Strona 63 z 76 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 752

Wątek: Olympus E-PL1

| OlyJedi Awatar snuffi
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Jedna mała uwaga,
    zrób to z obiektywem manualnym :P
    E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang

| OlyJedi Awatar Weasly
    Mieszka w
    Sandomierz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Fajna reklama nie wiem czy była
    *** Widziałem rzeczy, w które, wy ludzie, nigdy byście nie uwierzyli. ***
    ++++++++++ http://www.flickr.com/photos/67569374@N05/ +++++++++++
    -------------------------------------------------------------------------------------

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zastanawiam się nad zakupem E-PL1 od jakiegoś czasu.
    Przestudiowałem masę informacji na temat tego aparatu oraz jemu podobnych.

Przechodzę z ambitniejszego kompaktu - szukam lepszej jakości, lepszego okiełznania wysokiego ISO, zabawy GO, itd. Doświadczenie: 4 lata z hakiem, kilka konkursów (jedynie wyróżnienia), amator.

E-PL1 jest w zasięgu portfela (z 14-42mm), natomiast mógłbym teoretycznie dorzucić i kupić, powiedzmy, GF1 z 14-45mm (który od początku mi bardziej pasował, tylko ta cena :/).

W podobnej cenie widziałem również Samsunga NX10 oraz NX100.
    Ten pierwszy wydaje się ciekawy, jednak odbiega od moich głównych założeń - że następny aparat będzie niewielki.
    Używałem Fujifilm S6500fd - nie powiem, świetny aparat, jednak noszenie go + filtry, torba = nie zawsze go brałem ze sobą. Aktualnie mam zwykły kompakt Samsunga (najtańszy jaki był, mimo wszystko zdjęcia wychodzą ładne, aczkolwiek tylko te w idealnym oświetleniu), bardzo mały - zawsze (no, 95% czasu) mam go przy sobie.

Generalnie to zacząłem poszukiwania od lustrzanki (Pentax K-x), jednak doszedłem do wniosku, że wolę mały aparacik (jednak dalej pragnąłem tej mocy płynącej z "lustrzanki").

Zbawienie - mikro 4/3.

Czy ktoś z tutejszych użytkowników miał może do czynienia z NX10/100 i mógłby się wypowiedzieć na ich temat w stosunku do m4/3 lub konkretnie do E-PL1?

Przyznam, że najlepiej byłoby kupić E-PL1 a potem 20mm f/1.7 - ale cena tego obiektywu jest masakryczna.

Momentami też waham się czy aby nie byłoby lepiej po prostu wziąć topowy kompakt, np. EX1 czy LX5. Wszystko w jednym, nie muszę dokupywać obiektywów...

ale wiadomo, że człowieka ciągnie by się rozwijać, by mieć więcej możliwości...

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dent0n Zobacz posta
    Przyznam, że najlepiej byłoby kupić E-PL1 a potem 20mm f/1.7 - ale cena tego obiektywu jest masakryczna.
    Przyznam szczerze (mam GF1 i E-PL1), że po prezentacji trzeciej generacji PEN'ów, nie wyobrażam sobie jak można kupić coś wcześniejszego (pomijam różne promocje typu używana nówka czy refurbished).

Teraz, w trzeciej odsłonie, Oly daje trzy opcje. Przy czym jedna imho b. fajna bo to mikro zapakowane w obudowę XZ1 czyli E-PM1.
    Przy braku środków proponuję albo poczekać na standard zuma (w tym roku, jeśli w ogóle to od Pana coś na kształt 14-50mm f/2.8-3.3 OIS) albo kupić - chyba - najtańsze E-PM1 z nowym kitem 14-42IIR.

Momentami też waham się czy aby nie byłoby lepiej po prostu wziąć topowy kompakt, np. EX1 czy LX5. Wszystko w jednym, nie muszę dokupywać obiektywów...
    Coś nie na czasie jesteś
    Aktualny król (tylko foto; wyobraź sobie AF z nowych penów w XZ-2) to XZ-1
    Aktualny król (foto i video) to LX5.

Opcja XZ-1 wcale nie jest gorsza, jeśli nie zależy ci na h-iso (dla większości powyżej 800).
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Opcja XZ-1 wcale nie jest gorsza, jeśli nie zależy ci na h-iso (dla większości powyżej 800).
    Przede wszystkim XZ-1 ma bardzo dobry stabilizator, nieporównywalny z penami. 1/15 sekundy to praktycznie 100% ostrych zdjęć, a z serii przy 1/4 z ręki da się znaleźć jedno ostre jak ze statywu. Do tego 2EV więcej jasności od kitów. Jedyny ból to jednak gorsza jakość obiektywu, ale do hd wystarczy.
    Ja bym jednak w kontekście wymiarów rozważył.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    W μ4/3 można wejść z jakimś jaśniejszym obiektywem (przynajmniej jaśniejszym niż kit f/3,5-5,6) lub z myślą o dalszej rozbudowie systemu. W przeciwnym razie lepiej kupić kompakta z jasnym zoomem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    20mm w 4/3 to 40mm, 24mm na APS-C to 36mm, czyli powiedzmy to samo, ponieważ mam NEX, czekam na premierę CZ24mm/2.O pod bagnet E, i podejrzewam, ze to dopiero będzie paranoja cenowa .... Co do NEX, mam używam z E16mm, czekam na coś małego w okolicach 24mm(36mm). Do portretu używam Heliosa, z nowym firmware 4.0 (nowa opcja ostrzenia MF) jest b. dobrze.

W NX Samsunga ciekawe są naleśniki 16mm, 20mm, 30mm (w miarę dobre i tanie), ale ja osobiści poczekałbym na nowe body.

Wg. mnie Olek lub Panas plus 14mm, 20mm, 45mm/1.8 (i 14-42 lub 14-150 na wakacje) to najlepsza propozycja w bezlustrowcach na dziś.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Przyznam szczerze (mam GF1 i E-PL1), że po prezentacji trzeciej generacji PEN'ów, nie wyobrażam sobie jak można kupić coś wcześniejszego (pomijam różne promocje typu używana nówka czy refurbished).
    Przecież poprzednie Peny nie przestaną robić zdjęć, w dodatku mają szansę być sporo tańsze. Zmiany w nowych aparatach są raczej ewolucyjne niż rewolucyjne. Kto nie ma parcia na nowości pewnie chętnie skorzysta z możliwości zakupu tańszego (mam nadzieję) E-PL2 czy innych...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Przecież poprzednie Peny nie przestaną robić zdjęć, w dodatku mają szansę być sporo tańsze. Zmiany w nowych aparatach są raczej ewolucyjne niż rewolucyjne. Kto nie ma parcia na nowości pewnie chętnie skorzysta z możliwości zakupu tańszego (mam nadzieję) E-PL2 czy innych...
    Ależ oczywiście, tyle, że przynajmniej ja kupowałbym na... naszej giełdzie. Ztcp P1 wyceniono na 6 stówek. Czyli 550 do wzięcia i to jest mega okazja, patrząc na ostatni zakup kumpla dla żony (kompakt Panasa, nie pamiętam symbolu; nie chciała "odczepianych obiektywów").
    Z P1 - jak udowadniał na moją prośbę Janko i co krok moja osoba - można walczyć bez lampy o każdej porze dnia i nocy

Także: nowe? Tylko trzecia generacja, starsze - tylko używki, imho oczywiście. I nie chodzi o parcie ale o skuteczność AF, napiszę jeszcze raz skuteczność nie szybkość - ta ostatnia jest na zadowalającym poziomie już w pierwszej generacji LumixG (AF wolniejszy od trzecich PENów).
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 4.07.11 o 13:45
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Sugeruję spojrzenie na Panasa G1.Jeszcze czasem sa do kupienia nówki za stosunkowo nieduze pieniądze.Obiektywy mozesz dokupic pożniej.Ten w zestawie nie jest zły.W stosunku do Olympusów zyskujesz porzadny wizjer,diodę do autofocusa i pewnie pare innych dodatków

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów