobnie jak w przypadku poprzedniego, zresztą jakoś mi się spodobały te chmury "położone" na szczytach - chciałem szerzej ale nie dało się 14
59. Tu w sumie skupiłem się na tym aby konia ukazać w "śmiesznym ujęciu" - aby głowa była nieproporcjonalna do reszty, jakbym przesunął się w prawo aby wyeliminować drugą dorożkę to mój zamysł mógłby nie wyjść (fakt że może cięcie do 2/3 by pomogło...)
60. Tak to Wodogrzmoty - kadr ciasny przez nierównomierne światło (góra oświetlona słońcem, a dół który pokazałem w cieniu, jako całość wygląda to bardzo nieciekawie)
61. Tu się skupiłem właśnie na pokazaniu tej tęczy, może spróbuje wyciągnąć trochę ten cień, choć może nie będzie się dało...
Jako że miałem szczęście na pogodę a niechęć do wstawania o 4 czy wcześniej to największy mój problem tych zdjęć to światło (duża część robiona w godzinach "niesprzyjających").
PS. Gratuluję spostrzegawczości
PS2. Może jeszcze coś wrzucę jak wybioręPróbuję wymęczyć jakieś panoramy ale coś mi nie idzie
![]()
Ostatnio edytowane przez Maestro1984 ; 23.07.10 o 09:06
To jeszcze taka obiecana przeze mnie panoramka robiona już w całkowicie niesprzyjających warunkach bo ok. 13. Pewnie rol6 wie co to i skąd robioneProszę o podpowiedzi czy można to jakoś jeszcze poprawić
63.![]()
Jak dla mnie to stanowczo za ciasno na górze.
Pozdrawiam, Jola
Bardzo sympatyczna Orlej Perci, w której brakuje trochę nieba.
Interesuje mnie jednak kwestia techniczna. Targałeś ze sobą statyw?
W wysokich górach, na łańcuchach, nie spotkałem jeszcze nikogo ze statywem.
OMD, kilka puszek i wiadro słoików