W portretach nie znam sie prawie w ogóle. Patrze na głupie szczegóły, makijaż (uczulenie dzięki siostrze) no i czy ładna. Reszta schodzi na drugi plan. A mi sie podobają Twoje zdjęcia portretowe więc jak nikt nic nie pisze więc może jest wszystko ok![]()
W portretach nie znam sie prawie w ogóle. Patrze na głupie szczegóły, makijaż (uczulenie dzięki siostrze) no i czy ładna. Reszta schodzi na drugi plan. A mi sie podobają Twoje zdjęcia portretowe więc jak nikt nic nie pisze więc może jest wszystko ok![]()
e520 + 14-42 + 40-150
Mój wątek -> http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=71233
Cieszę się że się zdjęcia podobają. Ja ciągle próbuję ten temat dobrze rozeznać. Jak na razie według mnie obróbka leży - staram się ciągle gdzieś coś wyczytać, ale z różnym skutkiem (vide post grizz'a). Po prostu staram się ćwiczyć właśnie ten element, ale niestety ze względu na problemy z czasem i jakaś lekka niechęć do siadania przed komputerem po pracy trochę mnie zniechęca.
Jako że ostatnio udało mi się wybrać do Krakowa oraz z okazji tego iż rzadko fotografuję architekturę (może i fotografuję częściej, ale nie jestem zadowolony z wyników) przedstawiam jeden z zabytków Krakowa do oceny, ze zdjęcia tego jestem w miarę zadowolony, oczywiście jest to kolejna próba prostowania mam nadzieję że z w miarę zadowalającym efektem
45 Kościół Mariacki
PS. Może jeszcze coś z wycieczki Krakowskiej dodam, na razie skupiłem się po prostu na tym zdjęciu![]()
sa malutkie odchylki perspektywy. mysle ze tak bedzie lepiej![]()
Olympus E420 + 14-42 + 40-150 + 70-300 + duuuuzo checi
Nie wiem czy w tym wypadku prostowanie perspektywy ma sens. Zdjęcie idealnie wyprostowane a wydaje się, że wieże rozszerzają się ku górze.
Wiem, że sam robię sobie krecią robotę
Wydaje mi się, że prostowanie owszem, gdy stoimy prostopadle do ściany, niezbyt blisko i chcemy pokazać symetrię, przecinanie się pionów i poziomów. Tutaj nie zachodzi żadna z tych okoliczności więc idealnie proste jest jakieś nienaturalne a przynajmniej dziwne. Nie mówię, żeby wcale nie prostować, często zbieżność widziana obiektywem jest większa niż widziana okiem i można ją lekko "poprawić". Jednak z wyczuciem![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
przesadzilem helmuth?![]()
Nie sprawdzałem dokładnie, zakładam, ze jest prosto ale jakoś nienaturalnie wyglądają te wieże. Może gdyby nie było odniesienia do ludzików?![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
prostowalem perspektywe, ale nie "ciągnalem" jej potem do gory lub na dol, moze to przez to?sam juz nie wiem czy sie rozchodza te wieze, czy nie
Pewnie mózg kłamie- normalnie widzi, że wieże się zwężają ku górze. Im wyższe, tym bardziej a tu się nie zwężają więc mózg głupieje![]()