Strona 33 z 76 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 752

Wątek: Olympus E-PL1

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Tak, na razie tylko Panasonic jest bezposrednia konkurencja.
    Niestety nie mam zdjecia zrobionego oboma, zeby moc porownac.
    Czyli mam rozumieć że Panasonic w trybie filmowania ma dość płyną pracę AF i nie mam tego charakterystycznego dla nowego Pena pływania ostrości? Trochę mnie to martwi bo bardzo mi się podoba funkcja zdalnego sterowania lampami w nowym Penie. Panasonic chyba tego nie oferuje. Kolejna sprawa to właśnie ten nieszczęsny filtr AA z czego słynęły lustrzanki Olympusa.
    Może na jakimś plenerze będzie okazja żeby strzelić ten sam kadr nowym Penem i czymś ze stajni Panasonica, najlepiej tym samym szkłem kitowym.

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Jak chcesz miec plytka glebie z kompaktu, musisz ustawic jak najdluzsza ogniskowa, stanac jak najblizej obiektu oraz tak go ustawic, aby tlo bylo oddalone.
    Nie nadinterpretowuj czyichs slow. Nie pisalem o papierowej, ale o plytkiej glebi. Jak zastosujesz sie do powyzszych wskazowek - bedziesz mial mocno rozmyte tlo. Mitem jest, ze nie da sie tego uzyskac z kompaktu.
    Mnie interesuje praca na tym samym kącie widzenia. Zachowanie tego samego kadru to podstawa. Sfotografowanie detalu na wyższej ogniskowej dla małej GO nie rozwiązuje problemu bo będzie zupełnie inny kadr.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cichybartko Zobacz posta
    Kolejna sprawa to właśnie ten nieszczęsny filtr AA z czego słynęły lustrzanki Olympusa.
    Peny już mają dużo słabszy filtr AA. W przypadku E-PL1 powiedziałbym, że bardzo słaby. Jeśli nie taki sam, to bardzo podobny do tego w Panasach.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Peny już mają dużo słabszy filtr AA. W przypadku E-PL1 powiedziałbym, że bardzo słaby. Jeśli nie taki sam, to bardzo podobny do tego w Panasach.
    Bardzo pozytywna wiadomość. Jeszcze ciekawi mnie praca tego AF, czy faktycznie te Panasonici radzą sobie tak świetnie. Co do reszty konkurencji to robiłem rozeznanie w temacie Canon 5D MkII czy 7D i tam AF to już kaplica szczególnie na jaśniejszych szkłach, pewnie z racji małej GO, pozostaje statyw i manualne ostrzenie. No i przede wszystkim zastanowienie się nad sceną, te konstrukcje raczej się nie nadają do szybkiego dokumentalnego filmowania.
    Wiem że to nie to forum , ale jestem strasznie ciekaw co Sony zaoferuje w systemie kompaktów z wymienną optyką. Jeśli chodzi o wdrażanie filmowania w m4/3 to wydaje mi się że poczynania Panasonica i Olympusa są dość zachowawcze, w końcu muszą być jakieś super atuty w następnych premierach .
    Mimo narzekań to trend jest bardzo pozytywny i miło że w końcu pojawiły się małe konstrukcje, mało co ustępujące dużym lustrzanką.

Awatar Sk18a
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To pytanie może wydać się zabawne, ale nie siedzę w temacie sprzętu za dobrze. Czy do E-PL1 mogę podłączyć dowolną lampę błyskową czy może tylko konkretne modele dedykowane dla tego aparatu?
    Olympus PEN E-PL1 | ob: 14-42 ob: 40-150

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Podepniesz każdą lampę działającą w systemie 4/3.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Podepniesz każdą lampę działającą w systemie 4/3.
    Czyli by nie wprowadzać w zamieszanie - podepniesz praktycznie każdą lampę (Poza minoltami/sony które mają inne stopki)
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    No tak, podepniesz jakieś 90% lamp obecnych na rynku. Ale w pełni działać będą tylko te pod 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    GF1 vs EPL1 (20mm f/1.7):

Awatar Sk18a
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cóż a mi i tak bardziej podoba się olek
    Olympus PEN E-PL1 | ob: 14-42 ob: 40-150

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nowe oprogramowanie dla aparatów serii PEN będzie dostępne 22 kwietnia - w tym szybszy autofocus dla wszystkich obiektywów.

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10722

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów