Strona 32 z 76 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 752

Wątek: Olympus E-PL1

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja wstawiłem tylko taki filmik na vimeo:

W sumie nic on nie wniesie do dyskusji co do pracy AF, ale zrobiony tym ...
    CO do samego Olka: on faktycznie pracuje nie jak taki AF w kamkorderach, tylko właśnie przód-tył coś jak kilka postów temu ktoś wspomniał o testach AF NX10... nie za szczęśliwe to rozwiązanie przy filmowaniu

Mieszka w
    Chorzów
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Do E-PL1 nie ma wężyka

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez QDS Zobacz posta
    CO do samego Olka: on faktycznie pracuje nie jak taki AF w kamkorderach, tylko właśnie przód-tył coś jak kilka postów temu ktoś wspomniał o testach AF NX10... nie za szczęśliwe to rozwiązanie przy filmowaniu
    Cała magia kamkordera polega na wielkości matrycy . Jęśli nic nie pokopałem w obliczeniach to sytuacja wygląda tak:
    Jeśli nowego Pena nastawimy na ogniskową 34mm ustawimy przysłonę 5.6 i ustawimy ostrość na obiekt oddalony o 3 metrów to głębia ostrości będzie wynosić 1.37m. Zaś jeśli podobny ekwiwalent ustawimy w kamerze Panasonic HDC-SD200 i tą samą przysłonę to od 0,7 metra mamy już głębie ostrości na nieskończoność. Do moich obliczeń wyszło że kamerowym odpowiednikiem ogniskowej Olka 34mm będzie 6,4mm resztę obliczeń wykonałem http://www.dofmaster.com/. Jak widać na tym przykładzie dysponując tak ogromną głębią ostrości, układowi AF jest trochę łatwiej wprowadzać poprawki niż przy matrycy m4/3. Z drugiej strony papierowa głębia jest poza zasięgiem kamkordera.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cichybartko Zobacz posta
    układowi AF jest trochę łatwiej wprowadzać poprawki niż przy matrycy m4/3
    Skoro konkurencji sie udaje, a nawet swiadomie zwalnia prace AF w wideo w kolejnym z firmware - tak aby bardziej oddawac reczne ostrzenie - znaczy to, ze DA SIE. Zatem stawiajmy wysoko poprzeczke

Ciezko mi zrozumiec, do kogo jest adresowany automatyczny tryb wideo (z wlaczonym AF). Bo on naprawde jest drazniacy bardziej, niz rezultat z najnowszych kompaktow (HX5, TZ10), zeby nie pisac o kamkoderach. W dodatku HX5 daje Full HD, a i HX5 i TZ10 zapisuja AVCHD.

PS: w kamkoderze rowniez bedziesz mial plytka glebie, po prostu na dluzszych ogniskowych.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Skoro konkurencji sie udaje, a nawet swiadomie zwalnia prace AF w wideo w kolejnym z firmware - tak aby bardziej oddawac reczne ostrzenie - znaczy to, ze DA SIE. Zatem stawiajmy wysoko poprzeczke
    Mówisz o konstrukcjach Panasonica? A jak porównujesz siłę filtra AA z najnowszego małego Pena do Panasoniców z m4/3.

PS: w kamkoderze rowniez bedziesz mial plytka glebie, po prostu na dluzszych ogniskowych.
    Jeśli głębia to kwestia ogniskowej to powiedz mi dlaczego papierowa głębia niczym z pełno klatkowego lustra i jasnej stałki jest poza zasięgiem kompaktów?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Mówisz o konstrukcjach Panasonica? A jak porównujesz siłę filtra AA z najnowszego małego Pena do Panasoniców z m4/3
    Tak, na razie tylko Panasonic jest bezposrednia konkurencja.
    Niestety nie mam zdjecia zrobionego oboma, zeby moc porownac.

Jeśli głębia to kwestia ogniskowej to powiedz mi dlaczego papierowa głębia niczym z pełno klatkowego lustra i jasnej stałki jest poza zasięgiem kompaktów?
    Jak chcesz miec plytka glebie z kompaktu, musisz ustawic jak najdluzsza ogniskowa, stanac jak najblizej obiektu oraz tak go ustawic, aby tlo bylo oddalone.
    Nie nadinterpretowuj czyichs slow. Nie pisalem o papierowej, ale o plytkiej glebi. Jak zastosujesz sie do powyzszych wskazowek - bedziesz mial mocno rozmyte tlo. Mitem jest, ze nie da sie tego uzyskac z kompaktu.

Oczywiscie, nie jest to elastyczne rozwiazanie, dziala tylko na dluzszych ogniskowych. Wiaze sie to z koniecznoscia krotszego czasu, albo skutecznego systemu antywstrzasowego. Przydaje sie jasne szklo.

To co da Ci pelna klatka, to papierowa glebia. Plus np. plytka glebia na szerokim kacie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mitem jest, ze nie da sie tego uzyskac z kompaktu.
    Na superzoomach się da, ale na kompaktach z małym zoomem nie, choćbyś nie wiem jak wiele miejsca miał na odsuwanie tła. Więc trudno nazwać to mitem, skoro kompaktem nazywa się najczęściej nie superzoomy, ale te małe aparaciki z ciemnym obiektywem i zoomem w okolicach szerokiego kąta.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Znajomi przyszli do mnie z kompaktem Canona (Powershot S5). Jak zobaczylem co oni z tym robia, poprosilem na chwile. Jak zobaczyli - to zdziwili sie, ze "tak sie da".
    Zainteresowanym moge przeslac sample. Albo wrzucic wieczorem tutaj, choc to watek o E-PL1.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Z opisu S5: "The ultra-powerful 12x optical zoom" - jak pisałem: na superzoomach się da. Oczywiście efekt jest zupełnie różny niż z dużą matrycą i jasnym obiektywem, ale rozmyć tło dość mocno można.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Wystarczy podejść jak najbliżej do fotografowanego obiektu i nawet w komórce będzie mała GO. Tyle, że wtedy wyjdzie zdjęcie zbliżone do makro.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów