Tak więc korzystałam z Photoshop Elements i po kolei:
1) zdublowałam warstwę background poprzez komendę ctrl+J
2) stworzyłam warstę udoskonaleń (czy jak to przetłumaczyć – create new adjustments layer) – znajduje się tez w dolnej części panelu Layers (warstwy) wybrałam warstwę Hue/Saturation (barwa, nasycenie)
3) z opcji tych (adjustments) wybrałam żółcie – yellows i przesunęłam środkowy pasek saturation (nasycenie) w lewą strone aż uzyskałam pożądany efekt.
4) złączyłam dwie górne warstwy (czyli kopię background, i warstę hue/saturation)
Jak zauważysz teraz wszystko na zdjęciu jest pozbawione żółci, nawet listki i kamienie, co moim zdaniem nie jest jeszcze ok więc trzeba teraz się pobawić tak by żółci pozbawić tylko wodę.
Zatem działając na tych dwoch warstwach.
5) komenda ctrl+ wciśnięcie ikonki nowej warstwy w panelu Layers (lub po prostu stworzenie pustej warstwy i wstawienie jej w środek
6) kliknęłam na górną warstwe by ją zaznaczyć/aktywować i wcisnęłam skrót ctrl+g spowodowało to zgrupowanie tej warstwy ze środkową cały efekt zółci jest wtedy przywrócony
7) teraz klikam na środkową warstwę aktywując ją i wybieram pędzel (klawisz B) odpowiedniej wielkości (może być dość duży) o miękkich końcówkach, wciskam klawisz D tak aby, kolor pędzla zmienił się na czarny.
teraz po prostu pomalowałam wodę – powoduje to odkrywanie tylko zamalowanych elementów czyli odżółcasz co chcesz
9) klawisz ctrl+szift+e i wszystkie warstwy się łączą
10) Potem użyłam jeszcze akcji „warmer”, którą mam zainstalowana a ściągnęłam sobie darmowe akcje ze strony thepioneerwoman (sory, to nie ma być reklama) na kryciu 20%
Może i pewnie jest łatwiejszy sposób - ja lubię się bawić![]()
Jeśli coś niezbyt czytelnie napisalam - pisz![]()
Jeszcze trochę odżółciłam zdjęcie - wstawiam tak sobie bo w poprzedniej wersji jeszcze trochę żółta ta woda
Pozdrawiam
Załącznik 35097