Czy to normalne, że podczas zmiany ogniskowej słychać w lampie taki dziwny zgrzyt? Mam ją od niedawna i chciałbym wiedzieć czy ten typ tak ma czy to oznaka że jednak coś jest nie w porządku. Z góry dzięki za odpowiedz.![]()
Czy to normalne, że podczas zmiany ogniskowej słychać w lampie taki dziwny zgrzyt? Mam ją od niedawna i chciałbym wiedzieć czy ten typ tak ma czy to oznaka że jednak coś jest nie w porządku. Z góry dzięki za odpowiedz.![]()
Normalne. Lampa też ma zooma. Palnik się ustawia tak, żeby jak najlepiej światło wykorzystać w zależności od ogniskowej.
Zerknij do instrukcji.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Jeśli palnik jest opuszczony i zblokowany - normalka.
Podnieś go do jakiejkolwiek innej pozycji a zoom nie będzie już chodził.
To ja się podczepię - czy w Metz AF-1 48 w połączeniu z e-510 działają diody wspomagające AF?
E-510 + dual kit + ZD 70-300 + petri 55mm 1:1.8 + CF 8GB SanDisk Extreme III + CF 16GB Pretec + xD 1GB FujiFilm + Orion Trekker II + Metz 48 AF-1
działają
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
Jesteś w 100% pewny?
Bo od początku jak mam E510 to miałem wyłączone wspomaganie AF, a metz świecił diodami. Chyba, że po zakupie włączyłem ale nie przypominam sobie.
Masz rację. Właśnie sprawdziłem
Przyznaję się do sklerozy![]()
Ostatnio edytowane przez NightCrawler ; 2.02.10 o 21:59
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
To ja też się podczepię, bo zastanawiam się nad Metzem 48AF. Czy ta lampa po podpięciu do aparatu innego systemu lub kostki z tylko jednym, centralnym stykiem:
1. wali zawsze z pełną mocą.
2. wcale nie wali (ta możliwość chyba odpada)
3. ma własną automatykę, która dobierze siłę błysku (pytam przez analogię do mojego starego Metza 32CT3 - przyzwoita lampa systemu SCA tyle, że nie ma stopek do systemu 4/3 więc TTL odpada i tylko jej automatyka mnie ratuje, choć nie zawsze). Jeśli się nie mylę to taką możliwość ma dopiero 58 AF.
4. można w lampie ustawić ręcznie siłę błysku/podzielnik.
5. inne
Mile widziane odpowiedzi potwierdzone w praktyce![]()
E-520 dual kit + ZD18-180, Raynox DCR-250, filtry Cokin, Metz 48 AF-1, Metz 32CT3, trochę dupereli oraz Canon A710IS