Strona 46 z 76 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 752

Wątek: Olympus E-PL1

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedzi. a jak oceniacie tego typu aparaty Panasonica? np. g10 czy g2? jak wygląda sprawa przejściówek? np. podłączenia manualnego szkła pentaxa z bagnetem K? będzie potwierdzenie ostrości czy na oko? i czy w ogóle jest taka przejściówka.
    Ostatnio edytowane przez hasos ; 15.08.10 o 01:21

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    I jeszcze pytanie o czas naświetlania na poziomie 1/2000 - nie jest to uciążliwe, że na takim poziomie ustawili najkrótszy czas? np. Panas ma 1/4000.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    eee

procentowo jak robisz zdjęcia na 1/4000 s ?

a nawet jeśli to czy byłes kiedyś w sytuacji że nie dało by się zrobić tego samego zdjęcia na 1/2000 s ?

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    hm, no właśnie prawdę mówiąc to nigdy nie zwracałem na to uwagi . bardziej się człowiek martwi o długie czasy, na krótkie nie patrzy.

to zastanawiam się teraz nad penem pl1 i panasem g10.

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    tym sie nie masz co martwić. W E3 mam 1/8000 s i chyba jeszcze nigdy nie użyłem tak krótkiego czasu. W Zenicie najkrótszy był 1/500 a w prakticy 1/1000

też w niczym to nie przeszkadzało

Czy Pen czy Panas Ci nie poradzę o EPL-1 mam dobre zdanie bo go używam. Panasonica nie znam choć wiele dobrego tez o nim słyszałem

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    a jak jest z użytkowością w porównaniu do lustrzanki? Czy kadrowanie, robienie fotek itp denerwuje po przesiadce z lustra? i jak jest z przejściówkami? czy można podpiąć szkła z systemu pentaxa? manualne?

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    hmm..

Jest inaczej niz w lustrzance. Pierwsze co to z przyzwyczajenia przykładasz oko do wizjera, którego nie ma ale sądze ze po przesiadce ten nawyk znika. ja uzywam równolegle Lustranek E systemu i Pena i mam nawyk przykładania oka

w Penie panujesz nad wszystkim tak jak w lustrzance, ale sposób ustawienia jest troszke bardziej upierdliwy

w EP2 jeszcze masz rolke pod kciukiem w EPL1 już trzeba naciskać na guziczki
    ale po chwili czlowiek się do tego przyzwyczaja i nie ma problemu z ogarnieciem maszyny

co do pentaxa - jest przejściówka micro4/3 > 4/3 i w to wkładasz
    przejściówke 4/3 > K

ja na tej zasadzie zapinam m42 do pena

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam

Co do użytkowania PEN-a to zgadzam się z przedmówcą. Jedynie focenie przy silnym nasłonecznieniu czasami wymaga zasłonięcia ekranu.
    Mnie PEN pozytywnie zaskoczył pracą AF z obiektywem ZD 70-300. Mam wrażenie, że ostrzy szybciej niż E510.
    Przy wyborze aparatu warto sprawdzic ceny akcesoriów. Nie wiem, czy Panasonic dodaje gratis adapter 43/u43.

Pozdrawiam

MK

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    No właśnie chyba nie dodaje, a takowy 500 zł kosztuje Czy takie spiętrzenie przejściówek m4/3-4/3/K nie psuje jakość własności optycznych? tak się jeszcze zastanawiam: pl1 ma lampę, p1 ma pokrętła, które pewnie usprawniają pracę. Czy ta lampa rzeczywiście jest użyteczna czy lepiej postawić na ergonomię i pokrętła? czy rzeczywiście tak jest, że w czasie filmowania nie można zmieniać przysłony i nie ma full hd?
    Ostatnio edytowane przez hasos ; 15.08.10 o 15:34

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hasos Zobacz posta
    tak się jeszcze zastanawiam: pl1 ma lampę, p1 ma pokrętła, które pewnie usprawniają pracę. Czy ta lampa rzeczywiście jest użyteczna czy lepiej postawić na ergonomię i pokrętła?
    Wybór pomiędzy E-P1 a E-PL1 ne sprowadza się jedynie do dylematu lepsza ergonomia (pokrętła) kontra lampa. W E-PL1 można zastosować elektroniczny wizjer, ale co ważniejsze ten aparat daje ostrzejsze zdjęcia dzięki ponoć słabszemu filtrowi AA. Tak przynajmniej wyszło z testu Optycznych.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów