OK, dzięki. Możliwe, że coś było nie tak. Sprawdzałem wczoraj w innym egzemplarzu i nie było takiego chwilowego przyciemniania.
Znalazłem fajny filmik jak używać wbudowanej lampy do błyskania w sufit![]()
OK, dzięki. Możliwe, że coś było nie tak. Sprawdzałem wczoraj w innym egzemplarzu i nie było takiego chwilowego przyciemniania.
Znalazłem fajny filmik jak używać wbudowanej lampy do błyskania w sufit![]()
"Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"
QDS - do filmowania kup sobie leice 25 f 1,4 == polecam dwoma rękoma, miodność filmu z tego obiektywu jest boska![]()
E-PL1 - pierwszy olympus z czerwoną kropką
LINK
Mam pytanie: jak wygląda kwestia gwarancji w Polsce na e-pl1 zakupione w Niemczech. Na allegro pojawiło się kilka tanich sztuk tego aparatu ale wygląda mi to podejrzanie. W dodatku aukcja jest grzecznościowa.Pozdrawiam. Kuba
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Upewnij się, że sprzęt rzeczywiście został kupiony w sklepie w Niemczech i kiedy to było.
z reguly jest to tzw. prywatny import, warto sprawdzic gwarancje, maja zwykle krotsze tj. nie 24 a 12 miesiecy, nie zapominajac zapytac tez o dowod zakupu...
jaki oredownik regulaminu Allegro![]()
typowo polskie: nie wiadomo co i jak ale podpi.....ic warto
podkabluj a jak Allegro zdejmie te aukcje i zostana aparaty kilkaset pln drozsze, powiedz:
"ale to bylo dobre"![]()
Ostatnio edytowane przez Croissant ; 27.03.10 o 00:42
Wiecie czy jest możliwość podłączenia wężyka spustowego do E-PL1? Nie znalazłem niczego na ten temat w instrukcji.
Olympus PEN E-PL1 | ob: 14-42 ob: 40-150
Trzymalem dwa dni temu w Media Markt (Stuttgart) E-PL1 z 14-42mm oraz GF1 z 14-45mm. Wyraznie czuc roznice w wadze oraz materiale. W przypadku Olympusa - i wagowo i dotykowo plastyk fantastyk. I body i szklo. Szklo w zasadzie jeszcze bardziej. Hmm.. wlasnie, z rozpedu napisalem s z k l o.
Jesli chodzi o rozmiar body - wyraznych roznic nie zauwazylem.
Ale zwazywszy na cene oraz potrzeby odbiorcy docelowego - jak dla mnie wszystko akceptowalne! Mniej poreczne niz kompakt, lepsza jakosc obrazu, przynajmmniej przy zdjeciach, nie mowie o wideo.
Ale chodzi o zwykle odczucia uzytkownika, nie o setne sekund. Cos np. jak tu:
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=165
Abstrahujac od tego, dlaczego kolega Gietrzy nie chcial wlaczyc wspomagania AF...
Mysle, ze koledze chodzi o zakup legalnie sprowadzonego z uznawana gwarancja sprzetu.
Jesli jest taniej niz z polskiej dystrybucji, jak w przypadku Panasonica - tylko brac i propagowac!
Jesli to jakas wtopa - jak najszybciej dac znac i Allegro i u nas na forum.
* * *
Rozwazalem zakup E-PL1 jako drugiego aparatu, bardziej dla zony, ale pod jednym warunkiem - wideo ma byc zjadliwe, akceptowalne przy przy slabym swietle. Nie chodzi o rezultaty z 5D II, ale o nie gorsze od GH1 przy f/4. Mam na mysli zwykle wideo, np. z uroczystosci rodzinnej, nie zabawa manualami. Czyli chodzi o wykorzystanie kita. W przeciwnym przypadku, gdybym chcial dokupic 20mm f/1.7 - wtedy wchodze juz w obszar GF1 + 20mm.
Wydaje sie, ze wideo w wydaniu szkiel Oliego - jest nieakceptowalne jesli chodzi o AF.
Szumy - OK! Ale AF? Nie chodzi o to, czy dziala on szybko, czy wolno. Cze jest celny, czy nie. Chodzi o:
1) efekt wizualny ostrzenia
2) wydawane odglosy
Ad. 1
Inne apraty (Sony HX5, Lumix TZ10, u43 Lumix) - bardziej doostrzaja w razie potrzeby. Jak utracona zostala ostrosc, po krotszym, czy dluzszym czasie widzimy coraz ostrzejszy obraz.
E-PL1 ze szklami Olympusa - zamiast doostrzyc - zaczyna od pogorszenia ostrosci, po to zeby po chwili szybkiego, wyraznego krazenia ustawic ostrosc. Jest to strasznie drazniace dla oka, szczegolnie jesli co kilka sekund to nastepuje...
Ad. 2
W nagraniach wideo ze wpomnianych dla przykladu wyzej aparatow - w przecietnych warunkach nie slychac pracy AF.
W przypadku Olympusa - wyraznie sluchac prace AF podczas utraty ostrosci i szybkiego krazenia (przod\tyl). To samo zreszta wystepuje w Samsungu NX10.
Obserwuje to po obejrzanych samplach w sieci. Jesli tak nie jest - moze ktos z posiadaczy wrzuci jakis film na Vimeo, czy Youtube?
Mowie o wykorzystaniu trybu wideo do zwyklego filmowania - jako podstawie. Dopiero jak to dziala akceptowalnie, moge rozwazyc filmowanie "manualne", na moment, kiedy jest na to czas. Przez zwykle filmowanie rozumiem np. film z uroczystosci rodzinnej.
Nie bez kozery zaczelismy mowic jako o jednej z zalet u43 - ze mozna pozbyc sie noszenia dwoch sprzetow - kamkodera i aparatu. A dodatkowo mozna uzyskac efekty nieosiagalne dla kamkodera (wiekszy sensor, jasne manualne szkla, itd.).
A ta praca AF nie nastraja optymistycznie...
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43