Strona 47 z 76 PierwszyPierwszy ... 37454647484957 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 752

Wątek: Olympus E-PL1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    procentowo jak robisz zdjęcia na 1/4000 s ?
    Jeśli się robi zdjęcia do hdrów ze słońcem w kadrze, to bywa, że nawet 1/8000 s to za dużo.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    no właśnie też to wyczytałem. ale wyczytałem też, że aparat niezbyt radzi sobie z AF w słaby świetle bo nie ma diody ani spawarki w lampie - prawda to?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam.
    Jeżeli chodzi o wspomaganie AF to E-PL1 raczej tego nie posiada a przynajmniej nigdzie nie znalazłem jak to włączyć. Co do działania AF w słabych warunkach oświetleniowych to aparat radzie sobie zadziwiająco dobrze. Wiadomo, że na gładkiej ścianie bez żadnych wzorków to jedynie pomoże wspomaganie AF wyświetlające linie, natomiast E-PL1 daje rade w pokoju 5x3m oświetlonym tylko żarówką o mocy 60W pod warunkiem, że w obszarze AF znajduje się coś kontrastowego.
    Najlepiej to jakbyś miał możliwość pobawić się PEN-em i samemu ocenić działanie AF.
    Ja nie miałem zamiaru kupować E-PL1, kupiłem go trochę przez przypadek (mogłem też brać NEX-a) i po początkowym sceptycznym nastawieniu teraz jestem bardzo zadowolony
    z zakupu.

Pozdrawiam

MK

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    generalnie bardziej podoba mi się pen niż g10 - jest zgrabny, ma fajny designe, jest mniejszy i właśnie o to chodzi. poza tym zestaw, który chcę kupić za 2300 posiada dodatkowo obiektyw i przejściówkę (cena tego ok 1000zł), więc sam aparat kosztuje mnie 1300 zł. Natomiast panas to koszt 1950 zł i żadnych dodatków. poza tym fotki bardziej widzą mi się z pena. Tylko właśnie ten af w ciemnościach mnie zaskoczył. A jak jest z ostrzeniem manualnym w takiej sytuacji? Czy próbowałeś nim robić fotki w nocy na zewnątrz? czy jest się w stanie wtedy ostrzyć manualnie? albo np. powiedzmy w pokoju z lampką i robić fotkę np. ludziom?

czy kiedykolwiek brakowało ci krótszego czasu niż 1./2000?

czy brak możliwości zmiany przesłony podczas filmowania to rzecz obecna również np. w g10?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    AF jak mówiłem wcześniej w gorszych warunkach oświetleniowych radzi sobie nadzwyczaj dobrze pod warunkiem trafienia obszaru AF na coś kontrastowego. Jeżeli chodzi o ostrzenie manualne to 10 min wstecz próbowałem ostrzyć na osiedle oddalone o około 1 km i słabo oświetlone. AF trafił za 3 razem, natomiast manualnie po wybraniu jaśniejszego obszaru kadru bez najmniejszych problemów.
    Fotki w pokoju słabo oświetlonym (pytanie jak słabo) AF w większości trafia manualnie też się daje. Nie mam w domu świeczki bo jeszcze bym sprawdził takie oświetlenie.
    Co do czasu krótszego niż 1/2000 to raczej używałem go bardzo sporadycznie, sprzęt używam amatorsko.
    Na temat zmiany przesłony podczas filmowania sie nie wypowiem, bo nie znam G10.
    Najlepiej by było, jakbyć sie pobawił E-PL1 przed zakupem i wtedy ocenił działanie AF.
    Pozdrawiam
    MK

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    No to pomacałem dziś pena, g10 i sony nex-3. No i największe wrażenie zrobił na mnie nex. obsługa pena przy nim to ekwilibrystyka palcowa . zestaw z kitem 18-55 i stałką 16/2.8. i chyba na niego się zdecyduję.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hasos Zobacz posta
    No to pomacałem dziś pena, g10 i sony nex-3. No i największe wrażenie zrobił na mnie nex. obsługa pena przy nim to ekwilibrystyka palcowa . zestaw z kitem 18-55 i stałką 16/2.8. i chyba na niego się zdecyduję.
    Na razie do nexa nie ma obiektywów, te dwa są mocno marne:
    http://www.optyczne.pl/?news=2931

Właśnie wrzucili sample epla z panasem 20mm, dobry obiektyw plus poprawiona w stosunku do wcześniejszych ep matryca i mamy naprawdę fajny tandem:
    http://www.optyczne.pl/195.11-Test_o...sumowanie.html

Brawo olek, nareszcie masz fajną matrycę
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 16.08.10 o 19:37

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    no właśnie, pomacałem po raz drugi. nex jest bardzo fajny, ergonomiczny, ale chyba jednak padnie na pena: jest stabilizacja, więc będę mógł używać manuali pentaxa na przejściówce, menu funkcyjne - jednak ważne rzecz, bo w sony mimo że sprawnie się chodzi po menu, to jednak lepiej jest mieć podgląd. no i standard m4/3, jeśli będzie rozwijany przez np. inne firmy obiektywów, to do sony nie podejdzie. ech, tylko ten brak wspomagania af i dość marny ekran...

czy do pena pasują obiektywy od sama nx10?
    Ostatnio edytowane przez hasos ; 16.08.10 o 19:56

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hasos Zobacz posta
    czy do pena pasują obiektywy od sama nx10?
    Samsung ma własny standard mocowania, więc niestety.
    Chyba, że ktoś zrobi przejściówkę.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    a jak ma się sprawa z nagrywaniem filmów w PEN, tzn. z odgłosem AF, bo wyczytałem, że ten dźwięk się nagrywa i jest słyszalny. Czy to mocno słychać?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów