Strona 64 z 76 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 631 do 640 z 752

Wątek: Olympus E-PL1

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    gietrzy
    O tych nowych (E-P3/PL3/PM3) to nawet nie myślę bo to za duży wydatek.
    Tak mniej więcej chciałbym wydać na aparat z obiektywem ok. 1500 zł, resztę na niewielką torbę, szybką kartę (bo mam jakieś najzwyklejsze) i tyle. Kolejne obiektywy przyjdą z czasem jeśli pozwoli na to domowy budżet. Jeśli nie to się wtedy będę martwił i pewnie wystawię tego (co kupię) na sprzedaż. Tak na tą chwilę może i topowy kompakt nie byłby zły, ale ja chcę się rozwijać, iść dalej, a tak to czułbym, że mimo wszystko stałbym w miejscu, choć nie powiem - kusi mnie wygoda posiadania takiego aparatu do wszystkiego.

Co do XZ-1 to zdaję sobie sprawę z jego zalet, ale jak dla mnie EX1 wygrywa (jak dla mnie). AMOLED odchylany, f/1.8 już przy 24mm (gdzie 4 mm na krótkim końcu robią różnicę - dla mnie oczywiście, bo lubię robić takie a nie inne fotki - zoom w ogóle mógłby dla mnie nie istnieć), video HD - niby fajna rzecz, ale też nie wiem czy mi się przyda. No i kontrola nad aparatem i solidna budowa - EX1 wygrywa z palcem.. Nie twierdzę, że XZ czy chociażby LX czy to 3 czy 5 są złe, są wspaniałe i najlepiej chciałbym mieć każdy z nich, ale tu chodzi o budżet... Jak zwykle. Muszę wybrać złoty środek.

Janko Muzykant
    Dzięki również za skierowanie mnie w kierunku XZ-1. Wezmę pod uwagę.
    Chociaż jeśli chodzi o stabilizację to miałem aparat bez niej i większość fotek wychodziła mi ostra. A z gabarytami - jakbym chciał klona mojej małpki (pod względem gabarytów) to brałbym pewnie S95 Canona. Tego to zawsze można mieć przy sobie A mieć aparat a go nie mieć... Już nie raz posiłkowałem się aparatem w telefonie (jak jest dobre światło i robię tylko "widoczek" to nawet ok i przy lekkiej obróbce nie idzie poznać z czego to).

epicure
    No właśnie, to f/3.5.. GO bardzo na tym traci?
    I jeżeli dobrze pamiętam bazowe ISO dla E-PL1 to 200, tak?

Za dużo tego panowie (i panie), za dużo...

tymczasowy_
    Także byłem bardzo napalony na NEXa w pewnej chwili. Jakbyś powiedział - jest prawdą ta miękkość zdjęć przy 16-tce? Na rogach? Niektórzy to widzą, niektórzy nie. Ja nie jestem z tych co to oglądają zdjęcie na powiększeniu 1000x ani nie drukuje na A0, ale jeżeli byłoby to bardzo widoczne to pewnie miałbym z głowy przyjemne robienie zdjęć.
    W sumie NEX-5 nie jest taki drogi (z 16mm widziałem go w okolicach 1500zł) i byłby chyba ciekawą alternatywą, gdyby nie uproszczone sterowanie (chociaż ponoć uaktualnienie softu pomaga - da się już ustawić rzeczy na przyciskach, bez wchodzenia do menu?).. Np. gdybym się tak określił tylko na pancake'a i przez jakiś czas on by mi starczał a powiedzmy kiedyś tam bym kupił owego CZ (jak już zrobią) - może tak zrobić..?
    Oczywiście sam sobie muszę na to pyt. odpowiedzieć, ale możecie dorzucać swoje 3 grosze.

voovoo2
    A wiesz, że ostatnio oglądałem oferty na G1/G10.
    W sumie nie jest to takie duże (małe też nie, ale powiedzmy, że przeżyję :P). Od zawsze interesowałem się z serii Panasa gieefem jeden i nie zwracałem uwagi na jego starszych braci.
    Oczywiście te nowe odpadają bo nie wiem po kiego mi dotykowe wyświetlacze itp.

Straszne jest to kupowanie nowych rzeczy...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dent0n Zobacz posta
    Dzięki również za skierowanie mnie w kierunku XZ-1. Wezmę pod uwagę. Chociaż jeśli chodzi o stabilizację to miałem aparat bez niej i większość fotek wychodziła mi ostra.
    Stabilizacja umożliwia pstrykanie pewną techniką, z niezrozumiałych dla mnie względów, zupełnie wzgardzoną i nieświadomą - otóż zamraża ruch w sposób dość dynamiczny. Nadaje zdjęciom ekspresję. Zwykle postrzegane jest to jako błąd, choć dla mnie jest to taki sam efekt jak np. mała go, tak często nadużywana.
    Ostatnie zdjęcia na mojej stronie ( http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/11/0.htm ) właśnie są pstrykane w ten sposób.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    No właśnie, to f/3.5.. GO bardzo na tym traci?
    W porównaniu do takiego XZ-1 czy EX1 nie tracisz nic, ale i nic nie zyskujesz. GO jest podobna. Dopiero z jaśniejszym szkłem GO będzie mniejsza.

I jeżeli dobrze pamiętam bazowe ISO dla E-PL1 to 200, tak?
    Upraszczając, można tak powiedzieć
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Moja przyjaciółka zamierza kupić pierwszy "porządny" aparat i poprosiła mnie o pomoc w wyborze. Myśli o DSLR ale wiem, że i tak pewnie pozostanie przy fabrycznych ustawianiach i trybie auto więc próbuje ją zainteresować E-PL1 bo jest przystępny cenowo i mógłbym jej użyczyć na starcie kilku akcesoriów.
    Mam w związku z nim kilka pytań:

- o ile bardziej jest użyteczne ISO w porównaniu z E-520?
    - jak aparat zachowuje się na AUTO i podstawowych ustawieniach i jakie wypluwa przy tym JPG-i.
    - to oczko widoczne z przodu body to dioda wspomagająca AF? czy aparat nadal posiada spawarkę?
    - Czy w aparacie z krajowej dystrybucji można w menu ustawić Język słowacki lub czeski (jest Słowaczką)?
    - czy warto dopłacić do E-PL2?
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta

- to oczko widoczne z przodu body to dioda wspomagająca AF? czy aparat nadal posiada spawarkę?
    E-PL1 nie ma diody wspomagającej.
    Lampę błyskową ma, ale nie pomaga sobie nią przy ostrzeniu, o ile dobrze wiem.

- Czy w aparacie z krajowej dystrybucji można w menu ustawić Język słowacki lub czeski (jest Słowaczką)?
    Nie ma z tym problemu. W swoim E-P1 mogę wybrać nawet chiński jakbym chciał.

- czy warto dopłacić do E-PL2?
    To zależy. Jakość obrazka będzie taka sama, ale zmienia się obudowa, zyskuje się kółko i port akcesoriów 2.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Moja przyjaciółka zamierza kupić pierwszy "porządny" aparat i poprosiła mnie o pomoc w wyborze. Myśli o DSLR ale wiem, że i tak pewnie pozostanie przy fabrycznych ustawianiach i trybie auto więc
    Imho nie przeginaj i kup jej XZ-1. Jeśli jest mocno zmotywowana do filmików to LX5. Jakby co (piszę serio) odeślij ją do stronki Janko, niech zobaczy w jakich sytuacjach ten aparat sobie... nie radzi. Imho takich nie ma
    Jest też druga opcja - pisał o tym tu albo na CB epicure - mikro tak, ale ze szkłami 1.4 (z braku laku Oly 12/2.0 też się łapie )
    Mikro tak, ale uprzedź ją o cenach i trudnej dostępności jasnej optyki.
    Ja (za chwil kilka) przyjaciółce po przejściach z S3 IS będę rekomendował LX5, ale ze względu na program wiem, że i tak wybierze XZ-1. Potem tylko wystarczy zapisać: fotki w domu: M, AWB, ISO 800, F1.8, 1/15, na zewnątrz Av...
    Tak ustawiłem siostrze w S2IS w 2005 i do tej pory nic nie poprzestawiała i fotki dostaje OK.
    Nie śnijmy, że każdy nagle będzie używał mikro, bo odmian najważniejszej zmiennej (sprzedawca) jest tyle, że nie damy rady być... wszędzie by bronić swoich racji/systemu.
    Bierzmy odpowiedzialność za swoje rekomendacje (zwrot kasy w przypadku niezadowolenia).

BTW. Jeśli chce dslr bo zielony kwadracik pojawia się szybciej no to LX5 lub E-P3.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Imho nie przeginaj i kup jej XZ-1. Jeśli jest mocno zmotywowana do filmików to LX5. Jakby co (piszę serio) odeślij ją do stronki Janko, niech zobaczy w jakich sytuacjach ten aparat sobie... nie radzi. Imho takich nie ma
    Jest też druga opcja - pisał o tym tu albo na CB epicure - mikro tak, ale ze szkłami 1.4 (z braku laku Oly 12/2.0 też się łapie )
    Mikro tak, ale uprzedź ją o cenach i trudnej dostępności jasnej optyki.
    Ja (za chwil kilka) przyjaciółce po przejściach z S3 IS będę rekomendował LX5, ale ze względu na program wiem, że i tak wybierze XZ-1. Potem tylko wystarczy zapisać: fotki w domu: M, AWB, ISO 800, F1.8, 1/15, na zewnątrz Av...
    Tak ustawiłem siostrze w S2IS w 2005 i do tej pory nic nie poprzestawiała i fotki dostaje OK.
    Nie śnijmy, że każdy nagle będzie używał mikro, bo odmian najważniejszej zmiennej (sprzedawca) jest tyle, że nie damy rady być... wszędzie by bronić swoich racji/systemu.
    Bierzmy odpowiedzialność za swoje rekomendacje (zwrot kasy w przypadku niezadowolenia).

BTW. Jeśli chce dslr bo zielony kwadracik pojawia się szybciej no to LX5 lub E-P3.
    Ja też ją bardziej widzę z XZ-1 ew. z jakąś małą hybrydą ale uparła się żebym jej pomógł w wyborze lustra i dlatego nieśmiało proponuję jej E-PL1. Nie chce wydać więcej niż 350E (1400zł) a w tej cenie (z nowych) to ma co najwyżej starsze soniaki ew. Pena.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a jak myślicie czy dobrym wyborem będzie sprzedać e-410 i zakupić nowego e-pl1 ? do e-410 mam 14-42, 40-150, 50 2.0 chciałbym ich używać z mmf1 (będzie działał AF?). Zależy mi głównie na filmach, ale i czasami porobiłbym jakieś portrety..., rozumiem, że o phottixie mogę zapomnieć do bardziej kreatywnej zabawy?
    Czasami pstrykam > http://jestmeksyk.ovh.org

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria
    AF w E-PLu1 doprowadza mnie do szalu w trybie filmowania, na tyle skutecznie, ze jade na hiperfokalnej...

Wsio powinno smigac, a czy warto sie przesiadac? wg mnie warto

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    AF w E-PLu1 doprowadza mnie do szalu w trybie filmowania, na tyle skutecznie, ze jade na hiperfokalnej...
    W żadnym systemie nie używa się af przy filmie jeśli głębia ostrości jest niewielka. Choćby był nie wiadomo jak szybki, jeśli tylko nie śledzi obiektu jego działania są widoczne i nie jest to estetyczne.
    Przy małych sensorach to tak nie drażni (zwykle i tak wszystko jest ostre, a niewielkie pływanie jakoś ujdzie), przy większych tylko półautomatyka, system ręczny bądź mf (af przed filmowaniem i blokada - i tu owszem, w eplu czy większości luster to trwa i trwa...)
    Oczywiście pomijam sceny statyczne, ale to zrozumiałe.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów