Strona 70 z 76 PierwszyPierwszy ... 20606869707172 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 691 do 700 z 752

Wątek: Olympus E-PL1

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Odp: Olympus E-PL1

Ja używam ZD35/3.5 do kupienia nowy za 500-600zł (używki od 350-400 na forumowej giełdzie często) i oczywiście mmf-2. W sumie za 700-800 zł jest fajny zestaw makro. Efekty możesz podejrzeć w mojej galerii. Z e-pl1 będzie o tyle mniej komfortowo, że czasami przydaje się w makro wizjer. Ale to może tylko moje przyzwyczajenia.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 1.10.11 o 08:47

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Ja używam ZD35/3.5 do kupienia nowy za 500-600zł (używki od 350-400 na forumowej giełdzie często) i oczywiście mmf-2. W sumie za 700-800 zł jest fajny zestaw makro. Efekty możesz podejrzeć w mojej galerii. Z e-pl1 będzie o tyle mniej komfortowo, że czasami przydaje się w makro wizjer. Ale to może tylko moje przyzwyczajenia.
    Z EPL-1 nie użyjesz wizjera? - to jest tylko kosztowniej.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Użyjesz oczywiście zewnętrznego wizjera. Mało tego. Będzie dużo lepszy od tego wbudowanego w G10. Ale Ola_Olga go chyba nie ma. Przynajmniej tak założyłem. Zresztą nie ma się czym przejmować, bo bez wizjera też można i w zasadzie nie ma tematu Sam osobiście go nie używam wcale, poza właśnie czasami makro.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Ola_Olga
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    299
    Moja galeria

Dziękuję za pomoc, coś wykombinuję, póki co muszę rozpracować nowy nabytek bez dodatkowych kosztów, ale już widzę że zdjęcia makro w zestawie podstawowym takie sobie i pewnie szybko coś dokupię. Nie jestem pewna czy zakup PL1 był dobrym pomysłem, jeżeli makro było i jest głównym celem... ale cóż po ptakach.

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Moim zdaniem e-pl1 to na dzisiaj najlepszy zakup w m4/3. A m4/3 to dobry system do makro. Także jest ok
    To co ja bym radził, to nie wydawanie kasy na żadne konwertery czy soczewki tylko odłożenie na dedykowany obiektyw. Jest ich kilka w różnych cenach, jak pisali koledzy powyżej.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 1.10.11 o 09:43

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Ola_Olga
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    299
    Moja galeria

Dzięki psl, poprawiłeś mi nastrój.. Teraz ruszam w plener przetestować nowy nabytek na robalach..
    Aha, wizjera nie mam oczywiście - to ad. postu wyżej.
    Myślę, że będę tu często wpadać, ale na pewno nie zarzucę forum pierwszymi próbami moich zdjęć, obiecuję.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

jestto moj pierwszy post wiec ładnie się przywitam Dzień dobry. A teraz do szczegółów mam pytanie do znawców jakch tutaj pewnie nie brakuje. Powiedzcie mi czy konwerter typu fisheye FCON-P01 będzie pasował do e-pl1 ze standardowym obiektrywem 14-42mm??? wiem ,że napewno do e-pl2 pasuje ale jak jest z jedynką? filmik na stronie olympusa pokazuje ,że e-pl1 i 2 działają tylko ,że przeczytałem gdzieś, że e-pl1 to troszka starsza generacja i te konwertery nie będą pasować...?

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nervus Zobacz posta
    ...do e-pl1 ze standardowym obiektrywem 14-42mm??? wiem ,że napewno do e-pl2 pasuje ale jak jest z jedynką? filmik na stronie olympusa pokazuje ,że e-pl1 i 2 działają tylko ,że przeczytałem gdzieś, że e-pl1 to troszka starsza generacja i te konwertery nie będą pasować...?
    Nie chodzi o korpus PENa, tylko o typ obiektywu. Konwerter można założyć na obiektyw 14-42 II (po raz pierwszy na rynku - wraz z modelem E-PL2), albo z obiektywem 14-42 II R (te dołączone do najnowszych PENów)
    Jack

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Witaj na forum. Konwenter niestety nie będzie pasować, jest przeznaczony do obiektywu 14-42 II. Obiektywy z E-PL1 i E-PL2 różnią się średnicą mocowania filtra.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Problemem nie jest korpus, tylko obiektyw.
    FCON-P01 pasuje do obiektywu 14-42 II, natomiast z E-PL1 była sprzedawana starsza wersja tego obiektywu 14-42 który ma inną średnicę gwintu ma filtr. Tak więc ten konwerter będzie współpracował tylko z obiektywem który jest standardowo w zestawie z E-PL2.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów