www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
no właśnie też to wyczytałem. ale wyczytałem też, że aparat niezbyt radzi sobie z AF w słaby świetle bo nie ma diody ani spawarki w lampie - prawda to?
Witam.
Jeżeli chodzi o wspomaganie AF to E-PL1 raczej tego nie posiada a przynajmniej nigdzie nie znalazłem jak to włączyć. Co do działania AF w słabych warunkach oświetleniowych to aparat radzie sobie zadziwiająco dobrze. Wiadomo, że na gładkiej ścianie bez żadnych wzorków to jedynie pomoże wspomaganie AF wyświetlające linie, natomiast E-PL1 daje rade w pokoju 5x3m oświetlonym tylko żarówką o mocy 60W pod warunkiem, że w obszarze AF znajduje się coś kontrastowego.
Najlepiej to jakbyś miał możliwość pobawić się PEN-em i samemu ocenić działanie AF.
Ja nie miałem zamiaru kupować E-PL1, kupiłem go trochę przez przypadek (mogłem też brać NEX-a) i po początkowym sceptycznym nastawieniu teraz jestem bardzo zadowolony
z zakupu.
Pozdrawiam
MK
generalnie bardziej podoba mi się pen niż g10 - jest zgrabny, ma fajny designe, jest mniejszy i właśnie o to chodzi. poza tym zestaw, który chcę kupić za 2300 posiada dodatkowo obiektyw i przejściówkę (cena tego ok 1000zł), więc sam aparat kosztuje mnie 1300 zł. Natomiast panas to koszt 1950 zł i żadnych dodatków. poza tym fotki bardziej widzą mi się z pena. Tylko właśnie ten af w ciemnościach mnie zaskoczył. A jak jest z ostrzeniem manualnym w takiej sytuacji? Czy próbowałeś nim robić fotki w nocy na zewnątrz? czy jest się w stanie wtedy ostrzyć manualnie? albo np. powiedzmy w pokoju z lampką i robić fotkę np. ludziom?
czy kiedykolwiek brakowało ci krótszego czasu niż 1./2000?
czy brak możliwości zmiany przesłony podczas filmowania to rzecz obecna również np. w g10?
Witam
AF jak mówiłem wcześniej w gorszych warunkach oświetleniowych radzi sobie nadzwyczaj dobrze pod warunkiem trafienia obszaru AF na coś kontrastowego. Jeżeli chodzi o ostrzenie manualne to 10 min wstecz próbowałem ostrzyć na osiedle oddalone o około 1 km i słabo oświetlone. AF trafił za 3 razem, natomiast manualnie po wybraniu jaśniejszego obszaru kadru bez najmniejszych problemów.
Fotki w pokoju słabo oświetlonym (pytanie jak słabo) AF w większości trafia manualnie też się daje. Nie mam w domu świeczki bo jeszcze bym sprawdził takie oświetlenie.
Co do czasu krótszego niż 1/2000 to raczej używałem go bardzo sporadycznie, sprzęt używam amatorsko.
Na temat zmiany przesłony podczas filmowania sie nie wypowiem, bo nie znam G10.
Najlepiej by było, jakbyć sie pobawił E-PL1 przed zakupem i wtedy ocenił działanie AF.
Pozdrawiam
MK
No to pomacałem dziś pena, g10 i sony nex-3. No i największe wrażenie zrobił na mnie nex. obsługa pena przy nim to ekwilibrystyka palcowa. zestaw z kitem 18-55 i stałką 16/2.8. i chyba na niego się zdecyduję.
Na razie do nexa nie ma obiektywów, te dwa są mocno marne:
http://www.optyczne.pl/?news=2931
Właśnie wrzucili sample epla z panasem 20mm, dobry obiektyw plus poprawiona w stosunku do wcześniejszych ep matryca i mamy naprawdę fajny tandem:
http://www.optyczne.pl/195.11-Test_o...sumowanie.html
Brawo olek, nareszcie masz fajną matrycę![]()
Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 16.08.10 o 19:37
no właśnie, pomacałem po raz drugi. nex jest bardzo fajny, ergonomiczny, ale chyba jednak padnie na pena: jest stabilizacja, więc będę mógł używać manuali pentaxa na przejściówce, menu funkcyjne - jednak ważne rzecz, bo w sony mimo że sprawnie się chodzi po menu, to jednak lepiej jest mieć podgląd. no i standard m4/3, jeśli będzie rozwijany przez np. inne firmy obiektywów, to do sony nie podejdzie. ech, tylko ten brak wspomagania af i dość marny ekran...
czy do pena pasują obiektywy od sama nx10?
Ostatnio edytowane przez hasos ; 16.08.10 o 19:56
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
a jak ma się sprawa z nagrywaniem filmów w PEN, tzn. z odgłosem AF, bo wyczytałem, że ten dźwięk się nagrywa i jest słyszalny. Czy to mocno słychać?