Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Pytanie do użytkowników Metz 48 AF-1

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jest to lampa która ma stopkę stałą, nie można jej wymieniać. Po podpięciu do aparatu innego niż jej dedykacja (np. lampa z dedykacją do Olympusa podpięta do Nikona) będzie błyskać, ale sterowanie błyskiem będzie ograniczone do podziału mocy błysku 1/1, 1/2, 1/4....itd. Nie będzie działał system TTL, nie będzie działał Zoom, nie będzie działać wspomaganie AF (czerwone diody). Jednym słowem tylko błyskanie w MANUAL. Ręcznie ustawiany ZOOM i moc błysku. Lampa ta nie ma własnej automatyki. Nie ma również fotoceli więc użycie jej jako sleve też jest niemożliwe. Oczywiście wszystkie te funkcje które posiada działają z aparatem do którego jest dedykowana.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

| OlyJedi Awatar PawelG
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Dziękuję za informację. Oczywiście wiem, że 48AF nie ma wymiennej stopki, ma taką system SCA, więc lampy typów 44, 54 i "młotki". Co do fotoceli - mam fotocelę zliczającą przedbłyski i interesowała mnie możliwość kontroli tej lampy podczas używania z innym sprzętem niż 4/3, stąd moje pytanie. Widzę jednak, że do tego celu lepiej nada się moja stara lampa, która ma własną automatykę, a Metz 48 wyłącznie jako dobra lampa systemowa do Olka.
    E-520 dual kit + ZD18-180, Raynox DCR-250, filtry Cokin, Metz 48 AF-1, Metz 32CT3, trochę dupereli oraz Canon A710IS

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a jak to jest ze wspomaganiem AF przez tą lampkę Metza bo ktoś kiedyś pisał w moim poście że wspomaganie AF jest jednak działa tylko w momencie gdy odległość od fotografowanego obiektu >1,5m . Trochę to dziwne bo focenie w pomieszczeniach małych jest wtedy bardzo utrudnione .

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie, jakieś nieporozumienie. Wspomaganie AF działa zawsze bez wzgl. na odległość od fotografowanego obiektu, oczywiście jeżeli jest w meni włączone.
    Może komuś chodziło o to że przy bliskich odległościach oświetla zbyt wysoko i nie zawsze pokrywa się z polem pomiaru AF. Ale ta niedogodność dotyczy niemal wszystkie lampy, i wynika z tego że oświetlacz w lampie jest o 15-20 cm wyżej niż obiektyw i przy małych odległościach daje to taki efekt.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    no właśnie o to mi chodziło czyli tzw. błąd paralaksy w przypadku mojej puszki e-510 3 punkty pomiaru ostrości podobno ciężko jest trafić w punkt AF światełkiem wspomagającym. W przypadku lepszych puszek np. e-30 jest dużo łatwiej

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rav00000 Zobacz posta
    no właśnie o to mi chodziło czyli tzw. błąd paralaksy w przypadku mojej puszki e-510 3 punkty pomiaru ostrości podobno ciężko jest trafić w punkt AF światełkiem wspomagającym. W przypadku lepszych puszek np. e-30 jest dużo łatwiej
    Ciężko nie ciężko, do ~1,2m jest błąd paralaksy, a powyżej problemu nie ma.
    Miałem tego metz'a z 510 i jakoś mi to nie przeszkadzało. W ciasnych pomieszczeniach też dawało radę. Tak więc, aż tak bym się nie przejmował.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    tak jak pisze w teście http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...a_Metz_48_AF-1 może to występować poniżej 1 m w 3 punktowych AF.
    Choć ja używając E-1 i matza 58 AF nie mam takich problemów poniżej metra, chyba, że wrzuca inny wzorek niż 48.

| OlyJedi Awatar PawelG
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    W takich sytuacjach radzę spróbować wskaźnika laserowego. Niedawno takie zabawkowe z nasadkami z różnymi wzorkami można było kupić w kioskach za 10-15 zł. Mam i kilka razy używałem (bez nasadek, pojedynczy punkt lasera) - trochę niewygodne ale za to skuteczne nawet w odległości, przy której oświetlacz LEDowy nie ma szans. Tylko trzeba pamiętać by go wyłączyć przed pstryknięciem, albo później w programie graficznym likwidować czerwoną plamkę. Sony stosowało laser z wzorkiem w kilku zaawansowanych kompaktach i chyba niektórych lustrzankach.
    Przy okazji pytanie - czy 48AF z Olkiem E-520 umożliwia użycie oświetlacza autofokusa z lampy ale bez błyskania lampą, gdy np. chcę zrobić zdjęcie przy w świetle zastanym, a autofocus słabo pracuje ze wzgl. na zbyt słabe światło?
    Ostatnio edytowane przez PawelG ; 5.02.10 o 22:45
    E-520 dual kit + ZD18-180, Raynox DCR-250, filtry Cokin, Metz 48 AF-1, Metz 32CT3, trochę dupereli oraz Canon A710IS

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PawelG Zobacz posta
    Przy okazji pytanie - czy 48AF z Olkiem E-520 umożliwia użycie oświetlacza autofokusa z lampy ale bez błyskania lampą, gdy np. chcę zrobić zdjęcie przy w świetle zastanym, a autofocus słabo pracuje ze wzgl. na zbyt słabe światło?
    Sprawdziłem przed chwilą - światełko pomaga złapać ostrość, lampa nie błyska (oczywiście przy wyłączonym w menu aparatu flashu).
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BartB Zobacz posta
    Sprawdziłem przed chwilą - światełko pomaga złapać ostrość, lampa nie błyska (oczywiście przy wyłączonym w menu aparatu flashu).
    Dobrze wiedzieć, jakoś nie przyszło mi do głowy, że coś takiego może działać