Strona 24 z 76 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 752

Wątek: Olympus E-PL1

rodzyn
    Gość
    EVF można przecież dokupić , ciękawe czy suma nie wyjdzie taniej niż E-P2 a ma lampę.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gorzów Wlkp.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta

To może być naprawdę TEN model na którym Olek zrobi interes i zdobędzie rynek. Byle cena była niska.
    Byle cena była.. czy ktoś już zna oficjalną cenę w Polsce?
    pozdrawiam Krzysiek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Już Samsung się postara aby z ceną nie przesadzili.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Po EPL1 spodziewałem się plastikowości i ogólnie wyraźnych cięć na kosztach - nic z tych rzeczy. Miałem w rękach białą wersję - śliczności. Wcale nie robi wrażenia plastkiowego, nawet wydaje się metalowy. Ma jakby wokół metalowy pasek/ramkę
    Czy ten metal to jakiś fetysz jest? Co forum o fotografii, to sprawa zawartości metalu w obudowie aparatów rzeczą priorytetową, wręcz ważniejszą od jakości technicznej ujęć czy ergonomii.

Zapewniam, że metal (powiedzmy sobie szczerze - puszka po konserwach nawinięta na korpus z tworzywa) w ep1 nijak nie sprawia, że ów aparat ''ma coś lepiej''. Rzekłbym, nawet gorzej, bo każde lądowanie na ziemi zakończy się pięknym wgniotem. Spód już jest mocno porysowany od samego kładzenia na różnego rodzaju improwizowanych statywach.

No i plastik - jak słyszę to słowo to mi słabo... tworzyw czynnie używanych obecnie są tysiące. To nie czasy przedwojny składające się z bakelitu i kazeiny, obecne tworzywa potrafią być niezwykle trwałe, twarde i elastyczne zarazem. Od dobrej woli (bo w mniejszym stopniu od ceny) zależy, czy producent zastosuje nowoczesne cuda o składzie tajnym jak romans prezydenta czy też przetopki z butelek PET.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Piotr_0602, a jak z AF? Poprawili go w stosunku do poprzedników?

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Piotr_0602, a jak z AF? Poprawili go w stosunku do poprzedników?
    Miałem go może ze 2 godziny w robocie. Nie pracuję w firmie foto więc żadnych testów nie robiłem (ani nie miałem czasu w godzinach pracy). To tylko takie moje subiektywne wrażenia, na szybko... Poza tym EPL1 był z naleśnikiem, a EP1 i EP2 z 14-42. Z naleśnikiem na pewno AF łapał lepiej i szybciej. Jednak zawsze troszeczkę obiektywem musi ruszyć do przodu i do tyłu nim złapie ostrość. Panas G1 z kitem 14-45 jest chyba porównywalny do EPL1 z naleśnikiem, chyba nie szybszy. Z 45-200 na długim końcu chyba nawet wolniejszy.
    Z naleśnikiem EPL1 nie miał problemu ze złapaniem ostrości, a EP2 z zoomem w pomieszczeniu miewał w ogóle czasem problem ze złapaniem w nieco ekstremalnych warunkach, a EPL1 z naleśnikiem w tych samych warunkach (te samo biuro, zdjecie pod okno) nie.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

wiecie może kiedy ten Olympus bedzie w sklepach? podobno mial byc "od marca"...

| OlyJedi Awatar Roba66
    Mieszka w
    Galicja... koło Oświęcimia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lisq Zobacz posta
    wiecie może kiedy ten Olympus bedzie w sklepach? podobno mial byc "od marca"...
    Mamy dopiero ranek 2 marca - daj im szansę
    "Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dzięki Piotr. Mniej więcej o takie subiektywne odczucia mi chodziło. Rozumiem, że jest nadzieja, że AF może być lepszy. Ale pewność dopiero będzie można mieć po dokładnych testach.

Na pewno dużo zależy też nie tylko od puszki ale i od obiektywu. Z tego artykułu wynika, że nowe obiektywy Olympusa będą miały inną konstrukcję zapewniającą większą szybkość i będą cichsze. Zobaczymy, może Olympus dogoni Panasonica w szybkości AF. I może wypuści też większy model taki jak G1 (z obracanym ekranem i wbudowanym wizjerem). Taki model lepiej by pasował do tego superzooma 14-150.

rodzyn
    Gość
    Relacja Optycznych z polskiej premiery E-PL1:
    http://www.optyczne.pl/166.1-artykuł..._Warszawa.html

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów