Strona 18 z 32 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 313

Wątek: Maestro1984 do oceny

Awatar N1ka
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Tak więc korzystałam z Photoshop Elements i po kolei:
    1) zdublowałam warstwę background poprzez komendę ctrl+J
    2) stworzyłam warstę udoskonaleń (czy jak to przetłumaczyć – create new adjustments layer) – znajduje się tez w dolnej części panelu Layers (warstwy) wybrałam warstwę Hue/Saturation (barwa, nasycenie)
    3) z opcji tych (adjustments) wybrałam żółcie – yellows i przesunęłam środkowy pasek saturation (nasycenie) w lewą strone aż uzyskałam pożądany efekt.
    4) złączyłam dwie górne warstwy (czyli kopię background, i warstę hue/saturation)
    Jak zauważysz teraz wszystko na zdjęciu jest pozbawione żółci, nawet listki i kamienie, co moim zdaniem nie jest jeszcze ok więc trzeba teraz się pobawić tak by żółci pozbawić tylko wodę.
    Zatem działając na tych dwoch warstwach.
    5) komenda ctrl+ wciśnięcie ikonki nowej warstwy w panelu Layers (lub po prostu stworzenie pustej warstwy i wstawienie jej w środek
    6) kliknęłam na górną warstwe by ją zaznaczyć/aktywować i wcisnęłam skrót ctrl+g spowodowało to zgrupowanie tej warstwy ze środkową cały efekt zółci jest wtedy przywrócony
    7) teraz klikam na środkową warstwę aktywując ją i wybieram pędzel (klawisz B) odpowiedniej wielkości (może być dość duży) o miękkich końcówkach, wciskam klawisz D tak aby, kolor pędzla zmienił się na czarny.
    teraz po prostu pomalowałam wodę – powoduje to odkrywanie tylko zamalowanych elementów czyli odżółcasz co chcesz
    9) klawisz ctrl+szift+e i wszystkie warstwy się łączą
    10) Potem użyłam jeszcze akcji „warmer”, którą mam zainstalowana a ściągnęłam sobie darmowe akcje ze strony thepioneerwoman (sory, to nie ma być reklama) na kryciu 20%
    Może i pewnie jest łatwiejszy sposób - ja lubię się bawić
    Jeśli coś niezbyt czytelnie napisalam - pisz
    Jeszcze trochę odżółciłam zdjęcie - wstawiam tak sobie bo w poprzedniej wersji jeszcze trochę żółta ta woda
    Pozdrawiam
    Załącznik 35097
    Ostatnio edytowane przez N1ka ; 17.11.10 o 15:24

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Dobry tutek
    Dopracuj go- dodaj kilka screenów dla lepszego pokazania poszczególnych etapów i wrzuć do wątku Jak zrobiłam/łem to zdjęcie?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar modliszqa
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    też się pobawiłam wodą
    nie twierdzę, że lepiej, ale prościej
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5146206_2_800m.jpg
Wyświetleń:	54
Rozmiar:	250,0 KB
ID:	35107  
    Podziel się wiedzą - Ty nic nie stracisz, a inny może zyskać.
    ---------------------------------------------------
    E330 + ZD14-42,ZD35, ZD40-150 i trzy z innej wsi
    pozdrawiam

Jola

| OlyJedi Awatar Maestro1984
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    N1ka dzięki za tutka

no modliszqa też mogłabyś się podzielić swoim "warsztatem"

PS. Miałem jednak większą nadzieję na skupienie się na portrecie

| OlyJedi Awatar bartek86
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Czy świadkowa jest głucho-niemą? Sorry ale ze zdjęcia mi sie takie mam odczucie. Przepraszam jak kogoś uraziłem
    e520 + 14-42 + 40-150
    Mój wątek -> http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=71233

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bartek86 Zobacz posta
    Czy świadkowa jest głucho-niemą? Sorry ale ze zdjęcia mi sie takie mam odczucie. ...
    Absolutnie nie dziwne ułożenie rąk czy coś innego?

Awatar N1ka
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Maestro1984 - sorry za zejście z tematu )
    Helmuth - dziękuję i jeśli tylko Maestro1984 się zgodzi na wykorzystanie zdjęcia (oczywiście z informacją czyje to zdjęcie w takim poście z tutorialem) mogę jak najbardziej wstawić - tu Maestro1984 pytanie do Ciebie o zgodę
    Modlishqa - podoba mi się - podaj proszę Twój sposób - z chęcią poznam łatwiejszy - tak jak pisałam, mój jest na pewno naokoło choć metodę tą można fajnie wykorzystać do różnych innych efektów - retuszu, dodawaniu bluru i innych i w tej kwestii myślę, że może być przydatna D

Natomiast kończąc OT w wątku Maestro1984 - co do portretu - ten nie zwrócił szczególnie mojej uwagi - ani ziębi ani parzy dlatego, uznając, że moje subiektywne odczucie bez konstruktywnej krytyki nic nie wniesie nie komentowałam Pokaż co tam jeszcze pstryknąłeś na tym ślubie))
    Pozdrawiam serdecznie

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez N1ka Zobacz posta
    .... tu Maestro1984 pytanie do Ciebie o zgodę ...
    Oczywiście nie mam nic przeciwko

Co do ślubu to ogólnie jestem średnio zadowolony ze swoich zdjęć - w kościele starałem się nie pstrykać zdjęć szczególnie ze względu na brak odpowiedniego kursu, dodatkowo nie chciałem przeszkadzać właściwemu fotografowi. Natomiast jak wszedłem na salę spotkała mnie dość nieprzyjemna przygoda - rozładowały mi się baterie w lampie (a ja po prostu głupio zrobiłem nie biorąc zapasowych... a planowałem że tu lampa przejdzie chrzest bojowy ). Większość zdjęć pary młodej robiona jest przy okazji ustawiania ich przez fotografa i nie chciałem jakoś przeszkadzać - bardziej pstrykałem w ramach treningu. Teraz zdjęcia męczę obróbką i jak coś mi szczególnie do gustu przypadnie to wstawię w wątek

Co do zdjęcia które wstawiłem to chciałem uzyskać odpowiedź czy idę w dobrym kierunku w obrabianiu zdjęć czarno-białych czy całkowicie to sknociłem...

| OlyJedi Awatar modliszqa
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja po prostu nie znam wszystkich tajników PS i tyle co wymacam - stosuję

W tym przypadku - podobnie jak N1ka - zrobiłam kopię warstwy, na kopii położyłam maskę na wodzie miękkim , grubym pędzlem i zaznaczyłam odwrotność (czyli mogłam pracować wyłącznie na wodzie, a że maska o miękkich brzegach to nie ma takiej ostrej granicy jak wtedy gdybym wodę zaznaczyła różdżką)
    Teraz wcisnęłam - zastąp kolor - kroplomierzem wskazałam ów żółty i zmniejszyłam nasycenie oraz ciut zmieniłam barwę . Później spłaszczyłam i tyle. W zasadzie mogłam pracować na oryginale, bo niczego nie musiałam gumować a i krycie zostało 100% , ale pracowanie na kopii jest zawsze bezpieczniejsze i daje większe pole manewru
    Aha - krycie maski 75% dałam , a kroplomierz miał tolerancję na 99 w tym przypadku (teraz sprawdziłam jakie mi ustawienia zostały)
    Ostatnio edytowane przez modliszqa ; 17.06.10 o 13:35
    Podziel się wiedzą - Ty nic nie stracisz, a inny może zyskać.
    ---------------------------------------------------
    E330 + ZD14-42,ZD35, ZD40-150 i trzy z innej wsi
    pozdrawiam

Jola

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Na odświeżenie tematu coś takiego pod ocenkę:

55.
    Od razu mówię że wiem o przepale z prawej ale mi jakoś nie przeszkadza (wręcz pomaga trochę "zatuszować" osoby stojące w tle...).