Trzeba kupić Rubinara 1000, to dopiero lufa. A tak serio, to chętnie bym spróbował 70-300 ma przejściówce, całość wychodzi znacznie taniej niż te obiektywy mikro.
Trzeba kupić Rubinara 1000, to dopiero lufa. A tak serio, to chętnie bym spróbował 70-300 ma przejściówce, całość wychodzi znacznie taniej niż te obiektywy mikro.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
E-PL1 i E-PL2 podobnie dobre, tylko sterowanie trochę inne (kółko w E-PL2).
Obrazek niewiele się z nich różni.
Panasonic GF1 ma więcej przełączników, przez wielu lubiany. Daje inne kolory od Olympusa, zwłaszcza w jpg. Gdybyś planował wizjer elektroniczny, to ten od Panasa ma gorsze parametry.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Obrazek we wszystkich penach podobny ale w porównaniu do E-P1, E-PL2 z 14-42 II ma lepszy autofokus. Szybszy i co ważne w słabym świetle lepiej ostrzy. E-PL1 ma pewnie podobny af jak E-P1, Mimo tego jakoś nie potrafię pozbyć się E-P1. Po prostu dobrze się tym fotografuje.
Cóż też lubiłem mojego E-P1, ale jednak się go pozbyłem
AF jest dość podobny E-PL1 E-PL2, na tyle podobny, żeby nie było to powodem przewagi jednego z nich.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Teraz choruję na E-P3 ale to za ładnych parę miesięcy. Trzeba trochę pozbierać i może dorobię się kiedyś zielonego dopisku pod nickiem![]()
Miałam EPL1, miałam GF1.
Wszystko powyżej napisane można zsumować tak - EPL1 wygrywa kolorami jpg'a oraz wizjerem i stabilizacją (dla Olyjedi wygrywa też cenowo ten system). Przegrywa AF oraz utrudnionym dostępem do podstawowych funkcji - brak dedykowanych guzików i pokręteł na korpusie.
GF1 wygrywa szybkością AF oraz "klawiszologią", przegrywa zdecydowanie kolorami, nawet po sporym dłubaniu w postprocesie nie udało mi się uzyskać barw, jakie chciałam i jakie Olek daje sam z siebie.
Optimum, które łączy zalety EPL1 oraz GF1 wydaje się być EP3. Choć kilka rozwiązań klawiszowych w tym Penie... tez jest "z piekła rodem".
Witam !
Olek ma najlepiej opracowany algorytm ustawiania "auto WB" oraz najskuteczniej likwiduje smieciuchy z sensora i najmniej grzebie w obrazie.
Zestaw EPL-1 + m.Zuiko 14-42 za... 1099 zl oferuje najlepszy stosunek CENA/JAKOSC OBRAZU.
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,10883s,609d
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
ba, przez chwile (doslownie) mozna bylo taki zestaw (body+1442)wyrwac za 800zl.
sam sie nie zalapalem, ale pozniej kupilem za 1000zl.
btw o ile nizsze sa ceny olyjedi i gdzie jest napisane co trzeba zrobic zeby nim zostac ?
W regulaminie. W dziale sprawy klubowe.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.